REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bomo vse bolj dragoceni litij kmalu pridobivali kar iz morja?

Bomo vse bolj dragoceni litij kmalu pridobivali kar iz morja?Sejšeli, obala. Vir: Twitter

Raziskovala skupina KAUST-a (Univerza za znanost in tehnologijo kralja Abdulaha) v Savdski Arabiji je z eksperimenti dokazala delovanje naprave, ki lahko na poceni način iz morske vode izloči sol ter pridobi klor in vodik, pri čemer bi tako pridobljena plina s prodajo prinesla dovolj denarja, da samo to pokrije ceno porabljene energije, opozarja New Atlas.

Poraba litija namreč v zadnjem času, predvsem zaradi električnih avtomobilov, hitro narašča.

Poraba litija namreč v zadnjem času, predvsem zaradi električnih avtomobilov, hitro narašča.

S podnebnimi tarčami, ki zahtevajo »dekarbonizcijo« družb do leta 2050 pa bo litij v prihodnosti samo še pridobival na svoji vrednosti.

Ob tem pa je po ocenah raziskovalcev KAUST-a okoli 5000 krat več litija v svetovnih morjih, kot pa v zemlji.

Prikaz procesa pridobivanja litija iz morske vode
Prikaz procesa pridobivanja litija iz morske vode. Vir: Twitter

Nov proces pridobivanja litija se odvija s pomočjo elektrokemične celice, ki ima keramično membrano iz lantanijevega oksida  (LLTO) s porami, ki so dovolj velike le za prehod litijevih ionov.

Čeprav je litija v morski vodi le 0.2 delčka na milijon delcev morske vode, so s to metodo dosegli koncentracijo 9000 delčkov na milijon, nato pa uspeli pridobiti litij z 99.94 odstotno čistostjo.

Litij se na koncu nabira na katodi. Ob tem se tudi nabira ob katodi, klor pa ob anodi.

In čeprav je litija v morski vodi le 0,2 delčka na milijon delcev morske vode, so s to metodo dosegli koncentracijo 9000 delčkov na milijon, nato pa uspeli pridobiti litij z 99,94 odstotno čistostjo.

In sedaj še k ekonomskem vidiku, ki je pogosto najpomembnejši.

Pri takšnih raziskavah mora, da bi se lahko spremenile v uporabno tehnologijo, »držati vodo« tudi ekonomski vidik, kar naj bi v tem primeru - uspelo...

Za kilogram litija ob tem uporabijo okoli 76,3 kilovata elektrike ob pridobljenem skoraj kilogramu vodika in 31,12 kilogramih klora.

Ta dva plina pa bi se lahko prodala za 6,90 in 11,70 dolarjev za kilogram, torej več, kot je stala proizvodnja litija.

Delite članek