REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako so Rusi okrepili Slovensko industrijo jekla in zagotovili Acronijevo jeklo za ruske ledolomilce

Kako so Rusi okrepili Slovensko industrijo jekla in zagotovili Acronijevo jeklo za ruske ledolomilceFotografije: SIJ / Kolaž: Matej Križanec

Že od leta 2007 je Slovenska industrija jekla v večinski ruski lasti. Kako se je od takrat spremenilo poslovanje slovenskih jeklarjev, kakšna bo prihodnost največje ruske investicije v Sloveniji v luči ameriških carin in za kaj se uporablja slovensko jeklo v Rusiji? Pogovarjali smo se s Tiborjem Šimonko, članom uprave skupine SIJ.

Slovenska industrija jekla že od leta 2007 posluje pod večinskimi lastniki iz Rusije. Kako se je SIJ spremenil od takrat oz. katere so bile glavne spremembe v podjetju, ki so jih prinesli novi lastniki? Zdi se, da je bilo še posebej prelomno obdobje 2013-14, ko je podjetje v enem letu prešlo s 6,4 milijona evrov izgube na 18,9 milijona evrov dobička ter nato nadaljevalo z uspešnimi rezultati v prihodnjih letih …

Od vstopa strateških lastnikov leta 2007 smo v Skupini SIJ za razvoj in posodobitev tehnologije ter krepitev svojega položaja na evropskem in svetovnem jeklarskem trgu namenili skoraj 600 milijonov evrov. Za prelomno obdobje 2013-2014 so bile ključne predvsem spremembe cen osnovnih surovin in energentov, ki jih v letu 2013 nismo uspeli prenesti v naše prodajne cene, a kljub temu so bili rezultati Skupine Sij povsem primerljivi z rezultati konkurentov. V letu 2014 pa smo primerljivi jeklarji imeli boljše rezultate zaradi izboljšanja tržnih razmer in predvsem prvih znakov prihajajoče konjunkture na globalnih trgih. Podjetja znotraj Skupine SIJ so skladno s povečanim povpraševanjem na trgu okrepila proizvodnjo nerjavnih pločevin in posebnih odpornih pločevin, ki imajo višjo dodano vrednost in tako na trgu dosegajo višje cene, medtem ko se je zmanjšala proizvodnja konstrukcijskih jekel.

SIJ Metal Ravne, kovačnica, transport ingota na stiskalnico, fotografija: SIJ

Kateri so glavni trgi, na katerih deluje SIJ? Kje namerava v prihodnje še posebej širiti svoje delovanje?

Skupina SIJ je bila s 86,2 odstotka tudi v letu 2017 med petimi največjimi slovenskimi izvozniki. Glavni izvozni trgi ostajajo Nemčija, Italija in druge evropske države. Na največjih dveh izvoznih trgih smo ohranili enak delež prodaje kot v letu 2016, vrednostno pa smo na nemški trg izvozili za 27 milijonov evrov, v Italijo pa za 24,6 milijona evrov več proizvodov kot v letu 2016. Delež izvoza pa se je v primerjavi s preteklim letom sicer najbolj povečal na trgu drugih evropskih držav in v ZDA.

SIJ uspešno posluje tudi v Rusiji, še posebej znano je sodelovanje z znamenito Baltiško ladjedelnico. Kaj konkretneje zagotavlja SIJ ladjedelnici? Lahko naštejete še kakšen večji posel, ki ga ima družba trenutno v Rusiji?

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND