REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Finančni minister: Nemčija ni bolnik, ampak »utrujen človek« Evrope, gospodarska kriza pa »skodelica močne kave«

Finančni minister: Nemčija ni bolnik, ampak »utrujen človek« Evrope, gospodarska kriza pa »skodelica močne kave«Christian Lindner pravi, da je gospodarski upad države budnica za izvajanje reform. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemčija je »utrujen človek« Evrope, ki potrebuje »skodelico močne kave«, je dejal nemški finančni minister Christian Lindner, prepričan, da sta bila nedavni gospodarski upad in zdrs v recesijo koristna budnica, ki naj bi omogočila reforme, potrebne za okrevanje.

Lindner je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu povedal, da »Nemčija ni bolnik« Evrope, kot trdijo nekateri, potem ko se je njeno gospodarstvo lani skrčilo za 0,3 odstotka, analitiki pa so opozorili, da bo letos verjetno še naprej stagnirala.

Minister je ocenil, da mora Nemčija izboljšati svojo produktivnost s strukturnimi reformami, da bi okrepila ponudbo svojega gospodarstva, kot je izboljšanje razpoložljivosti delovne sile, energije in digitalnih tehnologij, piše Financial Times.

»Po zelo uspešnem obdobju od leta 2012 in zadnjih letih krize je Nemčija kakor po dolgi noči utrujen človek,« je dejal Lindner v Davosu.

In dodal: »Pričakovanja nizke rasti so verjetno budnica in zdaj imamo skodelico močne kave, kar pomeni strukturne reforme in potem bomo gospodarsko napredovali naprej«.

Toda ekonomisti pri Deutsche Bank ne delijo Lindnerjevega optimizma.

Napovedujejo, da se bo nemško gospodarstvo v prvih treh mesecih letos znova zmanjšalo glede na prejšnje četrtletje in da bo največje evropsko gospodarstvo letos utrpelo 0,2-odstotno letno krčenje v primerjavi z 0,2-odstotno rastjo v evrskem območju kot celoti.

Nemški finančni minister, ki so ga ta teden izžvižgali kmetje, ki protestirajo proti zmanjšanju subvencij za gorivo za kmetijstvo, je dejal, da je vlada kanclerja Olafa Scholza »morala rešiti vprašanja dolga in primanjkljaja, zaradi česar sem postal najbolj osamljen minister v kabinetu, a nam je uspelo.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek