REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Financial Times: Šijeva odsotnost na vrhu G20 hud udarec za dolgoročno preživetje skupine

Financial Times: Šijeva odsotnost na vrhu G20 hud udarec za dolgoročno preživetje skupineVladimir Putin in Ši Džinping na vrhu G20 v Osaki leta 2019. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kitajski predsednik Ši Džinping se ne bo udeležil vrha G20 v Indiji, kar bo zamajalo status zadevne skupine kot najpomembnejšega svetovnega voditeljskega foruma, še posebej glede na to, da se je Ši udeležil nedavno končanega vrha organizacije BRICS v Južni Afriki, piše Financial Times.

Odločitev sledi večmesečnim neuspelim prizadevanjem več ministrskih forumov G20, da bi našli skupni jezik o temah, ki segajo od zdravstvene oskrbe do podnebnih sprememb, zaradi nesoglasij glede konflikta v Ukrajini in delitve bremena med bogatimi državami in državami v razvoju.

Po poročanju Financial Timesa so nekateri indijski opazovalci prepričani, da želi Kitajska pokvariti indijski dogodek v času dvostranskih trenj glede njune sporne meje.

»Kitajska je bila glavna opozicija soglasju o skoraj vseh vprašanjih,« je dejal Indrani Bagchi, izvršni direktor Ananta Aspen Center, indijskega možganskega trusta.

Opazovalci poudarjajo dejstvo, da je Ši skupaj z indijskim premierjem Narendro Modijem sodeloval na vrhu skupine BRICS in privolil v razširitev skupine na 11 članic.

To je prvič, da je Ši ali kateri koli predsednik Kitajske preskočil vrh G20, telo, ustanovljeno za iskanje soglasja med najmočnejšimi državami na svetu, kljub njihovim družbenim ali ekonomskim razlikam, piše Financial Times.

Voditelja Kitajske in Rusije bosta preskočila vrh G20. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kitajsko delegacijo bo vodil premier Li Qiang, drugi najvišji kitajski voditelj in desna roka Šija.

Toda Josh Lipsky, višji direktor Geoekonomskega centra Atlantskega sveta s sedežem v Washingtonu svari, da odsotnost tudi voditelja Kitajske postavlja pod vprašaj »dolgoročno sposobnost preživetja in uspeha G20«.

»Ko G20 spregovori, ali govori brez potrdila Pekinga, na primer o pogajanjih o prestrukturiranju dolga?« je vprašal Lipsky. »To je eksistencialna grožnja prihodnosti G20«.

»G20 v Delhiju od 9. do 10. septembra bo verjetno zadnji tovrstni valček med kavboji z Zahoda in vse bolj razburkanim svetovnim jugom.

Ponovna oživitev protikolonialnih bojev v Afriki je zlovešča (za Zahod).

Povsem jasno je, da Rusija in Kitajska sami mečeta jajca v košarico BRICS,« je ob tem zapisal M. K. Bhadrakumar, znani indijski diplomat.

Zahod upa, da bo Šijeva odsotnost, pa tudi odsotnost ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga bo na vrhu v Indiji zamenjal zunanji minister Sergej Lavrov, ameriški administraciji in drugim voditeljem omogočila, da državam v razvoju pokažejo, da bodo okrepili svojo gospodarsko podporo.

In da lahko konkurirajo kitajski pobudi »Pas in pot«.

Razmere na terenu po drugi strani kažejo, da je prepad med Zahodom in državami v razvoju preglobok in da počasi, a vztrajno prihaja do spremembe v svetovnem redu.

Kitajski analitiki ugotavljajo, da je poleg skupine BRICS tudi Šanghajska organizacija za sodelovanje, ki vključuje še Rusijo in srednjeazijske države, bolj »prijazna« do držav globalnega juga kot G20.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek