REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cinizem prve vrste: ustavni pravnik Cerar uničuje ustavno sodišče!

Premier Miro Cerar je s škandalozno odločitvijo parlamentarne večine, da povozi tri leta staro odločbo ustavnega sodišča glede enakopravnosti obveznega javno priznanega programa osnovnošolskega izobraževanja, zgolj potrdil pravilnost moje teze iz prejšnjega tedna: možakar ima diktatorske popadke.

Sramotna odločitev vladne koalicije, kjer glavno odgovornost nosi Cerarjeva stranka SMC, v parlamentu pa je očitno sklenila širšo koalicijo z radikalci iz stranke Levica, ima povsem nedolžen, pravno neproblematičen izvor. Pred skoraj natanko tremi leti - 4. decembra 2014 - je ustavno sodišče odločilo v zadevi U-I-269/12 in v meritorni (tj. dokončni sodbi) zapisalo, da je zakonodajalec z Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja kršil pravico otrok in njihovih staršev do brezplačnega obveznega osnovnošolskega izobraževanja, ki je javno priznano ne glede na ustanovitelja šole. Zakon je namreč zasebnim šolam zagotavljal 85 % sredstev, kot jih država sicer zagotavlja javnim šolam, četudi gre v obeh primerih za izvajanje javno veljavnih programom obveznega osnovnošolskega izobraževanja. To pa je seveda diskriminatorno in bi padlo v vsaki pravni državi. Bralem svetujem, da si ta del zapomnijo in se nanj spomnijo vsakič, ko jih bodo anarhisti in levičarski jurišniki želeli prepričati, da gre v resnici za nekaj tretjega.

Skratka, bistvo nesporazuma je bilo v tem, da zakonodajalec - torej vladna večina - že pred tremi leti ni želel razumeti, da če gre za brezplačno obvezno osnovnošolsko izobraževanje z javno priznanim programom, potem je vseeno, ali je šola javna ali zasebna. Ustavno sodišče je takrat interveniralo zaradi očitne kršitve 57. člena ustave. Ta pravi, da je “osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev”. Ni torej pomembno, ali je šola javna ali zasebna.

Ker poslanci vladajoče koalicije s podporo Levice ves ta čas niso želeli uveljaviti ustavne odločbe, so najprej skoraj tri leta zavlačevali, potem pa - ker se bližajo volitve - v nekakšnem revolucionarnem jurišu prejšnji teden začeli postopek za spremembo 57. člena ustave, s čemer nameravajo hinavsko in vsekakor zelo podlo zaobiti ustavno odločbo. Trije ugledni pravniki mlajše generacije, Andraž Teršek, Matej Avbelj in Jurij Toplak, so ob tem opozorili, da ne gre le za ustavnopravno nevzdržno potezo, ki posega v človekove pravice učencev oziroma otrok, pač pa je to tudi moralno zavržno dejanje.

S takšno, na prvi pogled ostro oceno, se lahko samo strinjam. Oblast, ki z razširjeno “ideološko” koalicijo v državnem zboru razpolaga z več kot 2/3 večino, sama po sebi predstavlja tveganje, kajti lahko si dovoli lomastenje ne le po zakonih, pač pa tudi po ustavi. V kakšni zares afriški deželi bi takšna oblast ustavno sodišče enostavno ukinila, razpustila, sodnike pa aretirala pod pretvezo, da so izdajalci, tuji vohuni, skratka sovražniki ljudstva.

Miro Cerar, ki je tudi sam - kakšen cinizem, mar ne?! - ustavni pravnik, si preveč očitne “orbanizacije” Slovenije seveda ne želi. Raje nam bo uvedel cerarizem. S svojimi novimi koalicijskimi tovariši je iznašel drugačno formulo: če ni rešitve problema, se raje rešiš problema. Če ustavno sodišče “nagaja” revolucionarnemu duhu kvazidemokratične in kvazimoderne stranke Mira Cerarja, potem pač nabereš dovolj poslancev, da spremniš ustavo in se rešiš problema.

Cerarizem ne ogroža le enakopravnosti učencev osnovnih šol in njihovih staršev. Če bi šlo za pravičnost, potem bi bil problem ekonomske narave, diskriminacija pa kvečjemu pozitivna, utemeljena na solidarnosti. A v Sloveniji ni 360 zasebnih šol. V Sloveniji je vsega skupaj šest - z besedo: 6 - osnovnih šol, ki jim nasproti stoji 448 javnih osnovnih šol. 

In teh šestih groznih zasebnih šol, ki izvajajo javni program devetletke, se je ustrašila Cerarjeva koalicija?! Dajte no, saj tej bedariji vendar ne bo nihče verjel. Ali pač? Je možno, da imamo opravka s takšnimi ideološkimi fanatiki? Kajti tudi če je 0,2 odstotka osnovnih šol v “zasebnih rokah”, je to še vedno nekaj učencev, ki morda ne bodo deležni standardnega pranja možganov v javnem šolstvu. Ki - mimogrede - razpada po celi črti in močno spominja na naše javno zdravstvo, le da v šolstvu ni treh milijard evrov javnega denarja, po katerem bi roke stegovala kriminalna paradržavna omrežja. Nasprotno, v šolstvu je tako malo denarja, da se z njim nihče noče ukvarjati. Kar pa še ne pomeni, da ne sme biti pod nadzorom Države. Indoktrinacija se začne v osnovni šoli, kje pa drugje ...

Če bodo cerarjanci zrušili ustavno odločbo U-I-269/12, potem bo imelo, pravi vrhovni sodnik Jan Zobec, to izničenje za posledico “bistveno znižane dosedanjih standardov človekovih pravic”. V bistvu pa gre, bodimo odkriti, še za nekaj hujšega; gre za začetek parlamentarnega puča, ki bo degradiral demokracijo in načelo delitve oblasti v Sloveniji do te mere, da bo težko ponovno vzpostaviti porušeno ravnovesje, predvsem pa zaupanje v vladajočo politiko. Kajti takšno izigravanje ustavne odločbe, kot si ga očitno lahko privoščijo Cerarjevi jurišniki, je korak v avtoritarno družbo malega diktatorja Mirkota.

Na srečo imamo še vedno svobodo tiska - vsaj zaenkrat -, zato se lahko premierjevim diktatorskim popadkom, protiustavnim in moralno zavržnim dejanjem trenutne oblasti upiramo vsaj nekateri mediji, ki ne nosijo nagobčnika.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

urednistvo@insajder.com