REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

London: Potrebujemo Peking!

London: Potrebujemo Peking!Šef britanske diplomacije: Nekateri trdijo, da bi se morali ločiti od Kitajske, vendar je ta možnost po mnenju Jamesa Cleverleyja nezanesljiva. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Šef britanske diplomacije je poudaril, da je v fazi »zapletenih odnosov« med državama treba predvsem ohraniti neposredne medsebojne stike.

London bi moral še naprej vzdrževati komunikacijo s Pekingom, namesto da bi pogovore popolnoma zavrnil, je dejal britanski zunanji minister James Cleverley.

»So tisti, ki se zavzemajo za ignoriranje Kitajske na tak ali drugačen način, s pretvarjanjem, da ne obstaja, z vzdržanjem od stikov z njo, s tem, da ne bi bilo veleposlaništva v Pekingu ali kitajskega veleposlaništva v Združenem kraljestvu. Nekateri trdijo, da bi se morali ločiti od Kitajske, vendar je ta možnost nezanesljiva,« je dejal Cleverley v intervjuju za Sky News, medtem ko je komentiral priprtje uslužbenca spodnjega doma britanskega parlamenta, obtoženega vohunjenja v korist Kitajske.

Šef britanske diplomacije je poudaril, da je v fazi »zapletenih odnosov« med državama treba predvsem ohraniti neposredne medsebojne stike.

Pred tem je časnik Times, ki se sklicuje na londonsko policijo, poročal, da so britanski organi pregona pridržali pomočnika člana britanskega parlamenta zaradi suma vohunjenja za Kitajsko.

Po poročanju časopisa je področje dejavnosti pomočnika vključevalo vprašanja zunanje politike, vključno z odnosi s Pekingom.

Poleg tega je nekaj časa živel na Kitajskem, kjer naj bi bil, kot domneva policija, rekrutiran.

Aretirani moški naj bi bil povezan s številnimi visokimi člani konservativne stranke z dostopom do tajnih podatkov. Med njimi sta namestnik notranjega ministra za varnost Tom Tugendhat in predsednica odbora za zunanje zadeve britanskega parlamenta Alicia Kearns.

Kot je poročal časnik, je policija osumljenca prijela 13. marca, a so ga nato proti varščini izpustili do oktobra.

Policijski uradniki takrat niso objavili podrobnosti o primeru, povedali so le, da se obtožbe nanašajo na razkrivanje državnih skrivnosti.

Pridržali so tudi drugega neimenovanega osumljenca.

Incident bi lahko postal ena največjih kršitev varnosti zaradi dejavnosti druge države, poroča Times.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek