REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potemkinove vasi slovenskega in EU gospodarstva: SURS se je znova zmotil, namesto velike rasti – padec!

Potemkinove vasi slovenskega in EU gospodarstva: SURS se je znova zmotil, namesto velike rasti – padec!Made by SURS: Potemkinove vasi slovenskega gospodarstva...

Veselje slovenskih gospodarstvenikov zaradi menda nižjega upada industrijske proizvodnje in nepredvidene gospodarske rasti, ki jih je slovenski Statistični urad (SURS) objavil pred dvema tednoma je bilo kratkotrajno.

Statistični urad je namreč priznal, da se je zmotil pri izračunih obsega industrijske proizvodnje za januar.

Namesto sprva ocenjene velike rasti se je ta v primerjavi z lanskim januarjem nekoliko skrčila.

Slovenski ekonomisti v porazni novici vendarle skušali najti zrno optimizma, zato so ocenili , da »se krčenje upočasnjuje«, je za Radio Slovenija dejal Janez Kušar z Umarja.

Sedaj upajo, da je najhujši šok že za Slovenijo.

A v resnici gre šele za posledice šoka, ki je pred tem že prizadel Nemčijo, ki pa ji medtem ne gre nič bolje...

Pri tem očitno niso vzeli v obzir analiz vojaških analitikov, ki letos predvidevajo največje boje v Ukrajini, ki je že tradicionalno črna luknja evropskega gospodarstva, ki požira ogromna sredstva in resurse, EU pa oskrbuje z milijoni beguncev že dve leti.

Pri tem je »napaka« še toliko hujša, saj so se z njo na ves glas hvalili slovenski politiki.

Pri tem je »napaka« še toliko hujša, saj so se z njo na ves glas hvalili slovenski politiki.

Statistični urad (Surs) je pred dvema tednoma objavil, da je Slovenija januarja zabeležila eno največjih rasti industrijske proizvodnje v EU.

Izračunali so, da se je obseg industrijske proizvodnje povečal za 10,7 odstotka, na letni ravni pa 12,2-odstotno.

Po odkritju napake so včeraj sporočili, da se je na mesečni ravni zvišala za sedem odstotkov, medletno pa je bila za 3,4 odstotka nižja, ne pa za 12,2 odstotka višja.

Da gre za tehnično napako v obdelavi podatkov, je za Radio Slovenija pojasnil Martin Bajželj s Sursa. Ker je od letos osnova za izračun leto 2021, je bilo treba ustrezno izločiti tudi vpliv inflacije.

To so storili le za januar, ne pa za celotno vrsto za nazaj.

»Pri obdelavi podatkov se je zgodila napaka, saj so se novi deflatorji uporabili le za letošnji januar, ne pa tudi za predhodne podatke, ki so bili izračunani s starim deflatorjem za leto 2015,« je pojasnil Bajželj.

Res nerodno.

Po včerajšnjem popravku se je tako industrijska proizvodnja januarja na letni ravni skrčila za 3,4 odstotka.

Lani je bil padec na primer 11-odstoten.

Na podlagi tega lahko po besedah Janeza Kušarja z Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) sklepamo, da se krčenje industrijske proizvodnje upočasnjuje.

Skratka, letos se deindustrializacija dogaja trikrat počasneje kot predlani. Je to razlog za veselje?

Skratka, letos se deindustrializacija dogaja trikrat počasneje kot predlani. Je to razlog za veselje?

Kaj pa, če je število propadlih podjetij že tako veliko, da je logično, da se je propadanje nekoliko upočasnilo? Bi to moralo slovenske gospodarstvenike »razveseliti?«

V Sloveniji je očitno že tako – ekonomisti so danes veseli, kadar je propadanje le malce počasnejše kot leto pred tem…

Napačen statistični izračun se je Sursu sicer zgodil že lani, ko je sprva februarja Sloveniji napovedal 5,4-odstotno gospodarsko rast za leto 2022, nato pa jo septembra znižal za polovico.

S Sursa so takrat  sporočili, da pri avgustovski objavi podatkov o gospodarski rasti v 2022 ni šlo za napako, temveč za redno revizijo podatkov.

Tokrat se s tem očitno niso uspeli »izmazati«

Je pa očitno, da so podatki SURS-a vse bolj podobni »Potemkinovim vasem« - lažnim kulisam, ki jih politiki uporabljajo za zavajanje svojega ljudstva.

Potemkinove vasi ali Potemkinova vas je idiom, zasnovan na zgodovinskem mitu o kulisi oziroma lažnem, olepšanem prikazovanju realnosti.

Mit pravi, da je ruski guverner in feldmaršal Grigorij Aleksandrovič Potemkin dal na opustošenih ozemljih ob bregovih reke Dneper (Krim, Ukrajina), ki jih je pravkar osvojil, postaviti kulise vasi med obiskom carice Katarine Velike, da bi s tem v njenih očeh dvignil pomen novoosvojenih ozemelj.

Zahodni mediji danes ruske uspehe v Ukrajini in odpornost ruskega gospodarstva na zahodne sankcije na podoben način prikazujejo – kot lažne.

Pravijo celo, da je Rusija agresor na območjih, ki so bila očitno že pred stoletji del - Rusije... 

Očitno je, da je napačna odločitev ZDA in EU za konflikt z Rusijo in posledična prekinitev dotoka poceni energentov in surovin iz Rusije (zaradi samoizolacije EU in razstrelitve plinovodov s strani ZDA) medtem zelo prizadela predvsem evropska gospodarstva. Ta vztrajno nazadujejo, medtem ko statistični uradi, tako kot slovenski SURS, delajo »napake« in olepšujejo stvarnost.

A očitno je, da je napačna odločitev ZDA in EU za konflikt z Rusijo in posledična prekinitev dotoka poceni energentov in surovin iz Rusije (zaradi samoizolacije EU in razstrelitve plinovodov s strani ZDA) medtem zelo prizadela predvsem evropska gospodarstva.

Ta vztrajno nazadujejo, medtem ko statistični uradi, tako kot slovenski SURS, delajo »napake« in olepšujejo stvarnost.

Pa čeprav le za 14 dni…

Politiki, ki so se hvalili z »veliko rastjo« pa so bili ob prvi novici seveda zelo glasni, ko je bil ugotovljen padec namesto rasti - pa so bili o tem seveda tiho.

Potemkinove vasi so se iz bregov reke Dneper očitno preselile v osrčje – zahodne Evrope in Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek