REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Razprodaja Ukrajine, kdo bo zaslužil?

Bloomberg: Razprodaja Ukrajine, kdo bo zaslužil?Ukrajinski Sklad državnega premoženja je objavil razprodajo, išče »pogumne« vlagatelje z Zahoda. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Kijev išče vlagatelje, ki so dovolj »pogumni«, da verjamejo, da bo Ukrajini uspelo premagati Rusijo, v zameno pa jim ponuja državna podjetja po diskontnih cenah.

Sredi konflikta, ki je uničil gospodarstvo države (ki je bilo pred tem že zdesetkano zaradi desetletja neobrzdane korupcije) se je Kijev odločil poceni razprodati državna podjetja, da bi zakrpal luknje v proračunu, piše Bloomberg.

Če se zakonodajalci na seji, načrtovani za začetek maja, dogovorijo o spremembah, bi lahko Kijev v najboljšem primeru zaslužil več kot 400 milijonov dolarjev s prodajo podjetij, od proizvajalcev gnojil do javnih služb, topilnic in proizvajalcev inzulina.

Dodatnih 190 milijonov dolarjev bi lahko prinesel najem kmetijskih zemljišč, je za Bloomberg povedal Rustem Umerov, vodja Sklada državnega premoženja.

»Obstajajo nastajajoči trgi, obstaja trg za nujne primere in kot trg za izredne razmere smo edinstveni,« je prepričan Umerov. Čeprav se zaveda, da večina investitorjev ne more razumeti, da bi vlagali v državo v konfliktu, je »tistim, ki so dovolj pogumni«, sporočil, naj razmislijo o Ukrajini, saj bo to v prihodnosti »20-krat večja zgodba«.

»Če jih letos ne bomo prodali, bodo prihodnje leto njihova edina vrednost nepremičnine, prihodnje leto pa le zemljišča, na katerih stojijo,« je dejal Umerov.

Medtem ko vlada pričakuje, da bo letos prejela 162 milijonov dolarjev od prodaje podjetij v državni lasti, je Umerov dejal, da bi lahko potencialno zaslužil štirikrat toliko, če bi bili načrti za prodajo in najem uresničeni.

A to je odvisno od zakonodajalcev, ki morajo najprej potrditi zakone za privatizacijo velikih državnih podjetij in Skladu omogočiti konsolidacijo državnih kmetijskih zemljišč, ki bi jih lahko dali v najem.

Zakonodajalci so na splošno razdeljeni na tiste, ki želijo prodati vse, in tiste, ki tega nočejo, je dejal.

Ukrajinski tajkuni, med katerimi je tudi Igor Kolomojski, nimajo več kaj izropati iz obubožane države, pa očitno niso zainteresirani niti za njeno obnovo. Spomnimo, gre za oligarha, ki je zaslužen za vstop Zelenskega v politiko, saj je do začetka ukrajinske vojne veljal za enega najvplivnejših ljudi v Kijevu, z večinskimi deleži v naftnih podjetjih, osrednji banki in televizijskem kanalu. Razvpiti oligarh je znan tudi po tem, da je imel v svoji pisarni morske pse, saj je tako ustrahoval svoje nič hudega sluteče »obiskovalce«. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Drugi vir potencialnih prihodkov je zaplemba podjetij, povezanih z Rusijo v Ukrajini, je dodal.

En primer je JSC Sense Bank pod ruskim nadzorom, eden največjih posojilodajalcev v Ukrajini, za katerega vlada Vladimirja Zelenskega načrtuje nacionalizacijo.

Umerov je kljub oviram prepričan, da ima Ukrajina eno prednost: solidarnost vlagateljev in zaveznikov z Zahoda.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek