REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Umazana udbomafijska cenzura

Ekskluzivno: v državi, ki jo vodijo elite brez občutka za nacionalne interese, ki trdno nadzorujejo sredstva množičnega obveščanja, je najmanj petindvajset oglaševalcev javno sporočilo, da bo takoj prekinilo reklamiranje na popularni televiziji! In zakaj? Zato, ker naj bi komentator, pazite, širil »sovražni govor« zoper migrante in ker naj bi migrante označeval za tiste, ki državo spreminjajo v »bolj revno in umazano!«

»V ekonomskem smislu je to noro. To je tako neubranljivo, da tega nihče niti ne poskuša braniti. Namesto tega naši voditelji zahtevajo od nas, da smo čisto tiho in da to preprosto sprejmemo. 'Imamo moralno obveznost, da dovolimo vstop svetovnim revežem' nam pravijo, pa čeprav bo to našo državo naredilo bolj umazano in bolj razdeljeno.' Imigracija je kot neke vrste pokora; prejšnji voditelji naše države so grešili in mi moramo sedaj plačati za te grehe s tem, da sprejmemo neskončno verigo migrantskih karavan. To je njihov argument.«

Takoj po objavi teh besed se je seveda zgodilo natančno to, kar je bilo na podlagi vseh že javno izrečenih kritik v tej državi tudi mogoče pričakovati. In o tem pravzaprav poročamo ekskluzivno, ker so drugi »osrednji« mediji ta škandal preprosto – spregledali.

V državi, ki jo vodijo elite brez občutka za nacionalne interese, ki trdno nadzorujejo sredstva množičnega obveščanja, je najmanj petindvajset oglaševalcev javno sporočilo, da bo zaradi zgoraj zapisanih besed takoj prekinilo reklamiranje na popularni televiziji!

V drugem podjetju so zatrdili, da so zavezani 'različnosti in vključevanju' in da sodelujejo le s partnerji (sic!), 'ki delijo naše osrednje vrednote.'

In zakaj? Zato, ker naj bi komentator, pazite, širil »sovražni govor« zoper migrante in ker naj bi migrante označeval za tiste, ki državo spreminjajo v »bolj revno in umazano!«

V nekaterih podjetjih so zgolj sporočili, da do nadaljnjega »prekinjajo reklamiranje« v sporni oddaji. V drugih so bili bolj konkretni. V enem podjetju so zatrdili, da želijo biti »politično nevtralni«.

V drugem so zatrdili, da so zavezani »različnosti in vključevanju« in da sodelujejo le s partnerji (sic!), »ki delijo naše osrednje vrednote.«

V tretjem podjetju so zatrdili, da so reklamno podjetje opozorili, da ne želijo več reklamirati svojih izdelkov na televiziji, kjer je bil objavljen citirani komentar, ker gre za stališče, usmerjeno proti »temeljnim vrednotam« podjetja.

V četrtem so bili še najbolj jasni, ko so zapisali, da »pozdravljajo ljudi iz vseh okolij in ver« ter da zato stalno preverjajo, ali so njihove reklame objavljene v medijih, »ki se skladajo z našimi vrednotami.«

V petem podjetju so zapisali, da so z reklamiranjem končali, ker se »kot podjetje odločno ne strinjajo s stališči« citiranega komentatorja.

Šesto podjetje pa je zapisalo, da prav zaradi zapisanega komentarja »trajno prekinjajo reklamiranje« v okviru televizijske oddaje, v kateri je bil izrečen omenjeni komentar.

Kaj k temu še dodati? Ali ni očitno, da gre za tipičen primer cenzure, ki ga v tej podalpski deželi širijo agitpropovci, šolani na FDV-ju, nesposobni kritičnega razmišljanja in sprejemanja liberalnih vrednot odprtih, demokratičnih zahodnih družb? To so očitno častilci Stalina, Kardelja, Tita in Kučana, podprti z udbomafijskimi sredstvi, zatiralci »pričevalcev«, ki tudi v samostojni Sloveniji nadaljujejo s svojim petokolonaškim rovarjenjem proti slovenskemu narodu!

