REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zamrznjeni vizionar

Glede na ravnanje vlade ima ta korona-paket eno veliko napako: očitno je, da je cilj ministrskega predsednika zamrznitev posadke, čeprav je jasno, da imamo že od začetka krize opraviti z zamrznjenim vizionarskim pilotom.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša nas je ob soočanju s pandemijo smrtonosnega koronavirusa presenetil z več iskrivimi izjavami.

Že od začetka krize imamo opraviti z zamrznjenim vizionarskim pilotom.

»Predstavljajte si, da je cela Slovenija na vesoljski ladji, potniki se zamrznejo, da lahko takrat, ko pridejo na cilj, ustrezno funkcionirajo.«

S temi besedami je pospremil gospodarski »koronapaket«, ki ga je sprejela slovenska vlada.

»Koronapaket« je vsekakor dobra novica za državljane, čeprav je prav tako res, da bo vsoto, ki jo bo razdelila Slovenija, v veliki meri dejansko pokrila EU oziroma Evropska centralna banka.

Toda glede na ravnanje vlade ima ta korona paket še eno veliko napako – očitno je, da je cilj ministrskega predsednika zamrznitev posadke, čeprav je jasno, da imamo že od začetka krize opraviti z zamrznjenim vizionarskim pilotom.

Za razliko od predsednika vlade, ki očitno zamrznjen tava v vesolju, pa prebivalci Slovenije na planetu Zemlja medtem potrebujemo dobrega voditelja, ki se bo uprl »nevidnemu sovražniku«, ki nas ogroža tukaj in zdaj.

Za razliko od predsednika vlade, ki očitno tava v vesolju, pa prebivalci Slovenije na planetu Zemlja medtem potrebujemo dobrega voditelja, ki se bo uprl »nevidnemu sovražniku«, ki nas ogroža tukaj in zdaj.

No, na našo nesrečo Janez Janša misli, da je zaradi svojih preteklih izkušenj najboljši ne samo za vlogo pilota-astronavta, pač pa tudi za vlogo poveljnika v boju proti koronavirusu.

Slaba novica pa je, da je naš ministrski predsednik pri organiziranju obrambe nekoliko zgrešil smer napada.

Medtem ko je v svojem suhoparnem, birokratskem nagovoru ljudstvu Janša znova obujal spomine na desetdnevno »vojno« in večno nevarnost z juga, je napad tudi tokrat, tako kot v času druge svetovne vojne, prišel iz - zahoda, severa in vzhoda.

Naše poveljstvo za boj proti Covid-19 pa je - kar je bilo od častilcev mračnih tradicij domobranstva sicer pričakovano - ob tem takoj dvignilo belo zastavo.

To bitko bi seveda lahko dobili le tako, da bi čim prej zaprli meje, uvedli obvezno karanteno za vse brez izjem in nato zelo detektivsko iskali vsakega, ki bi bil okužen z virusom. Ne glede na to, kdo je naš »zaveznik« ali »prijatelj.«

Napad je tudi tokrat, tako kot v času druge svetovne vojne, prišel iz - zahoda, severa in vzhoda.

In kaj je naredila Janševa vlada?

Ob prevzemu oblasti so si novi oblastniki sredi noči nadeli maske, ki jih zdravniki niso imeli, nato pa vstop v Slovenijo z zahoda še naprej omogočali tudi tistim, ki imajo vročino »le« 37,5 stopinj Celzija.

Do Italije so se naši voditelji obnašali torej v maniri tradicij vodstva nekdanje fašistične Ljubljanske pokrajine.

Ker niso zbrali poguma, da svojim zahodnim sosedom rečejo »No pasarán!«, so namesto popolne zapore meje sprejeli polovičarske ukrepe, ki še danes omogočajo prehod okuženih iz Italije v Slovenijo.

In nato je Janševa vlada, ki je prej kritizirala Šarčevo vlado, na severnih mejah Slovenije sprejela popolnoma isti ukrep kot vlada Marjana Šarca.

Naše poveljstvo za boj proti Covid-19 pa je - kar je bilo od častilcev mračnih tradicij domobranstva sicer pričakovano - ob tem takoj dvignilo belo zastavo.

V Slovenijo lahko tako vstopajo tudi potniki z vročino 37,5 Celzija, če le dokažejo, da nimajo »hujše« okužbe dihal.

To je nekako tako, kakor da bi trdili, da »malo noseča« ženska pač ne bo rodila.

