REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei bo z opremo 5G oskrbel podjetje Vodafone Italia

Huawei bo z opremo 5G oskrbel podjetje Vodafone ItaliaHuawei je uspešen tudi na trgu Italije. Vir: Twitter

Za Huawei v Evropi prihajajo nekatere dobre novice.

Huawei je namreč dobil soglasje vlade Italije, da za podjetje Vodafone Italia zagotovi opremo v svojem omrežju 5G RAN.

Kljub temu bodo ob nabavi opreme veljale nekatere omejitve.

Po vrsti težav, ki jih je podjetju Huawei nakopala ameriška administracija s svojimi nikoli dokazanimi obtožbami, je to ena od prvih dobrih novic iz Evrope za to veliko podjetje.

Dva vira sta za Reuters potrdila, da je italijanski premier Mario Draghi odobril dogovor med Vodafonom in Huaweijem, kljub nenehnim prizadevanjem ZDA in pritiskov Washingtona na ameriške zaveznike, da naj zaradi pomislekov glede nacionalne varnosti kitajske ponudnike opreme 5G izključijo iz nabav opreme.

Mario Draghi
Mario Draghi. Vir: Twitter

Tako kot v nekaterih drugih sporazumih, ki jih je Huawei sklenil v večjih evropskih državah, pa je tudi italijanska vlada uvedla posebna pravila, kot so na primer prepoved oddaljenega posredovanja zaradi odprave napak opreme in tudi visok varnostni prag.

Po oceni strokovnjakov bi lahko EU, v kolikor bo omejevala svobodno konkurenco, na ključnem področju tehnologije 5G zelo nazadovala, s tem pa zmanjšala tudi konkurenčnost številnih evropskih podjetij.

Italija se je za razliko od nekaterih evropskih držav in Združenega kraljestva doslej izogibala prepovedi uvajanja opreme kitajskih podjetij Huawei in ZTE pri uvajanju tehnologije 5G.

Rim lahko tudi z zakonodajo, ki vključuje posebna »zlata pooblastila«, uvede stroga pravila za vse posle, ki vključujejo podjetja, ki niso iz članic EU, ter italijanski vladi daje pravico, da blokira vse poteze v panogah, za katere meni, da so strateškega pomena.

V okviru prejšnje vlade, ki je bila na oblasti do septembra 2019, so Huaweiju preprečili dobavo opreme 5G telekomunikacijski skupini Fastweb.

Vseeno pa gre tokrat za velik premik na bolje.

Huawei je pomemben za Evropo
Huawei je pomemben za Evropo. Vir: Twitter

Medtem pa tudi v številnih državah sveta, celo v državah v razvoju, brez omejitev in zelo hitro osvajajo novo tehnologijo, ki jo razvija Huawei.

Po oceni strokovnjakov bi lahko EU, v kolikor bo na svojem trgu omejevala svobodno konkurenco, na ključnem področju tehnologije 5G zelo nazadovala, s tem pa zmanjšala tudi konkurenčnost številnih evropskih podjetij.

Delite članek