REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevihta na obzorju? Še 50 ameriških bank lahko propade

Nevihta na obzorju? Še 50 ameriških bank lahko propade»Videti je, da kadijo v lopi z dinamitom! Pred desetimi dnevi nam je Powell na Capitol Hillu zagotavljal, da je bančni sistem v redu ... Ali je lagal ali pa ni razumel, kaj počne,« je navrgel nekdanji ameriški bankir. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Bančna kriza bi lahko zajela še 50 regionalnih posojilodajalcev v ZDA, če oblasti v državi ne bodo sprejele ustreznih ukrepov za rešitev strukturnih vprašanj, je v intervjuju za RIA Novosti dejal nekdanji podpredsednik Lehman Brothers Lawrence McDonald.

»Nosilci politik bodo najverjetneje prisiljeni uvesti veliko višji odtegljaj, da bi omejili odlive depozitov z bančnih računov, ki znatno presegajo 250.000 dolarjev,« je opozoril Lawrence McDonald.

ZDA so na robu gospodarskega zloma, tveganje recesije je neizogibno, je poudaril nekdanji podpredsednik investicijske banke Lehman Brothers.

Propad banke Lehman Brothers, ki je povzročil blokado financijskih trgov in svetovnim posojilodajalcem otežil dostop do ameriških dolarjev, je zaznamoval začetek svetovne finančne krize leta 2008.

Po McDonaldovih besedah ​​so trenutne težave, s katerimi se sooča ameriški bančni sektor, zelo podobne tistim, ki so bile predhodnica zloglasnom propadu finančnega velikana.

Nekdanji izvršni direktor je dodal, da se pričakuje, da bodo ameriške regionalne banke izgubile »stotine milijard dolarjev«, pri čemer se bodo te izgube neizogibno preselile na večje posojilodajalce in nato na državne obveznice.

Ameriške oblasti bodo morale močno povečati jamstva za vloge v primerjavi z obstoječimi, je opozoril McDonald.

V torek je več medijev poročalo, da so uradniki ameriškega ministrstva za finance razpravljali o povečanju zavarovanja depozitov v primeru poslabšanja stanja v bančnem sektorju.

Za ta korak naj bi bila potrebna sredstva iz stabilizacijskega sklada ministrstva za finance.

McDonald je obtožil predsednika Federalnih rezerv Jeroma Powella neustrezne politike zaostrovanja denarne politike.

»Videti je, da kadijo v lopi z dinamitom! Pred desetimi dnevi nam je Powell na Capitol Hillu zagotavljal, da je bančni sistem v redu ... Ali je lagal ali pa ni razumel, kaj počne,« je navrgel nekdanji bankir.

Po McDonaldovih besedah ​​bo moral Fed predvsem znižati obrestne mere.

In nato občutno povečati jamstvo za depozite.

»To je tisto, kar si bodo izmislili ... To je zanje odrešitev. V bistvu gre za to, da zvezna vlada v Washingtonu prevzema tveganje bančnih depozitov,« je zaključil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek