REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nizozemski kmetje s senom nasmetili policijski kordon

Nizozemski kmetje s senom nasmetili policijski kordonUbijalsko smrdljiva mešanica - hlevski gnoj in seno: nizozemski kmetje protestirajo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nizozemski kmetje nadaljujejo s protesti proti okoljskim ukrepom, s katerimi želi vlada premierja Marka Rutteja zmanjšati izpuste dušikovega oksida.

Ob nizozemskih protestirajo tudi kmetje drugje v Evropi. Razlogi pa so povsod podobni - vse višje cene goriva in gnojil ter prenizke odkupne cene.

Pri protestih postajajo vse bolj inventivni...

S traktorji ustavljajo promet na več avtocestah, nanje so stresali gnoj, bale sena, celo azbestne odpadke, med krajema Buren in Amelo jugovzhodno od Amsterdama pa so sredi voznega pasu priredili piknik z žarom.

Vlada premierja Marka Rutteja se brani in trdi, da zgolj izvršuje voljo vrhovnega sodišča.

Pred tremi leti je vrhovno sodišče Nizozemske namreč razsodilo, da domači predpisi o dodeljevanju gradbenih in kmetijskih dovoljenj kršijo evropsko zakonodajo o zaščiti okolja pred dušikovimi izpusti.

Toda kmetje se ne dajo in še naprej protestirajo, sedaj že več kot dva meseca.

Ob zadnjih protestih pa so odkrili celo novo metodo nasprotovanja policiji – kordon so nasmetili s senom.

Kmetje vladi očitajo, da so njeni ukrepi za zmanjševanje dušikovih spojin preveč radikalni in da bodo preveč prizadeli kmetije.

Kar tretjina naj bi jih zaradi novih predpisov izgubila delo.

Kmetje trdijo, da so veliki onesnaževalci tudi v prometnem in gradbenem sektorju, vendar so deležni veliko blažjih ukrepov.

Gibanje kmetov in državljanov, ki je nastalo iz protestov leta 2019, je na parlamentarnih volitvah marca 2021 dobilo en poslanski sedež.

Če bi bile volitve danes, bi jih po anketah, ki jih je objavila nizozemska javna televizija NOS, v 150-članskem parlamentu zasedlo od 14 do 19; več bi jih pripadlo le Ljudski stranki za svobodo in demokracijo premierja Rutteja, ki je na oblasti od leta 2010.

Vendar kmetje niso jezni samo na Nizozemskem.

Protestirajo tudi v Kanadi, Avstriji, Italiji, Franciji...

Te dni pa so srbski s traktorji zasedli tudi središče Novega Sada v Vojvodini.

Razlogi pa so povsod podobni - vse višje cene goriva in gnojil ter prenizke odkupne cene.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek