REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kobilarno Lipica lani obiskalo skoraj 89.000 gostov

Kobilarno Lipica lani obiskalo skoraj 89.000 gostov

Kobilarno Lipica je v letu 2016 obiskalo 88.561 gostov, kar je 14 odstotkov več kot v letu 2015. Rast števila obiskovalcev spremlja še večja, več kot 20-odstotna rast prihodkov iz naslova storitev, so sporočili iz Kobilarne Lipica. K povečanemu zanimanju za obisk Lipice je veliko prispevala prenova lipiškega posestva.

Skoraj šest milijonov evrov vredno prenovo sta financirala Evropski sklad za regionalni razvoj in država iz proračuna, pri čemer je imelo odločilno vlogo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. S tem denarjem je kobilarna polepšala, uredila in v lanskem letu prvič za obiskovalce odprla zgodovinske drevorede ter obsežen del zelenega lipiškega posestva s čredo več kot 300 lipicancev.

K dobrim rezultatom leta 2016 so veliko prispevale tudi intenzivne aktivnosti na področju trženja in prodaje produktov Kobilarna Lipica. Velika pokrita jahalnica v Lipici je po novem ogrevana, kar je med prazniki omogočilo pester program dodatnih predstav in drugih dogodkov, kot sta bila koncert otroških zborov in gala koncert muzikalov.

Že decembra lani, še bolj pa v letu 2017 bo Kobilarna Lipica aktivna tudi na področju gostinske in hotelske dejavnosti ter golfa. S tem namenom je ponovno pripojila dejavnost prej hčerinske družbe Lipica turizem, ki se tako ukinja. Tako je ponovno pod eno streho povezala konjerejsko, konjeniško, gostinsko in hotelsko dejavnost ter golf igrišče "z željo doseganja sinergij ter dviga kakovosti storitev in s tem zadovoljstva gostov".

V Kobilarni Lipica so prepričani, da sta 14-odstotna rast števila obiskovalcev in več kot 20-odstotna rast prihodkov od storitev v letu 2016 trden temelj za pozitiven trend rasti tudi v letošnjem letu. V ta namen pripravljajo več dogodkov, ki se začenjajo že ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku.

Sezona se začenja 19. marca s premierno predstavo Lipiške šole klasičnega jahanja. Med 5. in 7. majem bodo v Lipici gostili kvalifikacijsko tekmovanje za pokal Alpe Adria, med 25. in 28. majem mednarodno tekmovanje za svetovni pokal v dresurnem jahanju, 21. maja pa bodo obeležili letošnji dan lipicanca.