REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali bo Japonska sprožila globalno gospodarsko krizo v letu 2019?

Ali bo Japonska sprožila globalno gospodarsko krizo v letu 2019?VIR: Profimedia

Po mnenju finančnih analitikov bo v letu 2019 največja grožnja svetovnemu finančnemu trgu politika Banke Japonske, in ne dvig obrestnih mer v ZDA ali kupovanje obveznic s strani Evropske centralne banke

Guverner japonske banke Haruhiko Kuroda lahko že z majhnimi ukrepi glede zelo ohlapne denarne politike sproži velike premike vrednosti na globalnem trgu. 

Osrednja japonska banka ima trenutno poseduje več finančnih instrumentov, kot znaša celoten bruto državni proračun države.

Osrednja japonska banka ima trenutno poseduje več finančnih instrumentov, kot znaša celoten bruto državni proračun države. A to je ne zaustavlja, da bi še dalje kupovala, kljub temu da so preostale večje centralne banke prenehale z nakupi. 

Trenutno analitiki ocenjujejo, da bi vsaka majhna sprememba dosedanje politike ali obnašanje sprožila nezaupanje v banko. Prav kupovanje finančnih instrumentov s strani Banke Japonske v zadnjih letih je uspelo na trg spraviti nov denar, ki je zameglil razum investitorjev glede pravilne ocene tveganja. 

V poročilih letošnjega leta so se v banki spraševali, ali ne bi že morali zmanjšati stimulacijo trga, ki je bila sprožena zaradi nemirnost trga obveznic in valute. 

Posledično je Kuroda obsojen na slabo potezo, ne gleda kako se bo odločil. Trenutno se Banka Japonske približuje ciljni dvoodstotni inflaciji. A sedanja politika je bila v škodo regionalnih bank, saj je skoraj polovica slednjih v zadnjih dveh letih zabeležila izguba pri kreditiranju trgu. Izguba je nastala zaradi razkola med vrednostjo njihovih posojil ter vrednostjo lastnih kreditov, s katerimi so prišli do potrebnega denarja. 

Japonska / Jen denar
Trenutno se Banka Japonske približuje ciljni dvoodstotni inflaciji.
To bi povzročilo takojšen dvig donosnosti vladnih obveznic, od katerih je skoraj polovica v lasti Banke Japonske, s čimer bi trgovanje postalo nelikvidno. 

Analitiki vidijo možnost, da bo banka dovolila donosnost desetletnih obveznic, da se približa ničli ali pa da bo celo dvignila kratkoročne obrestne mere iz minus 0,1 odstotka.

To bi povzročilo takojšen dvig donosnosti vladnih obveznic, od katerih je skoraj polovica v lasti Banke Japonske, s čimer bi trgovanje postalo nelikvidno. 

Pomemben vidik v prihodnosti so tudi japonski vlagatelji, ki so v zadnjem času pričeli vlagati v tujini, kjer so imeli večji dobiček.

Na domači trg se bodo vrnili le, če bo domači donosi prinašali dovolj dobička. Samo v letošnjem septembru so japonski vlagatelji kupili za okoli 42 milijard ameriških dolarjev v obveznicah v tujih valutah, še poroča Reuters.
 

Komentarji