REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

The Economist in pomočnik ruskega predsednika se strinjata: Globalna lakota je neizogibna in zagotovo prihaja jeseni!

The Economist in pomočnik ruskega predsednika se strinjata: Globalna lakota je neizogibna in zagotovo prihaja jeseni!Prihaja zima 2022-2023. Čakajo nas nenehni izpadi električne energije in hrane ne bo dovolj za Evropo ali Združene države. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pomočnik ruskega predsednika Maksim Oreškin napoveduje začetek svetovne lakote konec leta 2022.

»Pomembno je, da v razmerah, kot je globalna lakota, ki se bo zgodila jeseni - do konca tega leta Rusija ne bo trpela in da je v celoti preskrbljena s hrano,« je dejal pomočnik predsednika Rusije.

Glavni razlog za svetovno lakoto bo po Oreškinovem mnenju rast cen pšenice na svetovnem trgu kot posledica neodgovorne denarne politike ZDA.

»Pravzaprav je to, kar ZDA zdaj poskušajo narediti z Ukrajino - izvoziti zaloge pšenice, ki obstajajo v Ukrajini, v svojo korist! - še en korak, ki Ukrajino obsoja na resne humanitarne težave in svet na velike težave z lakoto,« je opozoril.

Po besedah ​​pomočnika ruskega predsednika je približno 60 odstotkov zvišanja cen pšenice posledica tiskanja dolarjev med pandemijo.

»Vladimir Putin razume, da lahko te težave vplivajo na Rusijo. Rusija se od konca lanskega leta aktivno pripravlja na svetovno lakoto,« je poudaril Oreškin.

Rusija proizvede dovolj pšenice za svoje potrebe in večino živil, to pa ne velja za številne druge države po svetu.

Kitajska družina pri kosilu: »Počisti svoj krožnik, mladi mož! V ZDA so otroci, ki stradajo!« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zanimivo je, da se z večina teh ocen sklada tudi z napovedmi britanskega The Economista, le da bosta po ocenah časnika vojna v Ukrajini in pandemija ter energetska kriza razlogi za obsežno lakoto po vsem svetu.

Svetovni prehranski sistem, ki je že oslabljen zaradi pretresov, povezanih s pandemijo in energetsko krizo sta namreč močno prizadela konflikt v Ukrajini in sankcije Zahoda proti Moskvi, poroča The Economist.

»Ukrajinski izvoz žita in oljnic se je večinoma ustavil, ruski pa je ogrožen,« piše v poročilu.

Po navedbah časnika obe državi zagotavljata 12 odstotkov »kalorij, s katerimi se trguje«.

Na globalno nestabilnost in lakoto opozarja tudi nemški gospodarski minister.

V začetku tega tedna so se cene pšenice, ki so se že dvignile za 53 odstotkov od začetka leta 2022 – zvišale za nadaljnjih 6 odstotkov kmalu po tem, ko je Indija zaradi zaskrbljujočega vročinskega vala s takojšnjim učinkom prepovedala ves izvoz vitalnega živilskega blaga.

V sezoni 2021-2022, ki se je začela julija lani, so ruski dobavitelji predstavljali 16 odstotkov svetovnega izvoza pšenice, ukrajinski proizvajalci pa 10 odstotkov.

Vendar je konflikt prisilil obe državi, da sta prepovedali izvoz žita.

Februarja je Rusija omejila izvoz pšenice, rži, ječmena in koruze izven Evrazijske gospodarske unije (EAEU) do 30. junija.

Medtem je Ukrajina zaprla svoje edino preostalo pristanišče v Odesi.

Hrana kmalu za kupone v EU?
Bo hrana v ZDA in EU kmalu na voljo za - kupone? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Razmere so se poslabšale tudi po tem, ko je Kazahstan, še en pomemben dobavitelj žita, v veliki meri prepovedal izvoz, da bi zaščitil domače zaloge hrane.

Število ljudi, ki ne morejo biti prepričani, da bodo dobili dovolj hrane, se je po poročanju Economista povečalo na 1,6 milijarde, medtem ko je skoraj 250 milijonov ljudi na robu lakote.

Na stotine milijonov drugih bi lahko padlo v revščino.

18. maja je Antonio Guterres, generalni sekretar OZN, opozoril, da prihodnji meseci prinašajo »svetovno pomanjkanje hrane«, ki bi lahko trajalo leta.

Obenem pa so Venezuela in druge države, ki bi lahko na trg dale več hrane, nafte in plina še vedno žrtev ameriških sankcij.

Na to dejstvo je opozoril venezuelski veleposlanik pri OZN.

Na ekonomske probleme jeseni opozarja tudi novinar Gonzalo Lira iz ukrajinskega Harkova.

»Pripravite se na gospodarski kolaps,« opozarja iz obleganega mesta.

Cilj smrtonosnega pomanjkanja hrane in goriva v ZDA in Evropi zaradi sankcij ni predvsem škoditi Rusiji, opozarja kritik.

»Raje se pripravite, ker ... do konca tega leta bo finančni armagedon tako v Zahodni Evropi kot v ZDA. To bo gospodarski kolaps. To je to, jaz mu pravim tako...

Razlog, zakaj mu pravim gospodarski kolaps, je v tem, da sem se pogovarjal z osebo, ki ima zaupne informacije in trdi, da bo jeseni Rusija v bistvu odrezala vso nafto, vso blago, vključno z vso hrano za Zahodno Evropo in za (do Rusije - prim. avt.) sovražne narode ...

Prihaja zima 2022-2023. Čakajo nas nenehni izpadi električne energije in hrane ne bo dovolj za Evropo ali Združene države. Razlog, zakaj ne bo dovolj hrane, je, da Zahod potrebuje Rusijo, potrebuje Ukrajino, Belorusijo in Kazahstan v smislu preskrbe s hrano. In ne bodo dobili nobene hrane od tam,« sklene Gonzalo Lira.

Delite članek