REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Američani odlašajo z vrnitvijo na Luno? Imajo resno težavo, nato pa se je vmešal Elon Musk

Zakaj Američani odlašajo z vrnitvijo na Luno? Imajo resno težavo, nato pa se je vmešal Elon MuskVrnitev Američanov na Luno? Ne še. Vir: Twitter

Ameriška vesoljska agencija NASA si je zadala visoke cilje in po pol stoletja napovedala vrnitev človeka na Luno.

Gre za ambiciozno zastavljeno misijo Artemis, s katero Američani načrtujejo vrnitev ljudi na Luno do leta 2024.

NASA je septembra leta 2020 naznanila, da bo zelo drag podvig stal 28 milijard dolarjev, večina sredstev pa naj bi bila namenjena lunarni kapsuli Orion, predvideni za tri potnike - dva moška in žensko.

V preteklem letu dni je bilo vloženih milijarde dolarjev in najetih več deset podjetij, da bi vse potekalo gladko, a zaman.

Generalni inšpektor ameriške agencije Paul Martin je izjavil, da novo potovanje na Mesec »ni izvedljivo« v začrtanih rokih, ker vesoljske obleke še vedno niso nared!

Nove obleke so kritična točka projekta Artemis, saj bo le njihov razvoj stal več kot milijardo dolarjev.

Zdaj je jasno, da obleke za astronavte ne bodo dokončane do načrtovane iztrelitve rakete leta 2024, ampak šele aprila leta 2025, opozarja Paul Martin.

Zamude pripisuje težavam s financami, koronavirusom in nepričakovanim tehničnim izzivom, poroča CNN.

Zamudna izdelava novih vesoljskih oblek. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Trenutno zahteven visokoleteč projekt izvaja kar 27 podjetij, ki izdelujejo različne sestavne dele za vesoljske obleke.

Nič od tega očitno sploh ni všeč Elonu Musku, lastniku podjetja SpaceX, ki se je s kančkom cinizma oglasila na Twitterju:

»Preveč je kuharjev v tej kuhinji,« je posmehljivo zapisal milijarder in dodal, da lahko njegovo podjetje, če bo to potrebno – uspešno dokonča začeto delo.

Spomnimo, prav Muskovemu SpaceX si je naposled uspelo zagotoviti 2,9 milijarde dolarjev vredne pogodbe za gradnjo novega lunarnega vesoljskega plovila.

Tako je iz vesoljske tekme izpadel Muskov tekmec Jeff Bezos, ki je pred tem agenciji NASA ponudil dve milijardi dolarjev v zameno za pogodbo o izgradnji novega lunarnega vesoljskega plovila.

Ugovor Bezosovega podjetja Blue Origin zaradi odločitve agencije NASA, da delo zaupa Muskovemu SpaceX je bil pred nekaj dnevi zavrnjen, poroča Daily Mail.

Najvišji pritožbeni organ GAO (US Government Accountability Office) je namreč zavzel stališče, da NASA ni kršila predpisov, ko je izvedbo projekta dodelila varovancu Elona Muska.

Delite članek