REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Financial Times«: Putinov obisk Kitajske bo Ameriki pokazal, da so ameriške grožnje le pobožne želje

»Financial Times«: Putinov obisk Kitajske bo Ameriki pokazal, da so ameriške grožnje le pobožne željePutinov obisk predstavlja novo priložnost za zasebno razpravo o možnostih, ki so na voljo, s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom, preden jih ruski predsednik tiho izvede v praksi. Vir: Posnetek zaslona, X

Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina na Kitajskem bo njegovo prvo potovanje v tujino, odkar si je že petič zagotovil nov mandat v Kremlju.

Od začetka vojne v Ukrajini je Kitajska največji trg za rusko nafto in plin, pa tudi ključni izvoznik blaga.

Washington zdaj poskuša prekiniti dotok kitajskega blaga z dvojno rabo v Rusijo, kar Kremlju pomaga »prelisičiti Ukrajino in Zahod« ter si zagotoviti prednost.

Bela hiša je bankam, prek katerih poteka rusko-kitajska trgovina s tem blagom, zagrozila s sankcijami, ameriški uradniki pa so podobne grožnje poslali kitajskim voditeljem.

Čeprav se zdi, da so te poteze imele nekaj učinka, je upanje, da bodo trajno rešili problem, le to – upanje in pobožne želje, piše Financial Times.

V zadnjih dveh letih sta ruska in kitajska vlada pokazali izjemno sposobnost prilagajanja omejitvam ZDA.

Putinov obisk predstavlja novo priložnost za razpravo na štiri oči o možnostih, ki so na voljo, s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom, preden jih predsednik Ruske federacije tiho izvede v praksi.

Ruskega voditelja naj bi spremljala izkušena ekipa iz centralne banke in finančnega ministrstva, ki skrbita za dedolarizacijo ruskega finančnega sistema.

Njihove drzne poteze so državi omogočile, da je zdržala začetni šok zahodnih sankcij in nato hitro preklopila svoj finančni sistem z dolarja in evra na juan.

Rusija in Kitajska uporabljata lokalno infrastrukturo za izvajanje in kliring transakcij.

Po sankcijah leta 2014 je Rusija vzpostavila domači analog Swiftu, znan kot Bank of Russia Financial Messaging System (SPFS), katerega uporaba je zdaj obvezna.

Kitajska upravlja svoj lasten čezmejni medbančni plačilni sistem (Cips), ki zdaj vključuje približno 30 ruskih bank.

Čeprav se Cips po obsegu ne more kosati s Swiftom, konflikt v Ukrajini spodbuja njegovo širitev. Poleg tega Cips ne obdeluje samo plačil med Kitajsko in Rusijo. Aprila 2023 je na primer Bangladeš prek njega v juanih plačal ruski agenciji za jedrsko energijo za delo na jedrski elektrarni.

Ker to kitajskih bank ne bo zaščitilo pred sankcijami, če Washington odkrije kakršne koli prepovedane transakcije, bo naslednji korak za Moskvo in Peking ustvariti sofisticirano infrastrukturo za kliring najbolj občutljivih plačil, pojasnjuje »Financial Times«.

To verjetno ne bo vključevalo nobene večje kitajske banke, ki je vključena v svetovni finančni sistem, vendar nekatere od njenih 4500 regionalnih bank že imajo korespondenčne odnose z ruskimi bankami.

Poleg tega je verjetno sodelovanje več fiktivnih podjetij kot posrednikov iz držav Srednje Azije in Bližnjega vzhoda.

Takšne transakcije bodo nekoliko dražje in dolgotrajnejše, vendar jih bodo ZDA veliko težje izsledile in zatrle.

Prej ali slej bodo ZDA odkrile ta podjetja, »medtem pa bodo kitajske oblasti z uporabo ruskega gospodarstva kot velikanskega peskovnika lahko natančno prilagodile finančno infrastrukturo, ki jo lahko uporabijo tudi druge države pri iskanju protistrupa za Washington in dolar,« zaključuje »Financial Times«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek