REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francija in Nemčija za obdavčenje digitalnih prihodkov; večina EU proti

Francija in Nemčija za obdavčenje digitalnih prihodkov; večina EU protiVir: Insajder.com

Francija in Nemčija si prizadevata, da bi spletna podjetja, kot sta Google in Facebook, plačevala davek na (digitalne) prihodke na področju celotne Evropske unije.

Prav danes bodo o predlogu zakona govorili na srečanju finančnih ministrov članic EU. 

Sedanji predlog zakona predvideva 3-odstotno obdavčitev prihodkov iz digitalnega oglaševanja, pri čemer bi pustili pri miru vse druge oblike digitalnih prihodkov.

Sedanji predlog zakona predvideva 3-odstotno obdavčitev prihodkov iz digitalnega oglaševanja, pri čemer bi pustili pri miru vse druge oblike digitalnih prihodkov. To pomeni, da davka še vedno ne bi plačevala nekatera večja podjetja, kot so Amazon, AirBnb in Spotify, pri čemer bi zakon veljal le do leta 2025.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je v ponedeljek dejal: »Kar je važno za Francijo, da je tu pravno zavezujoč instrument, ki se ga lahko spremeni takoj ko je možno.« S tem bi lahko »pokrili nekatere najbolj dobičkonosne dejavnosti.« 

V skupni izjavi sta Francija in Nemčija poudarili svojo »odločnost za vpeljavo pravičnega in učinkovitega davka na večja digitalna podjetja.«

Bruno Le Maire
Bruno Le Maire | Vir: Pixsell

Sedanji osnutek je že zelo razvodenela oblika prvotnega osnutka, ki je predvideval obdavčitev vseh digitalnih prihodkov za vsa podjetja, ki na svetu dosežejo letni prihodek najmanj 750 milijonov evrov ter od tega najmanj 50 milijonov evrov na področju EU. 

Najbolj ostri nasprotniki predloga so Irska in večina nordijskih držav, ki menijo, da bi zakon kaznoval evropska podjetja in bi hkrati doživeli gospodarske sankcije s strani ZDA. Nasprotovanje je prišlo tudi iz same Nemčije, saj je avtomobilska industrija opozorila, da bi bili po prvotnem osnutku tudi oni dodatno obdavčeni.

Vir: Profimedia
Trenutno v EU tradicionalna podjetja plačajo povprečno 23 odstotni davek na dobiček, medtem ko digitalna podjetja plačajo le med 8 in 9 odstotkov; nekatera podjetja dejansko ne plačajo nič davka.

Trenutno v EU tradicionalna podjetja plačajo povprečno 23 odstotni davek na dobiček, medtem ko digitalna podjetja plačajo le med 8 in 9 odstotkov; nekatera podjetja dejansko ne plačajo nič davka. Irska je vodilna država v EU, ki privablja številna spletna podjetja prav z zelo nizko stopnjo obdavčitve. 

Predlagani osnutek je že sedaj opredeljen kot začasna rešitev, dokler ne bi v sklopu OECD sprejeli trajno rešitev, še poroča DW.
 

Delite članek