REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Človeštvo je v obdobju, v katerem se prepletajo interesi, usode in različne prihodnosti 

promocijsko sporočilo
Človeštvo je v obdobju, v katerem se prepletajo interesi, usode in različne prihodnosti Huawei je pomemben za Evropo. Vir: Twitter

Na Huaweijevem Vrhu Zaupajmo v znanost 2021, ki je letos potekal pod geslom "Globalno sodelovanje za skupno vrednost," so udeleženci pozvali k usklajenim prizadevanjem za reševanje skupnih izzivov. Pascal Lamy, nekdanji generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije je na dogodku poudaril, da moramo »omiliti deglobalizacijo, da ta svet ne postane še slabši.« 

Iskanje skupnih točk ob odpravljanju razlik in krepitvi zaupanja predstavlja pot naprej. Danes je boj proti podnebnim spremembam misija, ki je skupna po vsem svetu, saj so številne države napovedale nizkoogljične zaveze. Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo leta 2018, William Nordhaus je ob tem dejal, da bi morale vlade povečati naložbe v nizkoogljične tehnologije in raziskave.

 

Hou Jinlong, višji podpredsednik Huawei in predsednik Huawei Digital Power je v nadaljevanju dodal: »V naslednjih 30 do 40 letih bomo še naprej videli inteligenco in pridobivanje nizkoogljične moči. Da bi postali »inteligentni«, so potrebne digitalne tehnologije, medtem ko zmanjševanje našega ogljičnega odtisa zahteva tehnologije močne elektronike. S tem, ko ti trendi napredujejo, se bo industrija svetovne energije spremenila iz tiste, ki je odvisna od virov, v tisto, ki je tehnološko usmerjena. S prizadevanjem za inovacije na področju čiste proizvodnje energije, digitalizacije energije, elektrifikacije prometa, zelene IKT infrastrukture in integrirane pametne energije, sodelujemo z globalnimi strankami in partnerji pri gradnji nizkoogljičnih domov, tovarn, kampusov, vasi in mest. Verjamemo, da bo to podprlo prehod iz nizkoogljičnega sveta v svet brez ogljika.« 

Mnogi sprejemajo nevarno miselnost ničelne vsote, ki kljubuje zdravi pameti. Kitajski uspeh ne odvzame našemu in obratno."

Od 30. septembra 2021 je Huawei Digital Power svojim strankam pomagal ustvariti 443,5 milijarde kWh zelene energije in prihranil 13,6 milijarde kWh električne energije. To je enakovredno zmanjšanju emisij ogljika za 210 milijonov ton in sajenju 290 milijonov dreves. 

Udeleženci vrha so med drugim tudi opozorili, da geopolitika ne sme ovirati tehnološkega sodelovanja in inovacij.

Neil Bush, predsednik in ustanovitelj Fundacije Georgea H. W. Busha za odnose med Združenimi državami Amerike in Kitajsko, je izrazil zaskrbljenost zaradi vse večje globalne ločitve: "Mnogi sprejemajo nevarno miselnost ničelne vsote, ki kljubuje zdravi pameti. Kitajski uspeh ne odvzame našemu in obratno."

Ob tem je dejal, da "lahko še posebej na področju tehnologije, kjer sodelujeta Kitajska in ZDA, uvajamo inovacije na temeljne in revolucionarne načine." 

 

Delite članek