REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Biden proti Obami: ZDA znova glasovale proti odpravi 60 let starega ameriškega embarga zoper Kubo

Biden proti Obami: ZDA znova glasovale proti odpravi 60 let starega ameriškega embarga zoper KuboArhitektura in stari avtomobili na - Kubi. Vir: Pixabay

Obamova administracija se je leta 2016 vzdržala glasovanja o odpravi ameriškega embarga zoper Kubo, vendar je novi ameriški predsednik Joe Biden Združene države Amerike znova vrnil na stara pota - pot sankcij proti Kubi, ki jih večina sveta obsoja.

Generalna skupščina Združenih narodov je namreč v torek s 184 glasovi za in dvema proti že 29 leto zapored obsodila skoraj 60 let star ameriški embargo proti Kubi in zahtevala njegovo ukinitev.

Ob ZDA je glas proti resoluciji prispeval še njen zvesti zaveznik Izrael.

EU je glasovala za ukinitev sankcij, nekaj držav pa se je vzdržalo, med njimi Brazilija, Ukrajina in Kolumbija.

Štiri države niso glasovale.

To so bile Centralnoafriška republika, Myanmar, Moldavija in Somalija.

Vir: Twitter

ZDA so embargo uvedle 19. oktobra 1960 kot odgovor na nacionalizacijo premoženja na Kubi po revoluciji pod vodstvom Fidela Castra.

»Tako kot virus, blokada duši in mori in se mora nehati. Domovina ali smrt. Zmagali bomo,« je bil revolucionarno navdušen kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez Padilla v izjavi GS ZN pred glasovanjem.

Sankcije pa medtem še naprej uničujejo kubansko gospodarstvo. Slabo gospodarsko stanje Kube pa nato ZDA zvijačno pripisujejo - socializmu.

Samo zaradi izpada dohodkov od turizma je Kuba zaradi sankcij izgubila pet milijard dolarjev.

Ne glede na sankcije pa se Kuba ponaša z izjemno dobrim zdravstvom in odpravo najhujše revščine, ki je prisotna drugje v Latinski Ameriki. 

Ne glede na to pa se ponaša z izjemno dobrim zdravstvom in odpravo najhujše revščine, ki je prisotna drugje v Latinski Ameriki

Leta 2016 je prišlo do spremembe, ko so se ZDA prvič v letih sprejemanja resolucije tega glasovanja vzdržale.

Takratni predsednik ZDA Barack Obama (Obamov podpredsednik je bil Joe Biden!) je sprejemal ukrepe za normalizacijo odnosov s Kubo z utemeljitvijo, da pol stoletja embarga ni privedlo do spremembe režima in bi bilo morda pametno ubrati novo pot.

Toda Florida, kjer živi največ Kubancev, je pomembna država za predsedniške volitve v ZDA.

Joe Biden in Barack Obama. Vir: Twitter

Na Floridi živi veliko kubanskih emigrantov, ki so pobegnili pred Castrovo revolucijo in ti volijo kot blok, večinoma za ameriške republikance, ki so v svojih besedah najostrejši do komunističnega režima na Kubi.

Nato so sledila štiri leta predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je odpravil ves napredek pri zbliževanju med državama in zato dobil glasove kubanskih Američanov ter si zabeležil celo zmago proti Joeju Bidnu - na Floridi.

Dejstvo je, da Biden doslej Trumpovih ukrepov proti Kubi še ni odpravil.

Na Kubi pa vidijo dolgotrajni embargo kot »množično, obsežno in flagrantno kršitev človekovih pravic,« ki je po določbah konvencije iz leta 1948 enaka genocidu.

»Kuba zahteva, da se jo pusti pri miru, da živi brez blokade in zahteva konec omejevanja naših komercialnih in finančnih odnosov z ostankom sveta,« je dejal kubanski zunanji minister.

Delite članek