REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Seymour Hersh: Ameriški potapljači podstavili eksploziv pod »Severni tok«, Norvežani so ga aktivirali tri mesece pozneje!

Seymour Hersh: Ameriški potapljači podstavili eksploziv pod »Severni tok«, Norvežani so ga aktivirali tri mesece pozneje!Plinovod Severni tok kakor evropski »11. september«? Vir: Telegram, Pepe Escobar, posnetek zaslona

Ameriški potapljači so med vajami »Baltops« NATO pakta poleti 2022 pod plinovod »Severni tok« v Baltskem morju podstavili eksploziv, ki so ga Norvežani aktivirali tri mesece pozneje, trdi slavni ameriški novinar Seymour Hersh.

»Lansko poletje so mornariški potapljači, ki delujejo pod okriljem ... Natovih vaj, znanih kot 'Baltops 22', postavili daljinsko aktivirane eksplozivne naprave, ki so tri mesece kasneje uničile tri od štirih cevi plinovodov Severnega toka,« je Hersh zapisal na svoji spletni strani oziroma na kanalu Substack, ob tem pa se je skliceval na dobro obveščene vire.

Hersh navaja, da je ameriška mornarica predlagala uporabo podmornice za napad na cevovode in da so ameriške zračne sile predlagale bombe, ki bi jih bilo mogoče aktivirati na daljavo.

Dve cevi plinovoda, skupaj znana kot Severni tok 1, sta več kot desetletje oskrbovala Nemčijo in velik del zahodne Evrope s poceni ruskim zemeljskim plinom.

Drugi par cevi plinovoda, imenovan Severni tok 2, je bil zgrajen, vendar še ni deloval, saj zaradi pritiska Američanov s strani nemških organov ni dobil potrebnih certifikatov za začetek obratovanja.

Ameriški potapljači so med Natovimi vajami »Baltops« poleti 2022 pod plinovod »Severni tok« podstavili eksploziv, ki so ga Norvežani aktivirali tri mesece pozneje, trdi znani ameriški novinar Seymour Hersh.

Ob začetku posebne vojaške operacije v Ukrajini je ameriški predsednik Joe Biden ruske plinovode  in poceni zemeljski plin označil kot sredstvo, ki ga predsednik Ruske federacije Vladimir Putin uporablja za svoje politične in ozemeljske ambicije. In zato so se v Beli hiši že v začetku leta 2022 odločili, da to sredstvo - »odstranijo.«

Rusija je že pred časom ocenila, da je šlo za dejanje državnega terorizma in zanikala vpletenost v sabotažo lastnega plinovoda.

Ruski predsednik je odgovornost za napad pripisal Anglosaksoncem.

Zahodni mediji so nato poročali, da zahodni preiskovalci niso našli dokazov o vpletenosti Rusije.

Adrienne Watson, tiskovna predstavnica Bele hiše, je na vprašanje za komentar izjavila, da je to »laž in popolna izmišljotina.«

Tammy Thorpe, tiskovna predstavnica ameriške vohunske agencije CIA (Centralne obveščevalne agencije), je podobno zapisala: »Ta trditev je popolnoma in v celoti napačna.«

Toda Seymour Hersh, eden od najbolj znanih ameriških novinarjev, dobitnik prestižnih novinarskih nagrad, ki je razkril že vrsto »tajnih« zgodb ameriške administracije - vztraja pri svojih trditvah.

Bidnova odločitev, da sabotira plinovode, je po podatkih ameriškega raziskovalnega novinarja prišla po več kot devetih mesecih zelo tajne razprave znotraj nacionalne varnostne skupnosti Washingtona o tem, kako najbolje doseči ta cilj.

Vprašanje ni bilo, ali misijo to izvesti, ampak kako napad izvesti, da odgovornih ne bodo našli, trdi Hersh.

Da so se zanesli na diplomante potapljaške šole v Panama Cityju je bil pomemben birokratski razlog.

Poljski evroposlanec Radek Sikorski, nekdanji zunanji in obrambni mnister Poljske se je zahvalil ZDA za sabotažo ruskih plinovodov, ki so Evropski uniji dovajali poceni plin. Pozneje je tvit - izbrisal. Bidnova državna podsekretarka za politične zadeve Victoria Nuland pa je zaslovela po znani psovki Fuck the EU! Vir: Zajem zaslona, Twitter

Potapljači so bili sami del ameriške mornarice, ne pa člani poveljstva ameriških specialnih sil, o katerih tajnih operacijah je treba poročati Kongresu ter vodstvu Senata in predstavniškega doma - tako imenovani skupini osmih.

Bidnova administracija je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi se izognila uhajanju podatkov, saj je načrtovanje potekalo konec leta 2021 in v prvih mesecih leta 2022.

Predsednik ZDA Joe Biden in njegova ekipa za zunanjo politiko – svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, državni sekretar Anthony Blinken in razvipita podsekretarka za politiko Victoria Nuland – so bili glasni in dosledni v svoji sovražnosti do dveh ruskih plinovodov, ki tečeta drug ob drugem pod Baltikom, iz dveh različnih pristanišč v severovzhodni Rusiji blizu meje z Estonijo, mimo danskega otoka Bornholm, preden končata v severni Nemčiji.

Glavni odločevalci
Glavni odločevalci, ko je šlo za uničenje plinovoda, ki je Evropo oskrboval s poceni ruskim plinom: Victoria Nuland, Antony Blinken, Jake Sullivan. Vir: Zajem zaslona, Twitter
Da so se zanesli na diplomante potapljaške šole v Panama Cityju je bil pomemben birokratski razlog. Potapljači so bili sami del ameriške mornarice, ne pa člani poveljstva ameriških specialnih sil, o katerih tajnih operacijah je treba poročati Kongresu ter vodstvu Senata in predstavniškega doma - tako imenovani skupini osmih.

Neposredna pot, ki je zaobšla kakršno koli potrebo po tranzitu skozi Ukrajino, je bila prednost za nemško gospodarstvo, ki je uživalo obilo poceni ruskega zemeljskega plina – dovolj za napajanje tovarn in ogrevanje domov, medtem ko je nemškim distributerjem omogočala prodajo odvečnega plina, kar je dobiček po vsej zahodni Evropi.

Šlo je za dejanje, ki dokazuje, da je ameriška administracija prekršila obljubo, da se bo izognila neposrednemu spopadu z Rusijo.

Tajnost je bila zato potrebna, poudarja Hersh.

Od prvih dni so Washington in njegovi protiruski partnerji v Natu menili, da je Severni tok 1 grožnja prevladi Zahoda.

Holding, ki stoji za njim, Nord Stream AG, je bil ustanovljen v Švici leta 2005 v sodelovanju z Gazpromom, ki je obvladoval 51 odstotkov podjetja, in štirimi evropskimi energetskimi podjetji, ki so lastnice preostalih 49 odstotkov.

Mesta eksplozij
Mesta eksplozij. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Dobiček Gazproma se je delil z rusko vlado; državni prihodki od plina in nafte so bili v nekaterih letih ocenjeni na celo 45 odstotkov ruskega letnega proračuna.

Šlo je za dejanje, ki dokazuje, da je ameriška administracija prekršila obljubo, da se bo izognila neposrednemu spopadu z Rusijo.

Ameriški politični strahovi so bili resnični, piše Hersh.

Putin bi zdaj imel dodaten in zelo potreben glavni vir dohodka, Nemčija in preostala Zahodna Evropa pa bi postali odvisni od poceni zemeljskega plina, ki ga dobavlja Rusija – hkrati pa bi zmanjšali odvisnost Evrope od ZDA.

Pravzaprav se je zgodilo točno to.

Severni tok 1 je bil po mnenju Nata in Washingtona dovolj nevaren, toda Severni tok 2, katerega gradnja je bila končana septembra 2021, bi, če bi ga odobrili nemški regulatorji, podvojil količino poceni plina, ki bi bil na voljo Nemčiji in Zahodni Evropi.

Tudi drugi plinovod bi zagotovil dovolj plina za več kot 50 odstotkov letne porabe Nemčije.

Dokler je bila Evropa odvisna od ruskih plinovodov za dobavo poceni zemeljskega plina, se je Washington bal, da bodo države, kot je Nemčija, Ukrajini nerade dobavljale denar in orožje, ki jih režim v Kijevu potrebuje za poraz Rusije, piše znani ameriški novinar.

Decembra 2021 je Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan z novoustanovljeno delovno skupino razpravljal o tem, kako se odzvati na vse pogostejša opozorila, da se v Ukrajini nekaj dogaja.

