REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pomemben preobrat: BRICS se bo okrepil za tri nove članice

Pomemben preobrat: BRICS se bo okrepil za tri nove članiceZaveznika: Xi Jinping in Vladimir Putin. Vir: Telegram, zajem zaslona

Purnima Anand, predsednica BRICS-a, mednarodnega združenja gospodarstev držav v vzponu je povedala, da se tej skupini želijo pridružiti še Turčija, Egipt in Savdska Arabija.

Skupino BRICS sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika.

Anandova je izjavila, da bi lahko odločitev o sprejemu nekaterih držav sprejeli že na naslednjem vrhu organizacije leta 2023.

V izjavi za ruski časnik Izvestia je opozorila, da so predstavniki držav BRICS na svojem zadnjem vrhu v Pekingu, ki je v virtualni obliki potekal 23. in 24. junija, razpravljali o morebitnih novih članicah.

»Vse te države so pokazale interes za pridružitev in se pripravljajo na prošnjo za članstvo. Mislim, da je to dober korak, saj se širitev vedno dojema pozitivno, okrepila bo vpliv BRICS-a po vsem svetu,« je poudarila Anandova.

Izrazila je tudi upanje, da bo do sprejema novih članic prišlo »zelo hitro«, saj so »za širitev zainteresirani vsi predstavniki držav, ki sestavljajo jedro tega združenja.«

Anandova je dejala, da bi se moralo članstvo Turčije, Egipta in Savdske Arabije zgoditi hitro, saj je proces že v teku, pri čemer je opozorila, da se pridružitev organizaciji ne bo zgodila hkrati.

Prošnja Savdske Arabije pa že nakazuje, da Bidnov obisk v tej državi, usmerjen na pridobivanje Rijada v boju proti Rusiji - ne bo posebej uspešen...

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Saeed Hatibzadeh je izrazil upanje, da bo članstvo Irana v BRICS vsem stranem prineslo »dodatne koristi.«

Ob tem je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova sporočila, da je za članstvo v tej gospodarski zvezi skupine držav zaprosila tudi Argentina.

Reuters poroča, da argentinski uradniki niso bili dosegljivi za komentar o poročilu.

Gre za še enega od znakov, da se krepijo povezave držav, ki ne pripadajo »zahodnemu bloku«.

Nekateri analitiki z Zahoda so zaradi ozemeljskih sporov Indije in Kitajske temu gospodarskemu bloku napovedovali zaton, a to se očitno ni zgodilo, pač pa se celo - krepi.

Prošnja Savdske Arabije pa že nakazuje, da obisk ameriškega predsednika Joeja Bidna v tej državi, usmerjen na pridobivanje Rijada v boju proti Rusiji - ne bo posebej uspešen...

Delite članek