REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Namesto bomb in streliva – sir: prebivalci Sardinije želijo v orožarni izdelovati lokalne dobrote

Namesto bomb in streliva – sir: prebivalci Sardinije želijo v orožarni izdelovati lokalne dobroteNamesto orožja - sir. Vir: Twitter

Italijanski otok Sardinija ni le kraj, ki slovi po čudovitih plažah in super luksuznih letoviščih, je tudi sedež več tovarn, ki proizvajajo orožje, toda časnik Il Manifesto se je razpisal o projektu, s katerim želi lokalno prebivalstvo tovarne orožja spremeniti v obrate za izdelavo svetovno znanega ovčjega in kozjega sira, ki ima na Sardiniji dolgo tradicijo.

Dve lokalni okoljevarstveni organizaciji, ki se v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo iz mesta Sassari borita proti izvozu orožja, sta izdelali projekt, za izvedbo katerega bosta zahtevala denar iz Sklada za obnovo, ki ga je Italija prejela od Evropske unije.

Tovarna na Sardiniji, ki je v lasti nemških proizvajalcev orožja, med drugim izdeluje in izvaža bombe in strelivo v države, ki trenutno sodelujejo v vojnah, kot so Turčija, Savdska Arabija in Katar.

Po italijanski zakonodaji je prepovedano izvažati orožje v države, ki so v vojni, vendar obstajajo načini, da se zakonodaja zaobide.

Zato lokalne mirovne organizacije pogosto organizirajo proteste proti proizvodnji in izvozu orožja.

Protest proizvajalcev mleka na Sardiniji. Vir: Twitter
Protest proizvajalcev mleka na Sardiniji. Vir: Twitter

Po drugi strani pa je reja ovac in koz, od katerih mleka se izdelujejo svetovno znane vrste sira, ogrožena, ker se rejce plača mizerno malo za proizvedeno mleko, zato pogosto protestirajo.

Projekt za rešitev lokalnih pridelovalcev, ki izdelujejo kulinarične dobrote, po katerih je Sardinija znana po vsem svetu, predvideva zaprtje tovarne orožja in prešolanje delavcev, ki zdaj izdelujejo bombe ter njihovo preusmeritev v proizvodnjo sira, s tem pa bi okrepili tradicionalne proizvodnje v domačem kraju.

Načrt nameravajo kmalu predstaviti vladi v Rimu, elaborat pa so že posredovali ministrstvu za zunanje zadeve in gospodarski razvoj.

Delite članek