Vse to pa, jasno, zaradi ukaza Serpentinška, tistega burkeža na položaju predsednika vlade, ki je državnim podjetjem celo javno zaukazal prekinitev reklamiranja v  medijih, ki bojda širijo »sovražni govor«! Kar je seveda čisti evfemizem, ker gre očitno za brutalen napad na svobodo govora v naši državi!

In, oprostite, verjetno se bralci že sprašujejo - čemu sploh to skrivaštvo? Zakaj preprosto ne imenujem podjetja, ki so se razkrila kot tako za zveste oprode sedanje socialistične vlade in ki tako pohlevno in dobesedno sodelujejo pri res sramotnem zatiranju svobode govora v naši državi?!

Seveda je prav, da te zagovornike teptanja svobode javne besede tudi javno izpostavimo!

Težava je pravzaprav samo ena...

Ne gre za teptanje svobode govora v Sloveniji…

Pač pa v ZDA.

Nerodna zadeva, vem.

Gre za primer iz svetilnika liberalizma. Iz države, ki s svojim prvim amandmajem pri izražanju stališč dopušča marsikaj, kar drugje po svetu ni mogoče…In to do neke mere seveda jemlje kredibilnost zgoraj zapisanim sklepom…

Prav v ZDA je namreč več kot petindvajset podjetij nedavno, zaradi primitivnega in sovražnega besednjaka, ki ga je v zvezi z migranti uporabil njihov komentator Tucker Carlson, kar preko noči odpovedalo reklamiranje na televiziji Fox News. Kdor ne verjame, si lahko nekaj o tem prebere tukaj.

In slovenski mediji te zgodbe seveda niso opazili, čeprav je nekaj desetin komentatorjev že od javnega nastopa Marjana Šarca, v katerem je izrazil svoje nestrinjanje z reklamiranjem državnih podjetij v medijih, ki širijo nestrpnost, pridno udrihalo po predsedniku vlade.

Je poanta jasna, ali jo je treba slovenskim »libertarcem« še malce pojasniti?

Pa dajmo.

Živimo v kapitalizmu. In tako kot imajo zasebna podjetja pravico, da sama odločajo, kje bodo ali ne bodo reklamirala ima tudi država seveda pravico, da odloča o usmerjanju lastnih sredstev.

Povedano drugače – to ni cenzura in zato Marjan Šarec z javnim izrekanjem svojega stališča o tem, da državnega denarja ni treba pošiljati v podjetja, ki širijo nestrpnost, ni naredil prav nič narobe.

Ostro kritiko in močan udarec po žepu pa si zaslužijo tudi tisti, ki vsem na očeh širijo nestrpnost v slovenskih medijih

Prav obratno – veliko boje je, da se jasno pove, kaj vlada smatra za prav ali narobe, kot pa da bi se vlada na primer za vpliv nad mediji borila netransparentno, prikrito, z nekakšnimi prodajami Mercatorjevih delnic, mešetarjenjem in usmerjanjem denarja preko slamnatih podjetij, kar smo v preteklosti, v času desne vlade Janeza Janše že doživeli.

Primer ameriškega Fox Newsa in Tuckerja Carlsona iz dežele, ki se ima za »zibelko demokracije in svobode tiska« pa je samo eden v nizu, ki kaže, da se v Sloveniji povsem običajne prakse iz »zahoda« kritizirajo popolnoma brez osnove.

To seveda ne pomeni, da so vse kritike na račun omejevanja svobode govora v Sloveniji utemeljene. Seveda ne. Zaostrovanje državno-tožilskega pregona »sovražnega govora«, sporna praksa slovenskih sodišč in podobno – vse to si zasluži upravičeno kritiko.

Toda ostro kritiko in močan udarec po žepu si zaslužijo tudi tisti, ki vsem na očeh širijo nestrpnost v slovenskih medijih.

Ampak to je že druga zgodba.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com