REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boj za stolček ali revolucija žre svoje otroke

Niti teden dni ni star nov sklic državnega zbora, pa smo že dobili novo politično krizo.

Iz Stranke modernega centra so tako vrgli »na cesto« kar podpredsednika Milana Brgleza, uradno zaradi nespoštovanja strankarskih odločitev.

Nedvoumno bo sledil še izstop iz poslanske skupine SMC. Kam se bo odpravil Brglez, lahko le ugibamo. Da bi samostojno deloval v poslanskih klopeh, ni verjeti. Zaenkrat imajo Cerarjevi v državnem zboru deset poslancev, vključno z Brglezom.

Po vsej verjetnosti se bo pridružil poslanski skupini Levice, lahko pa tudi Socialnim demokratov; glede na to kako ga Mladi forum, podmladek SD, zelo zagovarja in brani pred Mirom Cerarjem. Levica pa se gotovo prav tako ne bo branila, da v svoje okrilje dobi še kakšnega poslanca.

A gotovo se nam obeta še kakšen odhod iz SMC-ja, ko bo(do) Brglezu sledil(i) njegov(i) somišljenik(i) iz levega pola znotraj SMC. S tem pa se le nadaljuje (znotraj)strankarski proces polarizacije slovenske politike, ki ima v tem trenutku lahko tudi velike posledice za slovensko politiko.

Dejstvo je, da nihče ne mara prestopnikov. Kot je rekel Napoleon: 'Ljubim izdajo, sovražim izdajalce.'

S tem se bo namreč tudi otežilo sestavljanje nove vladne koalicije, saj če poslanske skupine (oz. stranke) same niso politično stabilne, kako bo stabilna celotna koalicija, ki bo po vsej verjetnosti morala biti sestavljena iz najmanj štirih strank.

Dejstvo pa je, da nihče ne mara prestopnikov. Kot je rekel Napoleon: »Ljubim izdajo, sovražim izdajalce,« tisti, h katerim prestopi »izdajalec«, so ga veseli, a dolgoročno se tudi oni ne morajo zanesti na zvestobo, kar pa na koncu ponavadi opazijo tudi volilvci (na naslednjih volitvah). Brglez je tako v svojem prizadevanju, da bi obdržal svoj predsedniški stolček, storil faux pas, kar ga je na koncu stalo ne le stolček, ampak tudi partijske knjižice. 

Kateremu gre najbolj na roke njegov izstop, trenutno še ni mogoče reči. V primeru, če bo dejansko pristopil k Levici, bo okrepil bodočo opozicijo, saj tudi preostale leve stranke nočejo slednje videti v vladni koaliciji.

Seveda, lahko pa bo Levica »konstruktivna« opozicija leve vladne koalicije, tako da bo ostala zunaj koalicije, in bo hkrati podprla večino zakonov, seveda dokler bo koalicija podprla tudi zakonske predloge Levice.

Po drugi strani gre Brglezova izključitev v prid relativnemu zmagovalcu volitev Janezu Janše, ki bo na ta način lahko sestavil svojo vlado. Koalicija SDS, LMŠ, NSi, SAB je zdaj videti vse bolj verjetna. V tej koaliciji bi LMŠ in SAB imeli isto število poslancev kot SDS, s čimer bi se ohranilo ravnovesje, hkrati pa bi NSi imela vlogo »razsodnika«.

Kot kaže, je Brglez pozabil, da je navkljub izjavam o notranjih konstruktivnih debatah in demokratičnih postopkih, SMC bila, je in bo ostala – Stranka Mira Cerarja.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

klemen.kocjancic@insajder.com