REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janševa vlada našla novo nemočno tarčo: tuje delavce

Janševa vlada našla novo nemočno tarčo: tuje delavceTuji delavci si lahko od te vlade obetajo le poslabšanje pogojev dela. Vir: Twitter

Vlada Janeza Janše je v zadnjih mesecih v zakonodajni postopek poslala več zakonov, ki prinašajo poslabšanje pogojev za bivanje in delo tujcev v Sloveniji.

Gre za vodjo stranke (SDS), ki je v preteklosti aktivno sodelovala tudi pri izbrisu stalnih prebivalcev Slovenije iz drugih republik nekdanje SFRJ, njeni pomembni člani pa so celo po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice vztrajali, da je bil izbris ljudi - zakonit.

S podobnimi diskriminacijskimi ukrepi pa sedaj poskušajo dodatno otežiti pogoje za delo tujim delavcem iz istih držav.

V Sloveniji namreč večinoma delajo tuji delavci iz republik nekdanje Jugoslavije.

Pri tem pa Sloveniji, paradoksalno, delovne sile celo primanjkuje, saj na domačem trgu podjetja za nekatera dela sploh ne najdejo delavcev. 

Ti delavci so še posebej pripravna tarča, ker niso sindikalno organizirani in pogosto niso dovolj informirani, da bi sploh poznali svoje pravice.

Prav tako nimajo volilne pravice, zato so še dodatno ranljivi.

Pri tem pa Sloveniji, paradoksalno, delovne sile celo primanjkuje, saj na domačem trgu podjetja za nekatera dela sploh ne najdejo delavcev. 

Ob vsem tem so tuji delavci neredko tarče izkoriščanja in zlorab.

Namesto da bi jih novi zakoni preprečevali, pa jim zgolj otežujejo pogoje za delo.

Tem predlogom zakonov in njihovih sprememb nasprotujejo v opozicijskih strankah, najbolj pa v Levici.

In kaj je cilj vseh teh predlaganih vladnih sprememb?

Cilj sprememb je dodatna marginalizacija tujih delavcev in spodbujanje strahu pred vsem tujim, od česar si slovenska desnica sprevrženo obeta politične koristi.

»Cilj sprememb je dodatna marginalizacija tujih delavcev in spodbujanje strahu pred vsem tujim, od česar si slovenska desnica sprevrženo obeta politične koristi.

Večina tujih delavcev prihaja iz nekdanjih republik Jugoslavije in opravlja slabo plačana fizična dela, zato bodo največja žrtev takšnega zaostrovanja.

Z izločitvijo dodatkov za prevoz, malico in povračila stroškov iz sredstev, s katerimi dokazujejo, da imajo zadostna sredstva za preživljanje, mnogi med njimi ne bodo mogli podaljšati dovoljenja za prebivanje svojih družin. Številni bodo izgubili pravico do združitve družine, saj njihova družina ne bo imela pogojev, da pride v Slovenijo. Še huje, osebe, ki tu že živijo, bodo morale zapustiti državo ob naslednjem podaljšanju dovoljenja.

 Vlada poskuša zamakniti rok za združitev družine z enega leta na dve leti dela v Sloveniji. Tudi ta ukrep predstavlja napad na pravico delavcev do družinskega in zasebnega življenja ter razbija družine z otroci.

Tuji delavci - ilustracija Levice
Tuji delavci - ilustracija Levice

Poleg tega vlada z novelo zakona o delu tujcev uvaja možnost predčasne prekinitve veljavnih dovoljenj za delo in prebivanje za tujce, če ti niso več vključeni v socialno zavarovanje. To pomeni možnost izgona delavcev, ne glede na razlog, zaradi katerega so izgubili zavarovanje. Gre za neživljenski in socialno nepravičen ukrep, ki bo prizadel večje število tujih delavcev, ki so v epidemiji izgubili delo.

Zdaj pa jih bo vlada enostavno nagnala iz države, še preden bi se lahko v času trajanja veljavnega dovoljenja ponovno postavili na noge.

Vse skupaj je še toliko bolj sprevrženo, saj se za takšno razdiranje delavskih družin zavzemajo politične stranke, ki poudarjajo pomen družine kot osnovne celice družbe.

V resnici pa sledijo zgolj goli in brezobzirni kapitalistični računici: izkoristi delovno silo in jo po uporabi vrni nazaj.

V resnici pa sledijo zgolj goli in brezobzirni kapitalistični računici: izkoristi delovno silo in jo po uporabi vrni nazaj.

Spremembe tujske zakonodaje postavljajo tuje delavce v še težji položaj in uničujejo njihovo družinsko življenje. Naj spomnimo, da so tuji delavci v Sloveniji poprijeli za mnoga naporna in slabo plačana dela, za katera primanjkuje delavcev.

Vozijo tovornjake, gradijo stavbe in pobirajo pridelke. Živijo med nami, njihovi otroci hodijo z našimi otroci v šolo. Plačujejo vse prispevke in davke, točno tako kot slovenski državljani.

V Levici ostro nasprotujemo sistematičnemu poslabšanju delavskih pravic in socialnega položaja tujih delavcev.

Vlada Janeza Janše z izgonom tujcev in njihovih družin uresničuje svojo ksenofobno retoriko, ki se ji moramo upreti na vseh ravneh družbe,« so prepričani v Levici.

Delite članek