REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za učence počitnice, za poslance začetek dela

Na današnji dan se je za veliko večino učencev končalo šolsko leto in lahko uživajo v počitnicah do začetka septembra. Druga, manjša skupina državljanov pa je danes formalno začela delo.

Skoraj 180.000 učencev in okoli 74.000 dijakov bo tako imelo pred seboj dobra dva meseca počitnic, medtem ko bodo imeli učenci z negativno oceno še dve priložnosti na popravnih izpitih. Ali bodo poslanci tudi potrebovali popravne izpite (t. j. nove volitve), bo razvidno kmalu.

Že na ustanovni seji novega državnega zbora so za (začasnega) predsednik DZ izvolili Mateja Tonina, ki je bil izvoljen na predlog LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in seveda njegove NSi. Podporo pa so mu dali tudi pri SDS in SNS. Na koncu je Tonin prejel 80 glasov podpore in devet glasov proti.

S tem se je pokazala tudi možna bodoča vladna koalicija, ki bi tako imela kar šest strank. Hkrati je izvolitev Tonina za drugo najpomembnejšo politično mesto v Sloveniji pokazala, da se same leve stranke niso morale med seboj dogovoriti, kdo bi zasedel to mesto. 

Lahko pa to vidimo tudi kot snubljenje NSi za vstop v koalicijo. Ali bi bili s tem zadovoljni tudi volivci NSi, naj bi pred vstopom v koalicijo preverili preko strankarskega »referenduma«. 

Jasno je, da bo pred nami (in poslanci) še vroče poletje in upamo, da bodo uspeli sestaviti novo vlado, še preden se bodo učenci in dijaki vrnili v šolske klopi.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

klemen.kocjancic@insajder.com