REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei se požarov loteva s tehnološkimi reštivami 

promocijsko sporočilo
Huawei se požarov loteva s tehnološkimi reštivami Huawei ima veliko patentov za drone.

Pri zaustavljanju uničujočih požarov sta ključna zgodnje odkrivanje in posredovanje, preden se razširijo na večje področje.

Za zaznavanje dima ali ognja se uporabljajo posebni algoritmi, ki analizirajo sliko in pošiljajo podatke v nadzorni center, ki označuje ključne točke.

Huawei in Nova-Wind sta zato združila moči ter z grškim startupom PROBOTEK razvijata tehnologijo, ki predstavlja odgovor na ta problem.

Program za odkrivanje požarov uporablja sistem zgodnjega opozarjanja za prepoznavanje ekstremnih dogodkov, kot so požari, z uporabo senzorjev in brezpilotnih letal za naslavljanje izziva, ki povzroča hude socialne, okoljske in gospodarske posledice.

Pilotna tehnološka rešitev za odkrivanje gozdnih požarov je bila prvič predstavljena v gozdu Sigrou v Grčiji.

Huawei in Nova-Wind na projektu uporabljata tehnologijo, ki temelji na 5G, algoritme, AI in robotiko brezpilotnih letal. Senzorji, ki so nameščeni na strateških točkah v parku, se povezujejo s platformo za upravljanje incidentov in upravljanje dronov. Ti izvajajo redne nadzorne lete in tudi lete v sili v primeru indikacije senzorjev.

Za zaznavanje dima ali ognja se uporabljajo posebni algoritmi, ki analizirajo sliko in pošiljajo podatke v nadzorni center, ki označujejo ključne točke.

Grčija, požari 2018 Vir: Pixell
Grčija med požari leta 2018. Vir: Twitter, zajem zaslona

Če dron prek kamere zazna dim ali ogenj pošlje opozorilo v nadzorni center, hkrati pa dron takoj odhiti na lokacijo, kjer je bil zaznan dim, da potrdi incident. Nato se bodisi vrne v svojo bazo bodisi posname napredovanje požara.

Rezultat je takojšnja identifikacija izhodiščne točke požara, spremljanje oddaljenih območij v realnem času, zgodnje vizualno odkrivanje dima in požara ter posledično varovanje človeških življenj.

»V Huawei Grčija smo trdno prepričani, da lahko vrhunske tehnologije pripomorejo k boljši zaščiti tako državljanov kot okolja. Kot uradni podporniki pobude Elevate Greece ministrstva za razvoj in investicije, smo že finančno pomagali startup podjetjem, ki delujejo v tehnološkem sektorju četrte industrijske revolucije, zdaj pa PROBOTEK podpiramo s financiranjem pilotnega programa preventivnega odkrivanja požarov. Veselimo se prihodnjih partnerstev s startupi v ključnih tehnoloških sektorjih v korist naših družb in naravnega bogastva države,« je povedal Nikos Lazaris, generalni direktor Huawei Grčija.

Delite članek