REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francija in Nemčija (spet) v sporu zaradi ameriškega orožja

Francija in Nemčija (spet) v sporu zaradi ameriškega orožjaFrancoski predsednik Emmanuel Macron skuša prepričati evropske prestolnice, naj podpišejo pogodbe z evropskimi proizvajalci, namesto da denar zapravljajo za ameriška, izraelska in južnokorejska podjetja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»V času, ko bodo evropski davkoplačevalci morali dati na mizo veliko denarja, se bodo vsi strinjali, da ne bomo okrepili avtonomije z nakupom ameriškega sistema 'Patriot',« je za Mond povedal francoski obrambni minister.

Dolgoletni spor med Francijo in Nemčijo o tem, ali naj evropske države kupujejo ameriško orožje, je znova »izbruhnil« na plano v skupnem intervjuju njunih obrambnih ministrov, objavljenem v sredo v časniku Mond.

Glavni razlog za konflikt je pobuda European Sky Shield (Evropski nebeški ščit - ESSI) pod vodstvom Berlina, ki je sprožena jeseni 2022 in združuje 19 držav s ciljem skupne nabave sistemov zračne obrambe.

Kot pojasnjuje bruseljski portal Politico, načrt predvideva oblikovanje štiristopenjskega sistema protizračne obrambe, ki bi vključeval tudi neposredno zaščito na bojišču, a tudi možnost zaustavitve groženj z večjih razdalj.

Pobuda je obravnavala nabavo nemškega, ameriškega in izraelskega orožja: sistem zračne obrambe zelo kratkega dosega (LVS NNbS), ki ga sestavlja kupola, opremljena z radarjem, nameščena na oklepno bojno vozilo s topom in raketami; nemške rakete zrak-zrak IRIS-T SLM srednjega dosega; ameriške rakete Patriot velikega dosega zemlja-zrak; in izraelske hiperzvočne protibalistične rakete »Erow« zelo dolgega dosega.

Vendar pa, kot spominja bruseljski portal, skuša francoski predsednik Emmanuel Macron prepričati evropske prestolnice, naj podpišejo pogodbe z evropskimi proizvajalci, namesto da denar zapravljajo za ameriška, izraelska in južnokorejska podjetja.

»V času, ko bodo evropski davkoplačevalci morali dati na mizo veliko denarja, se bodo vsi strinjali, da ne bomo okrepili avtonomije z nakupom ameriškega sistema 'Patriot',« je za Mond povedal francoski obrambni minister Sébastien Lecornu in ponovil stališče, ki ga je Macron predstavil junija.

Po drugi strani pa je njegov nemški kolega Boris Pistorius dejal, da je hitrost bistvenega pomena in da evropska industrija ni sposobna zadostiti trenutnim potrebam.

»Za nas je pomembno, da imamo čim hitreje ščit nad Evropo. Pripravljeni smo pridobivati ​​neevropske sisteme, dokler ne razvijemo lastnih sistemov v Evropi. Evropska obrambna industrija, vključno s Francijo, je očitno pomembna partnerica, vendar ne more zagotoviti vsega, kar potrebujemo,« je dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius.

Ministra se bosta v četrtek srečala v francoskem letalskem oporišču Évreux-Fauville, da bi razpravljala o francosko-nemškem načrtu za bojni tank naslednje generacije – znan kot glavni kopenski bojni sistem (MGCS) ali »evropski tank«.

Projekt skupnega bojnega tanka sta leta 2017 sprožila Macron in takratna nemška kanclerka Angela Merkel z idejo, da bi nekje med letoma 2035 in 2040 nadomestila francoski tank Leclerc in nemški Leopard 2.

Projekt se je med drugim zavlekel zaradi dolgotrajnih sporov med Francijo in Nemčijo glede delitve odgovornosti za izdelavo novega tanka in prihodnjih izvoznih možnosti.

V četrtek bosta oba ministra uradno odobrila operativne zahteve za MGCS, je dejal Lecornu. K projektu so dobrodošle tudi druge države Evropske unije, je dodal Pistorius.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek