REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež bo sprejel množico brezdomcev

Papež bo sprejel množico brezdomcevAleteia Image Department; Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Papež Frančišek se bo v Vatikanu ob zaključku jubilejnega svetega leta usmiljenja srečal z več tisoč brezdomci iz celotne Evrope. Med njimi bo tudi šest brezdomcev iz Slovenije, ki jih bodo ob podpori Slovenske karitas spremljali člani društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

Dogodek bo potekal do nedelje, ko bo papež na Trgu svetega Petra brezdomcem posvetil tudi posebno mašo. Po napovedih Vatikana naj bi se jih zbralo več kot 6000, dogodek pa naj bi predstavljal idealen zaključek svetega leta usmiljenja za papeža, ki ima, kot je večkrat dejal, za tiste, ki so v življenju odrinjeni, poseben kotiček v srcu.

V tridnevnem obdobju bodo pripravili številne dogodke za brezdomce, tudi posebno katehetsko srečanje. Pri organizaciji tega romanja brezdomcev je še posebej dejavno pomagala francoska organizacija Fratelo, ki je nastala ob organizaciji podobnega obiska 150 brezdomcev pri papežu leta 2014, je poročal katoliški spletni portal Crux.com.

Zavzemanje papeža Frančiška za revne je veliko. "Ko pomagate enemu od ubogih, pomagate Kristusu," je večkrat dejal. V zadnjih letih pa je pod kolonadami na Trgu svetega Petra uredil tudi sanitarije za brezdomce, brivnico in zdravstveno ambulanto. Brezdomcem v Rimu je pomagal tudi s številnimi drugimi gestami, njegov pristop pa je temeljil predvsem na tem, da bi brezdomcem dali ne le hrano, ampak jim povrnili tudi človeško dostojanstvo, še navaja Crux.

V smislu pomoči ubogim se je zavzel tudi za pomoč beguncem in k temu pozval tudi župnije in samostane, zlasti naj jim namenijo svoje prazne prostore. "Prazni samostani niso za to, da bi jih Cerkev spremenila v hotele in z njimi služila," je dejal papež. "Prazni samostani niso naši. So za meso Kristusa - begunce," je še dodal.

Srečanje z brezdomci bo predstavljalo enega vrhuncev jubilejnega leta usmiljenja, ki ga je Frančišek razglasil decembra lani in se bo zaključilo čez dober teden dni, v nedeljo 20. novembra, na praznik Kristusa kralja.

Podobno je minulo nedeljo v Vatikanu Frančišek maševal tudi pred več kot tisoč zaporniki iz devetih evropskih držav. Papež se je med drugim zavzel, da je zapor primerna kazen za prestopnike, a da morajo ti imeti tudi možnost, da se ne glede na težo svojega dejanja poboljšajo in da jim je odpuščeno.

"Vsakdo lahko naredi napake. Vere v rehabilitacijo zapornikov in njihovo vnovično vključitev v družbo je malo, a na ta način pozabljamo, da smo vsi grešniki," je dejal Frančišek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek