REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajski reaktor 6-krat toplejši od Sonca, so korak bližje "neskončni energiji"

Kitajski reaktor 6-krat toplejši od Sonca, so korak bližje Umetno sonce

Kitajski znanstveniki z inštituta za fiziko Hefei so ta teden objavili, da so v fuzijskem reaktorju EAST (eksperimentalni napredni superprevodni Tokamak) dosegli temperature višje od 100 milijonov stopinj Celzija, šestkrat višje od tistih v Soncu, piše Science Alert.

Fuzijski reaktor ne bi onesnaževal okolja z radioaktivnimi snovmi, a hkrati bi bil zelo poceni in skoraj neizčrpen vir energije.

To pomeni, da so dosegli nov rekord v fuzijski tehnologiji in nas približali novi dobi komercialno stroškovno učinkovite energije. Namreč, za razliko od fisijskega reaktorja, fuzijski ne bi onesnaževal okolja z radioaktivnimi snovmi, a hkrati bi bil zelo poceni in skoraj neizčrpen vir energije.

Kitajski EAST, fuzija, Sonce Vir: EAST in NASA

Toda proces fuzije je zelo nepredvidljiv, zato ga je težko doseči. Da bi pridobili energijo iz atoma s postopkom fuzije, so nujno potrebne izredno visoke temperature in tlaki.

Globoko v notranjosti Sonca nastane fuzija tako, da se atomi vodika med seboj povezujejo zaradi močnega vpliva gravitacije in temperature 15 milijonov stopinj Celzija.

Če želimo doseči enake rezultate na Zemlji, moramo zato, ker ni mogoče ustvariti gravitacijo Sonca - ustvariti temperature skoraj sedemkrat večje od tistih na Soncu in ob tem ohraniti stabilnost plazme. Plazma niti za trenutek ne bi smela priti v stik s posodo (rezervoarjem), kjer poteka fuzija.

Če bi človeku uspel tak dosežek, bi bila to prava energetska revolucija, nova doba v fiziki, poroča portal ABC News

V nasprotju s fisijskim reaktorjem fuzijski reaktor skoraj sploh ne bi onesnaževal okolja. "Odpadki" iz takega reaktorja bi bil večinoma helij, ki ni škodljiv za floro in favno.

Tokamak

Pred nekaj leti so znanstveniki na nemškem inštitutu Max Planck za fiziko plazme uspešno preizkusili eksperimentalni reaktor Wendelstein 7-X, najnaprednejši model fuzijskega reaktorja vrste stelarator. Kmalu so potrdili, da jim je uspelo ohraniti stabilnost plazme znotraj magnetnih tuljav, saj jim je v začetku leta 2018 uspelo zagreti helij na impresivnih 40 milijonov stopinj Celzija.

Nemški eksperiment je zaznamoval začetek obširnega raziskovalnega programa na v letu 2016 največji napravi tipa stelarator na svetu. Osnovni cilj raziskav je dokazati, da je v stelaratorju mogoče vzdrževati vročo plazmo neprekinjeno, kar je danes glavna tehnološka ovira na poti k izkoriščanju fuzijske energije.

Napredek nemških znanstvenikov na področju razvoja fuzijskih procesov se je v zadnjih nekaj letih izkazal za zelo hitrega in pohvalnega, vendar se jim ni uspelo približati temperaturam, ki so jih sedaj dosegli kitajski strokovnjaki, ki so nujne za proces fuzije.

EAST reaktor

Če bi človeku uspel tak dosežek, bi bila to prava energetska revolucija, nova doba v fiziki.

Kitajski fuzijski reaktor uporablja manj stabilno zaščito, kar pomeni, da se za stabilnost plazme uporablja magnetno polje, ki ga je ustvarila sama plazma, vendar je prav zaradi takega načina kitajskim fizikom uspelo doseči visoke temperature, potrebne za proces fuzije.

Že od časa začetka izgradnje leta 2006 je bil EAST reaktor poimenovan "umetno sonce".

Zdaj lahko rečemo, da si je resnično zaslužil ta naslov.

Komentarji