REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Računalniški pirati izkoriščajo Applovo tehnologijo za širjenje nelegalnih aplikacij za iPhone

Računalniški pirati izkoriščajo Applovo tehnologijo za širjenje nelegalnih aplikacij za iPhone

Računalniški »pirati« so izkoristili tehnologijo Appla, preko katere so nato razširili modificirane verzije priljubljenih aplikacij za pametne telefone iPhone.

Med prizadetimi aplikacijami so: Spotify, Angry Birds, Pokemon Go, Minecraft in druge.

Pirati so tako odkrili, kako lahko izkoristijo digitalna potrdila za dostop do programa Apple.

Pirati so tako odkrili, kako lahko izkoristijo digitalna potrdila za dostop do programa Apple, ki omogoča podjetjem distribucijo poslovnih aplikacij svojim zaposlenim, ne da bi bilo potrebno uporabili App Store, ki je zelo zavarovana.

Piratski distributerji, kot so TutuApp, Panda Helper, AppValley in TweakBox, so tako omogočili svojim uporabnikom, da so preko spremenjenih aplikacij lahko brezplačno poslušali glasbo ter v igralnih aplikacij lahko goljufali, zaobšli pravila in plačila. S tem so Applu in lastnikom aplikacij povzročili gmotno škodo.

Reuters, ki je razkril zlorabe, je večkrat neuspešno kontaktiral ustvarjalce piratskih aplikacij. Apple se je odzval, pri čemer so priznali, da nimajo možnosti nadzora uporabe ilegalnih aplikacij, lahko pa prekliče digitalna potrdila, če se izkaže, da je prišlo do zlorabe.

Novinarji Reutersa so prejšnji teden o odkriti zlorabi obvestili Apple, ki je že odstranil nekatere pirate in njihove aplikacije, a so se le-ti že kmalu pojavili z drugimi digitalnimi potrdili. Zato je Apple včeraj sporočil, da bodo uvedli dvostopenjsko potrditev identitete za razvijalce do konca meseca, kar naj bi zmanjšalo možnost zlorabe.

Trenutno še ni znano, koliko škode so povzročili lastnikom pravih aplikacij, kot tudi koliko so sami zaslužili. Pirati so namreč svojim uporabnikom zaračunali 13 ameriških dolarjev ali več za letno naročnino. A obsežnost njihove prevare kažejo podatki, da so le-ti pirati skupaj imeli na Twitterju več kot šesto tisoč sledilcev.

Komentarji