REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Plina iz »treh morij« ni, pomaga le Rusija: Evropska komisija potrdila, da Rusija ne manipulira s plinskimi cenami

Plina iz »treh morij« ni, pomaga le Rusija: Evropska komisija potrdila, da Rusija ne manipulira s plinskimi cenamiPahor in »Tri morja« - kje pa je plin? Vir: Twitter

Veliko povpraševanje po energentih, pomanjkanje dolgoročnih pogodb z ruskim Gazpromom in inflacija v Evropi potiskajo cene energentov navzgor, to pa je že sprožilo različne obtožbe o tem, da Rusija in podjetje Gazprom morda namerno povzročata pomanjkanje, da bi tako dosegala višje cene.

Timmermans je potrdil, da Rusija izpolnjuje svoje obveznosti glede oskrbe s plinom.

Toda sedaj se je oglasil Frans Timmermans, namestnik predsednice Evropske komisije (in tisti, ki se ni hotel slikati z Janezom Janšo) in zanikal te navedbe.

V pogovoru za bolgarsko televizijo bTV je dejal, da »Rusija izpolnjuje svoje obveznosti glede oskrbe s plinom« in da v Evropski komisiji »nimamo razloga verjeti, da izvaja pritisk na trgu ali pa da z njim manipulira.«

Timmermans je tudi opozoril, da je povpraševanje po plinu na globalni ravni »ogromno.«

Tudi zato so v določenih delih zahodne Evrope cene energentov že poskočile za 250 odstotkov.

V Rusiji opozarjajo, da so za del problemov v Evropi krive tudi vetrne elektrarne, ki so letos proizvedle precej manj elektrike, kot je bilo to običajno.

Da prihaja do manipulacij na trgu je prejšnji mesec sicer zatrdila ameriška ministrica za energijo Jennifer Granholm.

Vetrna elektrarna
Vetrna elektrarna. Vir: Twitter
Vladimir Putin: 'Če nas bodo prosili, da naj še povečamo proizvodnjo, bomo to storili. Povečali jo bomo za toliko, kot nas bodo naši partnerji prosili.'

V Moskvi sicer poudarjajo, da so že sprejeli ukrepe za povečanje proizvodnje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obtožbe o tem, da Rusija energijo uporablja kot orožje ocenil za »popolno neumnost« in dejal, da so »pravilno analizo situacije nadomestili politični slogani.«

»Če nas bodo prosili, da naj še povečamo proizvodnjo, bomo to storili. Povečali jo bomo za toliko, kot nas bodo naši partnerji prosili. Z naše strani ni nobene zavrnitve, nobene,« je dejal Putin.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pa je dejal, da lahko Rusija pošlje še več plina Evropi, vendar pa to zahteva čas.

»Podzemeljska skladišča ne morejo biti napolnjena v nekaj dnevih, kakor da bi odprli pipo. Obstajajo tehnološke meje,« je opozoril.

V zahodnih medijih precej manj radi opozarjajo na dejstvo, da je k nezavidljivi situaciji v Evropi prispevalo tudi dejstvo, da so države skladišča izpraznile, dolgoročnih pogodb z Gazpromom pa niso podpisovale.

Elektrika
Vir: Twitter

Tudi zaradi načrtov o »diverzifikaciji« in zanašanja na ameriške in druge plinske tankerje, kar je letos še posebej pogumno vzpodbujala tudi Slovenija na čelu s predsednikom Borutom Pahorjem, vključena v pobudo Treh morij.

Varnostni vidik je izpostavil tudi nekdanji ameriški general James L. Jones, ki je dejal, da je treba v okviru te pobude govoriti tudi o utrditvi meja na Baltiku in Črnem morju.

Obramba Evrope se namreč začne prav tam. »Grožnje je treba jemati resno in nanje moramo odgovoriti skupaj,« je poudaril.

Vir: Twitter
Ko res stisne mraz je tukaj vedno znova - dobra stara Rusija.

S to pobudo so, preprosto povedano, Američani želeli obkoliti Rusijo pod pretvezo zmanjšati »odvisnost« Evrope od Rusije.

Ampak očitno na napačen način – tako, da v EU niso obnavljali zalog plina iz Rusije, hkrati pa niso zagotovili novih energentov iz »Zahoda.«

Zakaj? Zato, ker bi potrebovali 500 milijard dolarjev za investicije, omenjena pobuda Treh morij pa ni imela niti spletne strani.

Ampak iz nobenega od »treh morij«, kot vidimo, ni novih pošiljk plina sedaj, ko ga potrebujemo.

Ko res stisne mraz je tukaj vedno znova - dobra stara Rusija.

Delite članek