To je bilo, piše Hersh, prvo v nizu tajnih srečanj v Beli hiši. Na enem od teh srečanj je bilo načrtovano sabotiranje »Severnega toka.«

Ameriška mornarica je predlagala neposredni napad z novo pridobljeno podmornico. Zračne sile so predlagale odmetavanje bomb na daljinsko sprožitev.

CIA je vztrajala pri tajnosti. Skovan je bil načrt - potapljači ameriške mornarice iz Paname bodo postavili eksploziv, ki se bo pozneje daljinsko aktiviral.

Začela se je tajna misija s tajnimi agenti, ki so s pomočjo podmornic in podvodnih vozil našli električne kable in prisluškovali Rusom.

Po ugotovitvah Hersha, ​​so mnogi dvomili o uspehu misije, saj so ruske sile patruljirale v teh vodah in ni bilo naftnih ploščadi, ki bi jih lahko uporabili kot izgovor za pogoste potope.

Kljub vsemu so operativci Cie nadaljevali po načrtih.

Načrt ni bil, da bi karkoli objavili. Biden tega preprosto ni razumel ali pa ga je ignoriral.

Sam Biden je po začetku ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini dejal, da »v primeru invazije« Rusije »Severnega toka ne bo,« kar je šokiralo mnoge, ki so sodelovali pri pripravi sabotaže.

»Načrt ni bil, da bi karkoli objavili. Biden tega preprosto ni razumel ali pa ga je ignoriral,« je dodal vir.

Prijateljska pomoč. Vir: Zajem zaslona, Twitter

In zdaj je jasno, kaj se je zgodilo.

Združene države pod taktirko administracije Joeja Bidna, zaveznika Evropske unije, so uničile glavne plinovode, ki vodijo iz Rusije do Evrope.

In danes ZDA prodajajo EU do desetkrat dražji plin, medtem ko se industrija iz Evrope seli v - ZDA. Evropa je zaradi nasilja ZDA vse bolj odvisna – od samih ZDA.

Politične elite članic EU pa o tem dejanju nespornega državnega terorizma ZDA molčijo in po ukazu Washingtona v Ukrajino pošiljajo novo in novo orožje…

Sedaj pa je vsaj jasno, kako so ameriški zavezniki poskrbeli za Evropo: V aktu državnega terorizma so uničili plinovode, ki vodijo od Rusije do Nemčije.

Pohlevna EU pa še vedno hlapčuje okupatorju, ki ji streže po gospodarstvu in uničuje življenje njenih državljanov z inflacijo, vojno v Ukrajini in pomanjkanjem energentov.

Dan po razkritju avtorjev napadov evropski voditelji še vedno molčijo.

Celo najbolj znani ameriški časniki, kot so Washington Post, New York Times in Wall Street Journal sploh niso poročali o zgodbi, ki jo je razkril nekdanji novinar New York Timesa, Pulitzerjev nagrajenec, novinar, ki je razkril masaker v My Laiju v Vietnamu, ozadje afere Watergate, in zločine v Abu Graibu in mnoge druge.

Danes kot novinar - star 86 let - objavlja na Substacku, platformi, namenjeni neposrednemu stiku avtorjev in publike, ker mu le ta omogoča pisanje brez cenzure. 

Ne samo to, objavili niso niti zanikanja zgodbe s strani Bele hiše - kajti tudi iz zanikanja novice bi bralci izvedeli za novico.

Ob tem je Edward Snowden opozoril na podobna zanikanja Bele hiše, ki so se v preteklosti že izkazala za lažna.

Priložil je članek UPI iz časa invazije na Zaliv svinj na Kubi leta 1961 in podobno zanikanje tedanjih oblastnikov.

Toda številni naivneži tem zanikanjem še vedno verjamejo - ali pa se vsaj delajo, da verjamejo.

Vse kaže, da je imel prav Upton Sinclair, ki je leta 1934 dejal: »Težko je človeka pripraviti do tega, da nekaj razume, ko pa je njegova plača odvisna od tega, da tega ne razume!«

In to velja tako za največji del zahodnih medijev, kot tudi za večino ameriških in evropskih politikov danes - vključno s praktično vsemi slovenskimi, ki se še naprej delajo, da ne razumejo. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek