REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Global Times: Na referendumu o »Pasu in poti«, je svet glasoval z nogami

Global Times: Na referendumu o »Pasu in poti«, je svet glasoval z nogamiLahko rečemo, da je »Pas in pot« zagotovil novo prakso za človeško civilizacijo in vse več držav sodeluje pri odkrivanju te nove poti modernizacije s poglobljenim mednarodnim sodelovanjem, piše uredništvo kitajskega časnika. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Svet je glasoval z nogami na figurativnem referendumu o kitajski pobudi »Pas in pot«, saj so se predstavniki več kot 140 držav – torej več kot dve tretjini planeta – in 30 organizacij odločili, da se udeležijo letošnjega tretjega Foruma za mednarodno sodelovanje Pas in pot, ki poteka v Pekingu 17. in 18. oktobra, piše uredništvo Global Timesa.

»Tako velika udeležba, skupaj z vsemi, ki se zalagajo za skupni razvoj, blaginjo in mir, ponovno dokazuje, da je Pas in pot usklajen z željami in potrebami mednarodne skupnosti,« piše kitajski časnik.

Tema letošnjega foruma je »Visokokakovostno sodelovanje v okviru Pasu in poti: Združeni za skupni razvoj in blaginjo«, kar odraža tudi naravo pobude, navaja Global Times in ugotavlja, da gre za forum, ki zagovarja sodelovanje, obsežno posvetovanje in udeležbo velikega števila držav, kar je še posebej pomembno v današnjem kontekstu stopnjevanja regionalnih konfliktov in pomanjkanja zaupanja po vsem svetu.

»Kitajska kot gostiteljica foruma in vsi udeleženci skupaj so svetu poslali jasno in močno sporočilo: mir, sodelovanje, odprtost, vključenost, vzajemno učenje in obojestrana korist so težnje in prava pot človeštva,« je zapisal kitajski časnik.

Ker je Zahod že od samega začetka sumničav do kitajske pobude, jo »v zadnjem desetletju neprestano poliva z gnojnico in jo spodkopuje«, navaja Global Times in dodaja, da je pobuda Pas in pot navkljub temu le še rasla; Kitajska je do junija 2023 podpisala več kot 200 sporazumov o sodelovanju v okviru »Pasu in poti« z več kot 150 državami in 30 mednarodnimi organizacijami na petih celinah.

Poleg tega so velike zahodne države začele posnemati Pas in pot v poskusu, da bi konkurirale kitajski pobudi z uvedbo lastnih mednarodnih razvojnih načrtov, kar dejansko odraža uspeh Pasu in poti v drugi perspektivi.

Global Times poudarja, da Pas in pot nikoli ni bil geopolitično izključujoč in pozdravlja podobne projekte, dokler odražajo vrednote, ki spodbujajo napredek človeštva.

Pas in pot predstavlja tudi »okno«, skozi katerega lahko svet vidi in razume pot modernizacije Kitajske skozi miren razvoj, poudarja uredništvo Global Timesa in ugotavlja, da se je v zadnjih desetih letih »stopnja modernizacije številnih sodelujočih držav znatno izboljšala, zlasti v Kitajski sosednjih državah v srednji in jugovzhodni Aziji

»Lahko rečemo, da je Pas in pot zagotovil novo prakso za človeško civilizacijo, saj vse več držav sodeluje pri odkrivanju te nove poti modernizacije s pomočjo poglobljenega mednarodnega sodelovanja, ki temelji na vzajemnih koristih in rezultatih,« piše kitajski časopis.

In dodaja, da bo vpliv kitajske pobude krepko presegel omenjenih deset let in lahko traja več generacij.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek