REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Fištravec: Že desetletja se zavedamo, da je letališče v lasti države

Fištravec: Že desetletja se zavedamo, da je letališče v lasti državeLetališče Edvarda Rusjana Maribor

"V Mariboru in širši regiji se že desetletja zavedamo, da je letališče v lasti države in ne mesta, vemo pa tudi, kolikšen delež pri razvoju mesta in regije je to državno letališče doslej prispevalo," je v odzivu na torkove izjave državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Jureta Lebna dejal mariborski župan Andrej Fištravec.

Leben je po torkovem sestanku s predstavniki Aerodroma Maribor izjavil, da je pismo o nameri za 660 milijonov evrov vreden razvoj mariborskega letališča za ministrstvo v delu, ki se nanaša na javno infrastrukturo, mrtva črka na papirju. Kot je opozoril, sta namreč zasebni podjetji popolnoma zanemarili, da so vlaganja v javno infrastrukturo zavezana javnemu naročanju.

Leben je po torkovem sestanku s predstavniki Aerodroma Maribor izjavil, da je pismo o nameri za 660 milijonov evrov vreden razvoj mariborskega letališča za ministrstvo v delu, ki se nanaša na javno infrastrukturo, mrtva črka na papirju.

Pismo so novembra na kitajsko-evropskem vrhu v Budimpešti podpisali predstavniki podjetja SHS Aviation, ki preko družbe Aerodrom Maribor s pomočjo azijskega kapitala upravlja z mariborskim letališčem, in eno največjih gradbenih podjetij na svetu China State Construction Engineering Corporation.

Dejstvo, da se država zdaj spet intenzivno ukvarja z mariborskim letališčem, je po Fištravčevem mnenju v veliki meri zasluga mesta oziroma naporov, ki so jih v to vlagali v Mestni občini Maribor. Ob tem je izpostavil dosedanje korektno sodelovanje z ministrom Petrom Gašperšičem in državnim sekretarjem Lebnom.

"Želim si, da bo tako tudi v prihodnje in da bo država izpolnila obljubo investitorjem in mestu ter zagotovila sprejem državnega prostorskega načrta v mesecu marcu, čeprav, kot kaže, sedaj že govorijo o mesecu maju," je dejal mariborski župan.

Kot je ob tem opozoril, brez sprejetega prostorskega načrta razvoj letališča ni mogoč, zato je osnovna naloga države, da to zavezo, ki jo obljublja regiji že desetletja, tudi izpolni.

Po njegovih besedah bi bilo dobro, če bi vlada v Budimpešti podpisane dokumente obravnavala z enako resnostjo in spoštovanjem kot vladi na Madžarskem in v Srbiji. "Celotna regija polaga upe v ekipo na ministrstvu in vladi, da bodo aktivni pri iskanju rešitev za zagon te ključne državne infrastrukture, ter bolj uspešni kot vsi tisti, ki so bili na njihovih mestih doslej," je dejal Fištravec in dodal, da bo mariborska občina pri tem maksimalno pomagala.

Delite članek