REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dieselgate: štirje managerji Audija obtoženi v ZDA

Dieselgate: štirje managerji Audija obtoženi v ZDA

Štirje managerji nemškega avtomobilskega proizvajalca Audi so bili obtoženi v ZDA zaradi vpletenosti v goljufanje glede dizelskih emisij. Predhodno je Audi že kaznovan v Nemčiji z globo 800 milijonov evrov.

Velika porota, ki se je sestala v Detroitu, je obtožila štirje vodilne managerje-inženirje iz Nemčije zaradi suma zarote, finančne goljufije in kršitve zakona o čistem zraku. 

Obtožnica jih bremeni, da so sodelovali v skoraj desetletje dolgi zaroti, v kateri so prevarali ameriško okoljevarstveno agencijo (EPA) z goljufanjem pri testih emisij izpušnih plinov pri trilitrskih dizelskih motorjih. 

Obtožnica jih bremeni, da so sodelovali v skoraj desetletje dolgi zaroti, v kateri so prevarali ameriško okoljevarstveno agencijo (EPA) z goljufanjem pri testih emisij izpušnih plinov pri trilitrskih dizelskih motorjih. 

Testi, ki jih je izvedel Audi, so pokazali, da so emisije presegle za 22x maksimalno količino, dovoljeno z zakonom. Ker so vodilni inženirji ugotovili, da ne morejo spremeniti avtomobilske zasnove (da bi istočasno imeli velik prtljažnik in napredni zvočni sistem ter velik rezervoar za tekočino, ki zmanjšuje emisije), so se dogovorili, da bodo goljufali na testih emisij, s čimer so lahko ohranili manjši rezervoar. 

Izpuh avta

Noben izmed četverice ni bil prijet in vsi se po podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva nahajajo v Nemčiji. Ali bo Nemčija dejansko izročila svoje državljane, še ni znano. 

Noben izmed četverice ni bil prijet in vsi se po podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva nahajajo v Nemčiji.

Audi je znamka luksuznih avtomobilov v lasti koncerna Volkswagna, ki je leta 2016 priznal goljufanje pri testih, ter bo skupaj plačal več kot 26,3 milijard evrov v kaznih in odškodninah, še poroča DW.

Oktobra lani je Volkswagen objavil, da bo Audi nemški državi plačal 800 milijonov evrov veliko globo, s čimer so se izognili sodnemu pregonu. 

Ameriška obtožnica je zadnji sodni ukrep v okviru mednarodne afere, v sklopu katere je Volkswagen s pomočjo računalniških programov na okoli 600.000 vozilih goljufal pri testih emisij. Goljufiv program je tako omogočil, da so se kontrole onesnaževanja vklopile v času testov, medtem ko so bile izklopljene med normalnim delovanjem, med vožnjo. 

Skupaj je bilo sedaj zaradi sodelovanja v škandalu obtoženih že 13 zaposlenih v Volkswagnu. Dva sta že priznala krivdo in se že nahajata v zaporu, medtem ko je šest ostalih, vključno z nekdanjim generalnim direktorjem VW Martinom Winterkornom, še vedno na prostosti.
 

Komentarji