REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konec šarade, finančna direktorica Huaweia sklenila dogovor z ZDA: ne bo obtožena „goljufije in zarote“

Konec šarade, finančna direktorica Huaweia sklenila dogovor z ZDA: ne bo obtožena „goljufije in zarote“Weng Vir: Twitter

Vse kaže, da se je končal še eden od „montiranih procesov“ v režiji držav, ki so „strateške tekmice“ Kitajske.

Po navedbah sodnih dokumentov, se je glavna finančna direktorica kitajskega tehnološkega velikana z ameriškimi oblastmi dogovorila, da jo razrešijo obtožbe „zarote“ zaradi izogibanja ameriškim sankcijam proti Iranu.

Wanzhou je bila zaradi obtožb ZDA še v času administracije Donalda Trumpa aretirana in več let zadržana v Kanadi. Ameriški predsednikje sicer z različnimi obtožbami izvajal velik gospodarski in politični pritisk na Huawei.

Obtožbe o domnevnem vohunjenju s pomočjo kitajske opreme so se medem izkazale za nedokazane.

Finančna direktorica Huaweija Meng Wanzhou se je sicer na obravnavi na zveznem sodišču v Brooklynu izrekla za nedolžno.

Ministrstvo za pravosodje ZDA in Meng Wanzhou naj bi se dogovorila o preložitvi pregona in predlagala, da bodo ameriški organi decembra letos opustili, če se bo finančna direktorica Huaweija „strinjala z nekaterimi pogoji.“

Niti Huawei niti Wanzhou niti ameriško pravosodno ministrstvo doslej niso razkrili podrobnosti dogovora.

Vendar niti Huawei niti Wanzhou niti ameriško pravosodno ministrstvo doslej niso razkrili podrobnosti dogovora.

Washington je doslej trdil, da je Wanzhouova namerno prevarala več bank, da so bile prepričane, da Huawei ne posluje več z Iranom ali iranskimi podjetji, čeprav to ni držalo.

Huawei in Wanzhou sta odločno zavrnila ameriške obtožbe in primer proti njej večkrat označila za politično motiviran.

Washington je pregon Wanzhou, hčerke ustanovitelja Huaweija začel ob že tako resnim napetostim med Kitajsko in ZDA, ki so bile napete zaradi trgovinske vojne, obtožb o kibernetskih napadih in pritiskov ZDA na Peking zaradi oboroževalne tekme z ZDA in domnevnih vprašanj človekovih pravic.

Delite članek