REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

300 milijonov ton: Japonska želi v Pacifik spustiti radioaktivno vodo iz Fukušime, Kitajska in vrsta obalnih držav proti

300 milijonov ton: Japonska želi v Pacifik spustiti radioaktivno vodo iz Fukušime, Kitajska in vrsta obalnih držav protiOnesnaženje prihaja iz Fukušime - še danes... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Skupna količina onesnažene vode, ki jo bo Japonska sčasoma izpustila v ocean, bo presegla 300 milijonov ton.

Kitajsko zunanje ministrstvo je pozvalo japonsko vlado, naj nemudoma prekine gradnjo projekta za odvajanje jedrsko onesnažene odpadne vode v bližini jedrske elektrarne Fukušima, ki ga izvaja japonska Tokyo Electric Power Company (TEPCO), in poudarilo, da so države ob Pacifiku izrazile resno zaskrbljenost in odločno nasprotovanje odločitvi Tokia o »odlaganju« oziroma izpuščanju odpadne vode v ocean.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je poudaril, da je neodgovorno, da Tokyo Electric Power Company nadaljuje s projektom odlaganja jedrsko onesnažene odpadne vode v morje brez upoštevanja resnih skrbi lokalnih prebivalcev in mednarodne skupnosti.

Japonska komisija za jedrsko varnost (NSC) je v ponedeljek sporočila, da bo na svojem rednem zasedanju 28. maja razpravljala o osnutku pregleda načrta Tokyo Electric Power Company za odvajanje jedrsko onesnažene odpadne vode iz jedrske elektrarne Fukušima v morje.

Načrt bi se lahko odobril po postopku, ki vključuje »pridobivanje javnega mnenja.«

Japonske obale ob Fukušimi, ki so znova odprte za javnost. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Japonska vlada doslej ni zagotovila prepričljive razlage o legitimnosti programa odvajanja, o zanesljivosti podatkov o onesnaženi vodi, o učinkovitosti čistilnih naprav in o negotovosti vpliva na okolje, je dejal Wang.

Številne države, vključno s Kitajsko, Južno Korejo, Rusijo in nekaterimi pacifiškimi otoškimi državami, so že izrazile zaskrbljenost.

Več japonskih civilnih organizacij je sprožilo peticijo s podpisi 180.000 Japoncev, ki so se uprli spornemu projektu Tokia, je opozoril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Po podatkih, ki jih je razkril TEPCO je skupna količina jedrsko onesnažene vode v Fukušimi konec marca dosegla 1,293 milijona ton in se je še naprej povečevala, onesnaženo vodo pa bi sedaj radi razredčili z morsko vodo in jo odvajali v ocean.

Ocenjuje se, da je za vsak liter jedrsko onesnažene odpadne vode potrebnih 254 litrov čiste morske vode, tako da bo skupna količina onesnažene vode, ki jo bo Japonska sčasoma izpustila v ocean, presegla 300 milijonov ton.

Gre za vodo, s katero hladijo raztaljene sredice reaktorjev.

Ta primer pa je lahko podučen tudi za Slovenijo, ki brezglavo nadaljuje s projektom drugega bloka NE Krško ter tudi za Evropsko unijo, ki je tudi jedrsko energijo uvrstila med 'čisto energijo'.

Wang je dejal, da bi morala Japonska biti pozorna na skrbi mednarodne skupnosti in Japoncev, ter preklicati napačno odločitev, ustaviti vse priprave na projekt in izpolniti svoje dolžne mednarodne obveznosti.

Ta primer pa je lahko podučen tudi za Slovenijo, ki brezglavo nadaljuje s projektom drugega bloka NE Krško ter tudi za Evropsko unijo, ki je tudi jedrsko energijo uvrstila med 'čisto energijo'.

Demonstranti v Južni Koreji se s to oznako (čista) za vodo, ki naj bi končala v svetovnih oceanih zagotovo ne strinjajo.

Posledic za življenje v morju pa očitno nihče ne zna niti predvideti...

Delite članek

/
-33
Vote down!