REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dno dna: Stoječi aplavzi zločincu

Evropa je te dni doživela enega od najbolj sramotnih dni v svoji zgodovini. Praktično vsi najvišji politiki so ploskali, objemali, poljubljal, hvalili in obsipavali s komplimenti človeka, ki je po napotkih ZDA zakuhal najhujšo vojno v Evropi po drugi svetovni vojni.

Evropa je te dni doživela enega od najbolj sramotnih dni v svoji zgodovini.

Praktično vsi najvišji politiki – izvzamemo lahko le madžarskega in po nekaterih navedbah tudi irskega predsednika, ki vsaj niso ploskali – so objamali, poljubljal, hvalili in obsipavali s komplimenti človeka, ki je po napotkih ZDA zakuhal najhujšo vojno v Evropi po drugi svetovni vojni.

To je bilo res dno dna: Evropa je ploskala in se s stoječimi aplavzi prilizovala vojnemu zločincu Vladimirju Zelenskemu, čeprav je slutila, da ga niti »Wunderwaffe« ne bodo rešile.

In vse to ob zavedanju, da se Zelenski nahaja na zadnji, poslovilni turneji, pred dokončnim (samo)uničenjem lastne države.

Neverjetnih scen, ki so spominjale na prizore iz kakšne absurdne fantazijske groteske je bilo toliko, da jih je težko opisati.

Britanski predsednik vlade Rishi Sunak je z Zelenskim pokal šale in pohajkoval v pilotskih čeladah, vsi britanski časniki pa so poobjavili novo domislico Zelenskega, češ da potrebuje »krila za svobodo.«

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ukrajinskega držal nežno za ročici, dolgo ga zaljubljeno gledal v oči, objemal in znova odmikal in se mu nasmihal, kakor da bi bil na poroki, ne pa na državniškem srečanju.

Večina zahodnih novinarjev in medijev je popolnoma brez kakršne koli kritične distance objavljala hvalospeve Zelenskemu.

Ena od novinark BBC-ja pa si ni mogla pomagati, da ne bi Zelenskega objela kar sredi tiskovne konference.

Potem so sledila še osladna, nekritična vprašanja.

Ogabno.

Gre pa za človeka, ki je, kot je s citatom Sun Cuja opisal eden od komentatorjev, »pripravljen popolnoma uničiti lastno ljudstvo, da bi lahko vladal nad pepelom.«

Pri tem so v evropskih institucijah vzklikali geslo »Slava Ukrajini!«, pozdrav ukrajinskih neonacistov in sodelavcev okupatorja med drugo svetovno vojno.

Medtem ko se je to dogajalo, so bili objavljeni posnetki, ki so kazali, kako se enote Zelenskega borijo proti Rusom – s kemičnimi napadi in ubijanjem ujetnikov.

POZOR! Posnetki vsebujejo nasilje!!! 18+!

Za kakšen strup ali plin gre v prvem posnetku še vedno ni jasno, očitno pa je, da je ruski vojak po eksploziji ukrajinske plinske bombe izgubil nadzor nad lastnim telesom in se utopil v plitvi vodi.

V drugem primeru (posnetek spodaj: POZOR vsebuje nasilje!) so ukrajinski vojaki ubili razorožene ruske vojake, kar je zločin.

Avtentičnost posnetkov so potrdili v OZN.

A nič ne kaže, da bo zadnja, poslovilna turneja po Evropi Zelenskemu prinesla to, kar si želi in mrzlično potrebuje.

Rusija bo dosegla svoje cilje v konfliktu z Ukrajino ne glede na to, ali bo Združeno kraljestvo Kijevu zagotovilo bojna letala, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov je v četrtkovem pogovoru z novinarji dejal, da se Združeno kraljestvo, Nemčija in Francija vse bolj vključujejo v konflikt med Moskvo in Kijevom.

»Meja med posredno in neposredno vpletenostjo postopoma izginja,« je poudaril tiskovni predstavnik ruskega predsednika in dodal, da to spodbuja nadaljnjo eskalacijo.

Zelenski od Rishi Sunaka pričakuje dobavo letal, a pravih Velika Britanija sploh nima. Je pa napovedal, da se bodo ukrajinski piloti usposabljali na britanskih tleh.

Downing Street je kasneje razkril, da so obrambnega ministra Bena Wallacea prosili, naj preuči, »katera letala bi lahko dali [Ukrajini].«

Vendar je ta ugotovil, da je to »srednje do dolgoročna« možnost, čeprav je Zelenski že paradiral s pilotsko čelado...

Neimenovani uradniki Združenega kraljestva, ki jih navaja Financial Times, so ocenili, da bi trajalo vsaj šest mesecev, da bi izkušene ukrajinske pilote usposobili za letenje z zahodnjaškimi letali, kot je Eurofighter Typhoon.