Simbolično je kapitulacijo priznal tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je takoj po imenovanju sprejel madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta in oblastnikom v Budimpešti izrazil popolno vdanost slovenske marionetne vlade, vzpostavljene s pomočjo dveh strank, SMC in DeSUS, ki sta izdali voljo lastnih volivcev, ko sta prelomili predvolilne zaobljube, da ne bosta tvorili koalicijo z Janšo.

Tako si niti proti Madžarski, novemu središču vazalne Slovenije, nova slovenska vlada ni upala zapreti svoje meje. Je pa zato mejo s Slovenijo za slovenske državljane v celoti zaprla - Madžarska.

Kmalu zatem je mejo s Slovenijo zaprla tudi Hrvaška.

Kot se za takšno priložnost spodobi, sta nato zunanja ministra podala izjavi za javnost - brez prisotnosti novinarjev.

Kmalu zatem je mejo s Slovenijo zaprla tudi Hrvaška.

Tri od štirih sosednjih držav so torej mejo s Slovenijo zaprle same, še preden je to naredila Slovenija,  meja z Italijo, od koder prihaja največ okuženih, pa je še danes dejansko odprta.

In zato se nam bo okužba s koronavirusom v več valovih še velikokrat vračala.

Ob tem so evropske države druga drugi kradle maske, prepovedovale izvoz opreme, edina pomoč od predsednice Evropske komisije pa je bil prikaz, kako si oprati roke.

Dobesedno.

 Ni nenavadno, da so po vsej severni Italiji ljudje, ki so se čutili izdane in prepuščene samim sebi pričeli spuščati evropske in dvigovati ruske in kitajske zastave.

Simbolično je kapitulacijo priznal tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je takoj po imenovanju sprejel madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta in oblastnikom v Budimpešti izrazil popolno vdanost slovenske marionetne vlade.

To jasno priča o popolni nesposobnosti slovenskega in evropskega političnega razreda, ki ne razume, da se epidemije ne bo dalo zajeziti s polovičarskimi ukrepi.

Predno je postal predsednik vlade, je Janša na veliko govoril o tem, kako bi Slovenija morala posnemati Južno Korejo.

Ko je prišel na oblast, pa je na to pozabil, zatrdil, da je za to sedaj »prepozno«, da bi bilo takšno testiranje »brezciljno« in se pričel ukvarjati z vsem drugim.

Vlada je tako najprej izvedla čistko na vseh pomembnih položajih v državi, nato onemogočila vpogled javnosti in KPK v aplikacijo ERAR (da bi se lažje kradlo), v imenu pandemije novinarjem onemogočila poročanje s tiskovnih konferenc, novi »Krizni štab RS« pod taktirko iz naftalina izvlečenega Jelka Kacina (ki je bil nato neslavno ukinjen že 25. marca) pa je uporabila za pritlehno obračunavanje s kritiki vlade.

Ob vsem tem je Janša napadal še novinarje javne televizije.

Istočasno je vlada spremenila način testiranja in šla natančno v smer, ki jo Svetovna zdravstvene organizacija odsvetuje.

Istočasno je vlada spremenila način testiranja in šla natančno v smer, ki jo Svetovna zdravstvene organizacija odsvetuje.

Sedaj se vlada celo hvali (osredni mediji pa jo pri tem podpirajo), kako veliko v Sloveniji menda testiramo, ne pove pa, da testirajo v glavnem zdravstveno osebje in tiste, ki so že očitno »na škrgah« ter da so glede »tihih prenašalcev virusa« že zdavnaj vrgli puško v koruzo.

Da je to narobe, v svetu te dni jasno ponavljajo tudi kitajski strokovnjaki. Ampak, jasno, le kdo so Kitajci, da bodo učili genialne voditelje Noriškega kraljestva!

Slovenskim voditeljem, ozlajšanim z večvrednostnimi kompleksi, bi seveda padla krona z glave, če bi se pravočasno obrnili po pomoč h Kitajski ali Rusiji.

Predsednik države Borut Pahor je medtem pridno čakal v zavetju ves mesec, pošiljal naokoli bebave slikice svojega »čilanja« na soncu, da le ne bi pokvaril predstave Janezu Janši.

Šele ko je bilo povsem jasno, da iz Bruslja ne bo nikakršne pomoči kljub temu, da tam bajno plačo vleče naš sorojak Janez Lenarčič, ki je povrhu evropski komisar za krizno upravljanje in evropski koordinator za nujni odziv, je Pahor naposled (in dokaj prepozno, kot kaže njegova objava na Twitterju - torej šele včeraj) potrkal na vrata veleposlanika Kitajske v Sloveniji.

In takoj dobil 20 respiratorjev ob obljubi, da jih bo prispelo v kratkem še 200, od katerih lahko v taki krizi vsak reši najmanj tri življenja.

Za primerjavo - voditelji sosednjih držav in celo nemških zveznih dežel so to storili že veliko prej in si pravočasno zagotovili večje število življensko pomembnih respiratorjev ...

Kot da vse to ni bilo že dovolj tragikomično, je ob tem za sporočanje »resnice« o koronavirusu vlada najela znanega propagandista - Jelka Kacina. Politika, ki mi je pred leti v intervjuju mirno priznal, da med vojno leta 1991 ni ravno sporočal čiste resnice, ker je bil to pač čas vojne in je moral naokoli sejati tudi »propagando.«

To je bilo sicer jasno tudi na podlagi preverjanja dejstev.

Predno je postal predsednik vlade, je Janša na veliko govoril o tem, kako bi Slovenija morala posnemati Južno Korejo. Ko je prišel na oblast, pa je na to pozabil, zatrdil, da je za to sedaj »prepozno«, da bi bilo takšno testiranje »brezciljno« in se pričel ukvarjati z vsem drugim.

Tiste laži, usmerjene zoper JLA so bile tedaj seveda namenjene mednarodni javnosti, je zatrdil Kacin.

Ampak sedaj imamo opravka s pandemijo, ki je že med nami.

Vsako zavajanje bo tokrat škodilo lastni državi. In le kdo bi bil tako nor, da bi propagandista, specialista za razširjanje dezinformacij najel za »celovito informiranje« domače javnosti?

Nihče – razen naše nove vlade.

In da Kacin ne more iz svoje kože, se je videlo tudi v njegovem nastopu, s katerim je predstavil s strani sodržavljanov težko pričakovani »koronapaket.«

V uvodu je namreč najprej (in to celo še preden je naznanil Janšev paket pomoči!) kakor da bi bil še vedno v Cankarjevemu domu sredi leta 1991, izrekel vrsto laži o tem, kako Srbija menda zavrača sprejem lastnih državljanov, kar je popolna neresnica, namesto da bi jasno povedal, da je problem nastal zaradi zaprte meje Hrvaške.

Kacin je po svoji stari navadi znova nastopal kot povsem nekredibilen šovinist in ksenofob, po čemer je sicer upravičeno znan v Srbiji in še marsikje po svetu, ob tem pa je seveda z lažmi o Srbiji (znova) zavajal domačo, slovensko javnost.

Janševa vlada je na koncu sicer res sprejela nekaj pozitivnih gospodarskih ukrepov in obljubila, da bo v reševanje gospodarstva vrgla okoli dve milijardi evrov.

Ampak tudi to bo, enako kot še marsikje drugje, prepozno in premalo.

Na podoben način bi tudi ameriški predsednik Donald Trump rad s čeki za vse Američane in nekaj trilijoni dolarjev že do velikonočnih praznikov ponovno »pognal« ameriško gospodarstvo.

Kacin je po svoji stari navadi znova nastopal kot povsem nekredibilen šovinist in ksenofob, po čemer je sicer upravičeno znan v Srbiji in še marsikje po svetu, ob tem pa je seveda z lažmi o Srbiji (znova) zavajal domačo, slovensko javnost.

Ampak to so seveda zgolj pobožne želje.

Posledice zamujenih ukrepov se ne da odpraviti čez noč.

Janša se seveda rad vidi v vlogi nacionalnega voditelja, ki »zmaguje« v vojni. Zgodbo o tem, da je prav on zmagal v »desetdnevni vojni« je uspešno prodajal skoraj trideset let. S to zgodbo je vstopil tudi v boj zoper »nevidnega sovražnika«.

Toda resnica je, da je Janez Janša že kapituliral, tako kot njegovi vzorniki leta 1941. Zanimajo ga le še ideološki spopadi z »nasprotniki«, ne pa rešitev vseh v državi.

Ampak to ni konec sveta – kolaborantski politiki, njegovi vzorniki, so kapitulirali tudi ob začetku druge svetovne vojne.

Toda na koncu je zmagala volja ljudstva.

In tako bo tudi tokrat, toda le, če bo oblast znova prevzelo ljudstvo, medtem ko bo naš pilot, astronavt in vizionar Janez Janša, zamrznjen v času in prostoru desetdnevne vojne, v svoji namišljeni vesoljski ladji, skupaj s svojim lažnivim pribočnikom Kacinom, še naprej bil neskončne bitke s svojimi nevidnimi, notranjimi sovražniki.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com