REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk ni več niti drugi najbogatejši na svetu, toda kateri Evropejec ga je presenetljivo prehitel tokrat?

Elon Musk ni več niti drugi najbogatejši na svetu, toda kateri Evropejec ga je presenetljivo prehitel tokrat?Elon Musk je še vedno - zelo bogat. In morda bo še veliko bogatejši ... Vir: Twitter

Vodilni Tesle je s prvega mesta zdrsnil najprej na drugo in sedaj celo na tretje mesto najbogatejših Zemljanov.

Razlogov za to je več, eden od njih pa je tudi spoznanje, da novi Fordov električni avtomobil »Mustang Mach-E« Tesli že odžira del njegovega trga.

 Na prvem mestu tako še naprej kraljuje lastnik Amazona Jeff Bezos.

V zadnjem dnevu pa je Elon Musk zaradi padca vrednosti delnic Tesle in še nekaterih drugih njegovih podjetij izgubil okoli 6,2 milijard dolarjev in tako postal tretji najbogatejši Zemljan na lestvici Forbsa.

Padec se je začel v sredo, ko je do konca dneva izgubil 6,5 milijard dolarjev.

Nato se je Musk znova povzpel za eno mesto, naslednjega dne pa je sledil ponoven padec za okoli 5 odstotkov.

Za kako velike denarje gre, kaže podatek, da je bil Elon Musk še 17. februarja letos »vreden« 191 milijard dolarjev, sedaj pa »le« še 150 milijard in 900 milijonov dolarjev.

Toda dejstvo je, da to Musku, ki ima velike načrte ne pomeni veliko.

Musk - marihuana
Musk in marihuana. Vir: Twitter

Že ko je postal najbogatejši Zemljan, je Musk zapisal »kako čudno« je to.

Razlogov za padec je več, eden od njih pa je tudi spoznanje, da novi Fordov električni avtomobil »Mustang Mach-E« Tesli že odžira del njegovega trga.

V središču njegove pozornosti so namreč veliki projekti, od elektrifikacije do »Starlinka« mreže satelitov, ki bodo internet prinesli v najbolj oddaljene kotičke sveta, zato se na nihanje delnic ne ozira zelo.

Vendar včasih s svojimi komentarji sproža tudi pestro dogajanja na borzah.

Pozitivni komentarji Muska so na primer bitcoin in dogecoin pognali v višave, bitcoin pa nato tudi pocenili, ko je dejal, da je njegova cena – pred tem pa jih je kupil sam - previsoka.

Ne glede na to pa bi uspehi programa SpaceX in njegovih ostalih projektov (Boring Company, Hyperloop) lahko Musku v prihodnosti prinesli nepredstavljivo visoke vsote denarja, proti katerim bodo tudi sedanje izgube - smešne.

Zanimivo pa je, kdo ga je v tem trenutku prehitel. Evropejcev namreč tako visoko na lestvici Forbsa običajno ne vidimo več.

Drugi na seznamu najbogatejših Zemljanov je namreč postal Bernard Arnault, lastnik konglomerata LVMH, z bogastvom vrednim 155 milijard in 600 milijonov dolarjev.

Skupina LVMH upravlja z več kot 70 luksuznimi znamkami, med katerimi so na primer Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Fenty Beauty, Bvlgari, Tiffany & Co. in Sephora.

Lastnik Amazona Jeff Bezos pa je še zmeraj prvi, trenutno s 175,4 milijardami dolarjev.

Delite članek