Zelenski je na svoji turneji po evropskih metropolah res naredil pravi »show«, ob katerem so se mu vsi evropski politiki dobesedno metali pod noge, toda v resnici je šlo za izkazovanje hlapčevskega odnosa do gospodarja vseh evropskih vazalov – ZDA.

Če upoštevamo logistiko, bi to lahko pomenilo, da bojna letala verjetno ne bodo prispela v Ukrajino pred začetkom leta 2024.

Podobno je s tanki.

Ameriški bodo prišli šele sredi poletja ali pozneje, nemški pa prej, a v majhnih količinah.

Ob tem bo vzdrževanje različnih tankov za ukrajisko vojsko prava nočna mora.

Zelenski je na svoji turneji po evropskih metropolah res naredil pravi »show«, ob katerem so se mu vsi evropski politiki dobesedno metali pod noge.

Toda v resnici je šlo za izkazovanje hlapčevskega odnosa do gospodarja vseh evropskih vazalov – ZDA.

Deveti februar bo v zgodovino zapisan kot eden od najbolj mračnih dni v zgodovini Evrope, kot dan, v katerem se je Evropa klanjala zločincu in slavila lastno nesamostojnost, to pa je naredila samo dan zatem, ko je izvedela, da ji je njen največji zaveznik s terorističnim napadom uničil energetsko neodvisnost.

In priklenil Evropsko unijo nase in svoje pregrešno drage energente.

Toda v slovenskih medijih, na primer na RTV Slovenija - tega ne vidijo. A njihovi gledalci so pametnejši od novinarjev osrednjih medijev.

In ne znova o tem, kako je bil ruski napad neizzvan, lepo prosim. Spodaj je napoved Johna Mearsheimerja, ameriškega politologa in strokovnjaka za mednarodne odnose, ki pripada realistični šoli mišljenja. Je zaslužni profesor R. Wendell Harrison na Univerzi v Chicagu. Opisujejo ga kot najvplivnejšega realista svoje generacije.

Profesor Mearsheimer je že leta 2015 svaril ZDA in ves svet, da bo Rusija uničila Ukrajino, če bo Zahod Kijevu še dobavljal orožje in spreminjal Ukrajino v svoj bunker na ruskih mejah.

Toda ameriški predsedniki Clinton, Bush, Obama, Trump in Biden so počeli točno to, kar je Mearsheimer odsvetoval.

Vsi naši strokovnjaki za geopolitiko, predvsem pa Janez Janša, Jelko Kacin, Anže Logar in ostali kalibri istega kova so pridno navijali za isto.

Danes pa nočejo sprejeti odgovornosti za posledice svojih kratkovidnih dejanj.

Ko gre za uničenje plinovodov Severni tok 1 in Severni tok  2 v Baltskem morju bi samostojne države na takšno ogrožanje svojih interesov seveda ostro odgovorile, hlapčevske evropske pa so tovrstno razkritje ameriškega raziskovalnega novinarja ignorirale in s klanjanjem marioneti Bele hiše dokazale topoumnost in ničvrednost svojih voditeljev.

Pri tem so prednjačili vsi predsedniki evropskih vlad, vključno s slovenskim Robertom Golobom.

Še hujša pa je slovenska opozicija, ki je že na samo omenjanje potrebe po iskanju rešitev s pogovori za doplomatsko mizo - žolčno napadla vlado.

Nacistični režimi se vzpenjajo podobno in tudi padajo enako: režim ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega sedaj sestavlja enote tako, kot je Adolf Hitler sestavljal enote »Volksturma.«

In v njih novači otroke in starce.

Istočasno iz tedna v teden upa na nova čudežna orožja, ki bodo pomagala do zmage.

Enkrat so to zahodni tanki, drugič letala, tretjič rakete.

Nacistični režimi se vzpenjajo podobno in tudi padajo enako: režim Zelenskega sedaj sestavlja enote tako, kot je Hitler sestavljal enote »Volksturma« in v njih novači otroke in starce.

Če bo tako, kot meni nekdanji šef vojaškega odbora NATO in češke vojske ter novi predsednik Češke, bo Zelenski dobil vse orožje razen jedrskega.

A na koncu morda tudi to?

A nič ne bo pomagalo.

Tanki brez letalstva in uigrane vojske so samo drage mobilne krste, letala s priučenimi piloti ne bodo imela šans v boju z ruskimi, rakete pa čaka srečanje z gosto posejano rusko protiletalsko obrambo.

»Iz klovna so naredili junaka.

Za njihov denar jim ponuja prebivalce Ukrajine za topovsko hrano.

Pravi, da so Ukrajinci pripravljeni umreti za interese Zahoda. Zato ga ližejo z vseh strani,« je točno opisal stanje eden od komentatorjev.

Zmage za pokvarjen in koruptiven ukrajinski režim v Kijevu na koncu ne bo, bodo pa za zmerom ostale sramotne slike o tem, kako se je vsa Evropa klanjala zločincu.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com