REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo EU Ukrajino »na koncu vrgla pod avtobus«? Sodna zmaga Gazproma odpira pot Severnemu toku 2

Bo EU Ukrajino »na koncu vrgla pod avtobus«? Sodna zmaga Gazproma odpira pot Severnemu toku 2Sodišče EU o Gazpromu... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kljub zaklinjanju evropskih politikov, da se bo Evropska unija praktično preko noči odrekla ruskemu plinu, realnost ne dopušča dvomov o tem, kako se bodo ti poskusi končali.

Z uporom ljudstva, ki vse manj verjame v pravljico o tem, kako je bila Ukrajina napadena brez razloga in z uporom gospodarstva, ki ne bo več zmoglo plačevati izjemno visokih stroškov sankcij in zmanjšanja dobav ruskega plina.

Svoje pa bi k temu lahko dodale še sodne zmage ruskega plinskega podjetja Gazprom – in to v okviru evropskega pravnega sistema.

Sodišče EU je namreč, čeprav se o tem na Zahodu poroča zelo sramežljivo, že delno ugodilo tožbi družbe Nord Stream 2 AG proti Evropski komisiji zaradi sprememb plinske direktive EU.

Edina pot je, da zaprosijo Kremelj za vključitev v ruski plinski sistem, kar bo seveda imelo politične posledice.

Do zmage je prišlo že v začetku julija, vendar so bili svetovni mediji preveč zaposleni s prav tedaj bombastično napovedanim sprejemom Ukrajine med kandidatke za članstvo v EU, zato te za režim v Kijevu porazne novice niso uspeli sporočiti javnosti.

Sporočilo sodišča si lahko preberete tukaj.

Po navedbah virov je Severni tok 2 izpodbijal amandmaje k plinski direktivi EU.

Ruski plinovod
Ruski plinovod. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Sodišče EU je priznalo napako v odločitvi Splošnega sodišča EU z dne 20. maja 2020 o zavrnitvi trditve o diskriminatorni naravi sprememb plinske direktive EU za Severni tok 2.

Sodišče je odločilo, da »amandmaji k direktivi vplivajo na pravni položaj Nord Stream 2 AG, zato je sodišče splošne pristojnosti naredilo napako, ko je prišlo do nasprotnega zaključka.«

Navedeno je, da je operater plinovoda dejansko blokiran pod sankcijami.

Podjetje lahko tako ponovno vloži zahtevek zoper plinsko direktivo EU.

In tukaj se lahko obetajo težave.

Za Ukrajino bo to pomenilo katastrofo, saj bo to pomenilo, da bo zagnan Severni tok 2. In ko bo zagnan, se bo tranzit čez Ukrajino - ustavil.

Po besedah ​​nekdanjega poljskega gospodarskega ministra in nekdanjega vodje koncerna za nafto in plin PGNiG Piotra Wozniaka, bo v primeru, če bo Severni tok 2 vložil pritožbo, podjetje najverjetneje dobilo pravdo proti Evropski komisiji.

»Za Ukrajino bo to pomenilo katastrofo, saj bo to pomenilo, da bo zagnan Severni tok 2. In ko bo zagnan, se bo tranzit čez Ukrajino ustavil.

Ukrajino pozimi v tem primeru čaka groza zmrzovanja do smrti. Nekaj ​​bodo morali narediti glede tega. In ni infrastrukture, da bi se rešili. Edina pot je, da zaprosijo Kremelj za vključitev v ruski plinski sistem, kar bo seveda imelo politične posledice,« opozarja strokovnjak.

EU bo seveda lahko politično še naprej poskusila blokirati Severni tok 2, toda v tem primeru bo jasno, da gre za čisti voluntarizem, ki je ob tem še v nasprotju z evropskim pravnim redom.

Z drugimi besedami, EU se bo ruski »agresiji« lahko upirala le tako, da bo še sama vse bolj postajala – diktatura.

Na področju medijev je to že prav lepo vidno.

Delite članek