REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Peking odobril povezavo med borzama v Hongkongu in Shenzhenu

Kitajska vlada je prižgala zeleno luč za dolgo pričakovano povezavo med borzama v Hongkongu in Shenzhenu. Dogovor bo mednarodnim vlagateljem olajšal nakup in prodajo delnic v Shenzhenu, kjer kotira več tehnoloških podjetij, ter še dodatno odprl kitajski trg vlagateljem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do dogovora med borzama prihaja približno dve leti po tem, ko je bila podobna povezava vzpostavljena med borzama v Hongkongu in Šanghaju.

Po pridobljeni zeleni luči bo povezava začela delovati "ob primernem času letos, potem ko bodo dokončana regulatorna pravila in tehnične priprave", je v petek pojasnila kitajska komisija za trg vrednostnih papirjev. Analitiki ocenjujejo, da bo proces trajal najmanj še mesec dni.

Proti koncu leta 2014 je bilo med borzama v Hongkongu in Šanghaju in vzpostavljeno sodelovanje, ki je vlagateljem omogočilo, da trgujejo z vrednostnimi papirji, ki kotirajo na drugi borzi. Leto kasneje naj bi enak način sodelovanja vzpostavili med borzama v Hongkongu in Shenzhenu, a so ga začasno odložili, potem ko so borze na celinski Kitajski doživele zlom.

"Odprtost finančne industrije, vključno z odprtostjo kapitalskih trgov, je pomemben del celotne odprtosti Kitajske," je na zasedanju kitajske vlade po navedbah Pekinga danes poudaril premier Li Keqiang. "Igra pomembno vlogo pri izboljšanju mednarodne konkurenčnosti kitajske finančne industrije in njeni sposobnosti za služenje realnemu gospodarstvu," je dodal.