REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mednarodna raziskava Pew: Kitajska vse močnejša, a še vedno zaostaja za ZDA predvsem na področju »mehke moči«

Mednarodna raziskava Pew: Kitajska vse močnejša, a še vedno zaostaja za ZDA predvsem na področju »mehke moči«Vir: Posnetek zaslona, X

Raziskovalni center Pew je nedavno objavil obsežno raziskavo, izvedeno v  24 državah sveta glede njihovega mnenja o ZDA in Kitajski.

Te raziskave so redne in so dobre za spremljanje premikov v javnem mnenju v zvezi z geopolitično konkurenco med državama.

Seveda je razpon anketiranih držav relativno ozek, saj so skoraj vse v Evropi ali zaveznice ZDA, razen Nigerije, Kenije, Južne Afrike in več držav v Latinski Ameriki.

Težava, s katero se sooča Kitajska, je ta, da se nanjo gleda kot na velesilo, ki se je bolj bojijo kot pa jo sprejemajo.

Takšen izbor držav nato rezultira v večinoma negativnih pogledih na Kitajsko in pozitivnim dojemanje ZDA, nenazadnje tudi zaradi operacij vpliva Washingtona na te države.

Vendar pa je ta posebna raziskava šla globoko onkraj običajnih vprašanj in je zastavila vprašanja tudi iz skorajda »prepovedanih« tem, kot so na primer, kdo velja za največjo gospodarsko silo na svetu, kdo ima najmočnejšo vojsko in kdo ima najboljše tehnološke dobrine.

Tukaj rezultati niso bili tako odločilno v korist ZDA, kot bi lahko domnevali, saj so številni odgovori med ZDA in Kitajsko postavili enačaj ali Kitajski celo priznali prednost.

Medtem ko raziskava razkriva, da zahodne države seveda ne odobravajo Kitajske v ideološkem ali političnem smislu, pa razkriva tudi, kako dojemanje kitajske globalne moči in vpliva vzbuja tesnobo v Washingtonu.

Številne zahodnoevropske države vse bolj vidijo Kitajsko kot večjo gospodarsko in tehnološko silo od samih ZDA in skoraj enakovredno v vojaškem smislu.

Vendar pa je en izziv za Kitajsko, ki ga raziskava izjemno poudarja, ta, da še naprej zaostaja za ZDA glede »mehke moči in kulturnega vpliva.«

Vir: Posnetek zaslona, X

ZDA imajo še naprej večjo globalno priljubljenost kot Kitajska, tudi v državah, ki so Pekingu naklonjene, saj imajo »monopol nad svetovno kulturno in informacijsko krajino.«

V vseh državah po svetu, ne glede na to, kakšna je njihova politična usmeritev, je življenjsko dejstvo, da je angleščina privzeti drugi jezik, ki se ga je treba učiti, če že ni uradni nacionalni jezik.

S hollywoodskimi filmi, televizijo in glasbo imajo ZDA kulturno moč brez primere in so se uspele predstaviti kot vrhunec človeških želja in dosežkov, ne da bi skrivale svojo naravo brutalne kapitalistične plutokracije z zgodovino nasilja, rasizma in vojnega hujskanja.

Z drugimi besedami, še naprej se odlično prodajajo »ameriške sanje.«

To dokazuje, da je javno mnenje Kitajsko že priznalo za velesilo.

Zaradi tega so ZDA uspele prevesiti kulturno moč v moč diskurza, pri čemer so uporabile medijsko krajino, ki jo obvladujejo, za izvoz svoje ideologije in promoviranje svojih političnih in zunanjepolitičnih ciljev.

Kitajska kot država, ki se šele vzpenja do statusa razvite države in s politično strukturo komunistične države, ki omejuje kulturno izražanje, nima te zmožnosti in se posledično trudi promovirati svoje ideje v tujini, tudi v državah, ki so ji naklonjene.

To je jasno razvidno iz dela raziskave, ki sprašuje, katera država ima najboljšo kulturo in zabavo, pri čemer se mnenja pretežno nagibajo v prid ZDA.

Vendar to ni ustavilo naraščajočega dojemanja moči Kitajske.

6G - Kitajska
6G - Kitajska. Vir: Posnetek zaslona, X

Napredovanje države, ki je postala drugo ali celo prvo največje gospodarstvo na svetu, pa tudi vse bolj sofisticirana izvoznica visokotehnološkega blaga ustvarja močan vtis, ne glede na morebitne pomanjkljivosti glede »mehke moči«.

Nenavadno je, da kljub vsem tehnološkim dosežkom ZDA Kitajska zdaj velja za vodilno na tem področju in to skoraj na vseh področjih.

Glede na rezultate je to stališče, ki ga podpira večina javnosti celo v najbolj predanih zaveznicah ZDA, vključno z Avstralijo, Kanado, Združenim kraljestvom, Nemčijo, Nizozemsko in Švedsko.

V najbolj tesnih zaveznicah kot so Južna Koreja, Japonska in Izrael kljub temu še naprej ocenjujejo, da imajo ZDA »tehnološki primat«, predvsem zato, ker so tudi same visokotehnološke države, ki se zaradi geopolitičnih razlogov opirajo na Belo hišo, da ohranijo svoje prednosti.

Očitno je, da v številnih državah obstaja temeljni strah, da bo vzpon Kitajske izčrpal prednosti, ki jih je imel Zahod stoletja, kar pomeni, da mora biti končni strateški cilj Pekinga zagotoviti tem državam, da jim dejansko ne predstavlja grožnje, in tako uspeti na področju mehke moči.

Podobno tudi v vojaškem smislu, z izjemo prve, večina zaveznikov ZDA vidi Washington in Peking kot skoraj enaka.

V Združenem kraljestvu se mnenja nagibajo v prid ZDA le za 4 odstotke, v Nemčiji pa le za 1 odstotek.

To dokazuje, da je javno mnenje Kitajsko že priznalo za velesilo.

Seveda pa gre pri večini vprašanih za ameriške zaveznice - kar 17 od 24 držav, ki so sodelovale v anketi je članic zveze NATO ali del obveščevalnega zavezništva petih očes.

Vendar pa je glede na zgoraj omenjene ocene naklonjenosti, težava, s katero se sooča Peking, ta, da se nanj marsikje še vedno gleda kot na velesilo, ki se je bolj bojijo kot pa jo sprejemajo.

In to kljub temu, da Kitajska nikoli ni okupirala tujih držav, jih napadala ali si jih poskusila podjarmiti.

Iz raziskave kljub njeni neobjektivnosti lahko vidimo, da so prebivalci držav v Afriki in Latinski Ameriki, kot so Mehika, Argentina, Brazilija, Južna Afrika, Nigerija in Kenija, popolnoma zadovoljni z vzponom Kitajske, ki ni antagonistična do nobene države.

Medtem na Zahodu in med tistimi, ki so blizu ZDA, ta vzpon nedvomno dojemajo kot »strateški izziv.«

Očitno je, da v številnih državah obstaja temeljni strah, da bo vzpon Kitajske izčrpal prednosti, ki jih je imel Zahod stoletja, kar pomeni, da mora biti končni strateški cilj Pekinga zagotoviti tem državam, da jim dejansko ne predstavlja grožnje.

In tako uspeti na področju mehke moči.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek