REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec z vlado nove politike, a s starimi obrazi

Včeraj so predstavniki šestih političnih strank dosegli dogovor, po katerem bo Levica ostala zunaj vlade, a bo podprla Marjana Šarca za mandatarja trinajste slovenske vlade.

Šarec, ki je v sredo vložil svojo kandidaturo, je do takrat zbral le 43 glasov, zato so mrzlično iskali alternativo za glasove Levice – tudi pri obeh poslancih narodnih manjšin kot tudi pri predstavnikih drugih strank.

A podpis dogovora o programskem sodelovanju mu je rešil nekaj neprespanih moči, saj mu bo Levica zagotovila potrebne glasove. Tako Levica ne bo nasprotovala manjšinski vladi, podprla bo tudi Dejana Židana za predsednika državnega zbora, v zameno pa bodo dobili vpliv in vodenje lastnih projektov.

Ostaja še vprašanje, če bodo vsi poslanci Levice (kot tudi drugi poslanci) dejansko prispevali svoj glas, saj so nekateri že napovedali, da ne bodo podprli vlade, v kateri se bodo nahajali določeni (sedanji) ministri. 

Ostaja še vprašanje, če bodo vsi poslanci Levice (kot tudi drugi poslanci) dejansko prispevali svoj glas, saj so nekateri že napovedali, da ne bodo podprli vlade, v kateri se bodo nahajali določeni (sedanji) ministri. Tudi sestava vlada še ni znana, saj se Stranka Alenke Bratušek še ni dokončno odločila, da bo z vstopom v vlado prevzela odgovornost za nastale razmere.

Prav problemi glede (ne)vstopa v vlado razkrivajo, da se nekatere izmed šest strank (LMŠ, DeSUS, SMC, SAB, SD in Levica) kot kaže zadevajo, da ta mandat ne bo bil uspešen, kot tudi da bi delovanje v vladi pomenilo slabše rezultate na naslednjih volitvah. Če bi bili prepričani, da bodo vladali uspešno, ne bi tako odlašali z vstopom v vlado …

Ta teden je tudi pokazal, da se je Šarec pričel obnašati tudi kot »pravi« državnik, ko je naredil nekaj, kar je predhodno zanikal. Tako je dejal, da ne bo vložil kandidature brez potrebnih glasov, a je bila kandidatura vložena. Med volilno kampanjo je govoril, da je potrebno prekiniti s staro politiko, a zdaj nima problema sodelovati s strankami, ki se nahajajo v parlamentu (najmanj) že dva zaporedna mandata.

Prav Levica, s katero je imel v zadnjih dveh tednih največ dela, ima najmanj državnozborskih izkušenj, saj je tu šele drugi zaporedni mandat, a se je vseeno izkazala za najbolj politično uspešno pogajalko.

Prav Levica, s katero je imel v zadnjih dveh tednih največ dela, ima najmanj državnozborskih izkušenj, saj je tu šele drugi zaporedni mandat, a se je vseeno izkazala za najbolj politično uspešno pogajalko. Dosegla je svoje – trinajste vlade ne bo vodil Janez Janša, hkrati pa ne bodo prevzeli odgovornosti za nastalo situacijo.

Preostale štiri stranke (SD, DeSUS, SMC, SAB) oz. njihovi predstavniki imajo večletne izkušnje z vladnim delom. Dva predsednika strank sta predhodno bila predsednika vlade (v preteklih dveh mandatih), ena izmed strank (DeSUS) je pa rekorderka po letih v vladi.

Edini novi obrazi v vladi bodo predstavniki LMŠ, ki bodo zdaj morali dokazati, kako in kakšno novo politiko bodo izvajali. Na koncu bomo državljani Slovenije lahko le ugotovili, da je Šarčeva vlada, če bo dejansko dobila zadostno podporo, nadaljevala le staro politiko (preostalih koalicijskih partneric), morebiti z občasnim skrajnolevim ovinkom. 

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

klemen.kocjancic@insajder.com