REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dokazano: Ceno ameriških carinskih vojn skoraj v celoti plačujejo ameriški davkoplačevalci, ne pa Kitajska!

Dokazano: Ceno ameriških carinskih vojn skoraj v celoti plačujejo ameriški davkoplačevalci, ne pa Kitajska!Carinska vojna: Donald Trump in Xi Jinping. Vir: Twitter

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je nekoč dejal, da »so trgovinske vojne dobre, v njih pa je mogoče zmagati enostavno.«

Paul Krugman je imel prav: Kitajski izvoz zaradi Trumpovih carin ni utrpel praktično nobenih posledic, višje cene blaga iz Kitajske pa sedaj plačujejo večinoma le ameriški prebivalci.

Da to ni res in da gre za neresnično trditev, zaradi katere bodo največjo ceno ameriških »trgovinskih vojn« plačali prav ameriški davkoplačevalci, so Trumpu že tedaj očitali številni ekonomisti, na primer nobelovec Paul Krugman.

Toda sedaj imamo tudi dejansko potrditev in dokaz, da so, tako kot je napovedovala ekonomska teorija, ameriški davkoplačevalci največji poraženci uvajanja carin s strani nekdanjega predsednika.

Istega, ki mu je za zmago na novembrskih volitvah čestital slovenski predsednik vlade Janez Janša, ki je Donalda Trumpa smatral za »močnega« predsednika ZDA, njegovega protikandidata - Joeja Bidna, pa za najšibkejšega…

Kot namreč poroča Eric Boehm iz Reason-a, je nova analiza agencije Moody's Analytics ugotovila, da znaša strošek višjih carin, ki jih plačuje Kitajska, le približno 8 odstotkov celotnih stroškov novih carin.

V nasprotju s tem pa ameriški potrošniki plačujejo neverjetnih 92 odstotkov višje stroške za blago, uvoženo iz Kitajske.

Povedano drugače: Kitajski izvoz zaradi Trumpovih carin ni utrpel praktično nobenih posledic, višje cene blaga iz Kitajske pa sedaj plačujejo večinoma le ameriški prebivalci, ki so zaradi tega oškodovani tudi zaradi zmanjšanja kupne moči in standarda.

Istočasno pa se trgovinski deficit ZDA do Kitajske, glavni razlog za uvedbo ameriških carin – še naprej povečuje.

Ta ugotovitev nikakor ni nepričakovana.

Carinska vojna ZDA - Kitajska
Carinska vojna ZDA - Kitajska. Vir: Twitter
Dokazov, ki vsi kažejo v eno samo smer, je ogromno: Ameriški potrošniki so na udaru.

Podobne druge raziskave so pokazale, da so bili ekonomski stroški Trumpovih trgovinskih ovir »v celoti preneseni na ameriške uvoznike in potrošnike.«

In če se carine ne bodo znižale, se bo to stanje še poslabšalo.

»Če bodo višje carine še naprej veljale, se bo pritisk na ameriške trgovce verjetno povečal, kar bo privedlo do večjega prenosa stroškov na potrošniške cene,« opozarja Moody's.

»Več kot tri leta po tem, ko je Trump sprožil trgovinsko vojno in štiri mesece po tem, ko jo je podedoval predsednik Joe Biden, posledice carin ne bi smele več biti stvar debat,« piše Boehm.

»Dokazov, ki vsi kažejo v eno samo smer, je ogromno: Ameriški potrošniki so na udaru.«

»Ker se potrošniške cene že povečujejo zaradi kombinacije inflacije in morebitnega pregrevanja gospodarstva, ko se pandemija covida-19 umirja, bi Biden zlahka ponudil nekaj olajšanja z znižanjem carin, ki mu jih je zapustil njegov predhodnik. Nadaljevanje izgubljene trgovinske vojne bi lahko bila istočasno njegova izbira in - napaka,« opozarja Eric Boehm.

Delite članek