REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Petro – venezuelski odgovor na kriptovalute in gospodarsko krizo

Petro – venezuelski odgovor na kriptovalute in gospodarsko krizoNicolas Maduro

Nicolas Maduro, socialistični predsednik Venezuele, je ukazal izdajo sto milijonov enot nove kriptovalute, ki je poimenovana »petro«. En petro bo imel vrednost trenutne cene enega sodčka nafte, okoli 60 ameriških dolarjev.

 

Kriptovaluta – novo upanje

Zaradi gospodarske krize, ki je prizadela stabilnost in moč venezuelske uradne valute (bolivar) ter tudi močno uničila sposobnost navadnih Venezuelcev za normalno življenje, se je Maduro tako v petek odločil, da bo rešitev kriptovaluta.

V nasprotju z drugimi, bo petro izdan s strani države in kot prva kriptovaluta na svetu vezana na državno (naravno) bogastvo – zaloge nafte.

V nasprotju z drugimi, bo petro izdan s strani države in kot prva kriptovaluta na svetu vezana na državno (naravno) bogastvo – zaloge nafte. Med televizijskim nagovorom je tako dejal: »Ukazal sem izdajo 100 milijonov petrov z pravno podporo venezuelskega naftnega bogastva, ki je preverjeno in legalizirano.«

Kot poroštvo za novo valute je Maduro predvidel eno izmed naftnih polj v t. i. naftnem pasu Orinoco, ki ima dokazane zaloge petih milijard sodčkov surove nafte.

 

Proti sankcijam

Napovedal je, da bo vrednost ene enote vezana na ceno enega naftnega sodčka; ta trenutno dosega ceno okoli 59 ameriških dolarjev (49 evrov). Če bo uspel nakup vseh izdanih petrov, bo Venezuela tako pridobila dobrih 5,9 milijarde ameriških dolarjev (4,9 milijarde evrov).

Z novo valuto se Maduro želi tudi boriti, kot sam pravi, »tiraniji dolarja«, saj večina naftnih poslov temelji na ameriškem dolarju. Venezuelski predsednik tako upa, da bo s petrom zaobšel finančne sankcije proti državi.

 

Opozicija zavrača valuto

A venezuelska opozicija je zavrnila novo kriptovaluto rekoč, da bo tudi ta gospodarski projekt propadel in ne bo pomagal navadnim Venezuelcem pri izboljšanju njihovega gmotnega položaja.

A venezuelska opozicija je zavrnila novo kriptovaluto rekoč, da bo tudi ta gospodarski projekt propadel in ne bo pomagal navadnim Venezuelcem pri izboljšanju njihovega gmotnega položaja. Slednje je zelo slabo zaradi visoke inflacije in pomanjkanja hrane ter osnovnih potrebščin, kar je posledica vladne nesposobnosti upravljanja gospodarstva.

Kljub temu, da ima Venezuela največje svetovne rezerve surove nafte in ustvari 95 % izvoza zahvaljujoč nafti, analitiki opozarjajo, da petro ne bo uspel na svetovnem trgu. To naj bi bila posledica dejstva, da je trenutno na trgu že veliko kriptovalut (kot je bitcoin) kot tudi pomanjkanja zaupanja v sposobnost vlade pod vodstvom Madureta. Slednji je tako prejšnji mesec moral prestrukturirati oz. dofinancirati venezuelski zunanji dolg.

Venezuela - prazne trgovine

Že več kot desetletje traja nenehna potreba po nafti na svetovnem merilu, a to ne pomaga Venezueli. Socialistična vlada večino denarja tako porabi za preobsežne socialne programe, tako v smislu dostopnosti kot obsega državne pomoči.

Trenutno za deset venezuelskih bolivarjev lahko na uradnem trgu dobite en ameriški dolar, a črni trg kaže popolnoma drugačno sliko (in vrednost) valute: za en dolar dobite kar 137.000 bolivarjev.

Trenutno za deset venezuelskih bolivarjev lahko na uradnem trgu dobite en ameriški dolar, a črni trg kaže popolnoma drugačno sliko (in vrednost) valute: za en dolar dobite kar 137.000 bolivarjev.

Tako oslabljena valuta ne bo dolgo preživela, kar se kaže tudi v tem, da so samo v lanskem decembru cene v Venezueli zrasle za več kot 80 odstotkov. Venezuelska centralna banka je prav tako priznala, da je v lanskem letu za več kot tisoč odstotkov narasla oskrba s (papirnatim) denarjem, še poroča nemška tiskovna agencija DW.