REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zvijača? Nemčija »ustavila proizvodnjo raket Taurus«, nemški, francoski in poljski vojaki pa že v južni Ukrajini!

Zvijača? Nemčija »ustavila proizvodnjo raket Taurus«, nemški, francoski in poljski vojaki pa že v južni Ukrajini!

Proizvodnja manevrirnih raket Taurus, ki jih je Kijev želel pridobiti od Nemčije za napade proti Rusiji je trenutno prekinjena, je povedal vodja nemške podružnice evropskega proizvajalca orožja MBDA.

Približno 600 raket je bilo doslej izdelanih v obratu na Bavarskem, vendar jih podjetje ne more izdelati več, ker nima veljavne pogodbe z nemškimi oblastmi, je Thomas Gottschild dejal v sobotnem intervjuju za časnik Augsburger Allgemeine.

Proizvodne linije za Taurus so še vedno na voljo, tako da bi lahko MBDA »kadar koli povečala« dostavo raket, je dejal izvršni direktor.

Povpraševanje po tem profilu zmogljivosti je veliko, zlasti v Ukrajini

»Za to pa bi potrebovali novo naročilo za to orožje,« je dodal.

Podjetje ne more narediti raket »za rezervo«, ker je to prepovedano z nemško zakonodajo, je pojasnil.

Zaustavitev proizvodnje je vedno »izziv« za obrambno industrijo, je poudaril Gottschild.

»Naši dobavitelji, ki so pogosto mala in srednja podjetja ... si pogosto finančno ne morejo privoščiti vzdrževanja proizvodnih linij. Če bi torej prejeli nova naročila za Taurus, bi se morali naši dobavitelji najprej repozicionirati in si na primer zagotoviti surovine, ki jih potrebujejo,« je pojasnil.

Raketa Taurus ima doseg več kot 500 km in jo »radarji zaznajo zelo pozno«, saj leti na nizki nadmorski višini, je dejal izvršni direktor.

»Povpraševanje po tem profilu zmogljivosti je veliko, zlasti v Ukrajini,« je dodal.

Vendar pa Gottschild ni želel odgovoriti na vprašanje, ali naj Kijev dobi rakete, in je to označil za »politično odločitev«, ki bi jo morala sprejeti nemška vlada.

V Nemčiji je ta zadeva že tako pereča, da je ZDF zgodbo o neodločnosti nemškega predsednika vlade že vpletel v risanko za otroke.

Kancler Olaf Scholz je sredi marca ponovil svojo zavrnitev, da bi Ukrajini zagotovil rakete Taurus, in parlamentu dejal, da je »to orožje zelo dolgega dosega«, ki ga ni mogoče uporabiti brez namestitve nemških vojakov v Ukrajini.

Izjava je bila podana le dober teden po tem, ko je glavna urednica RT Margarita Simonjan objavila razkriti posnetek, na katerem visoki nemški častniki razpravljajo o morebitni uporabi raket Taurus proti Krimskemu mostu in govorijo o načinih, kako prikriti nemško vpletenost.

Po podatkih novinarja Peppe Escobarja pa naj bi kontingent rednih vojakov iz Francije, Nemčije in Poljske že prispel po železnici in zraku v Čekasi, mesto v južni Ukrajini.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da uhajanje podatkov »ponovno potrjuje neposredno vpletenost,« Nemčije in njeno politiko označil kot »lažnivo, zlobno, agresivno, revanšistično in rusofobično«.

Vendar pa Nemčija ni tako zelo zadržana do vpletanja v vojno v Ukrajini, kot kažejo uradne izjave nemškega kanclerja.

Po podatkih novinarja Peppe Escobarja pa naj bi kontingent rednih vojakov iz Francije, Nemčije in Poljske že prispel po železnici in zraku v Čekasi, mesto v južni Ukrajini.

Šlo naj bi za »znatno NATO silo.«

Nastanjeni so v šolah.

Nemški policisti pa, v veliko presenečenje lokalnih prebivalcev, že patruljirajo tudi v Moldaviji...

Glede na to je zelo mogoče, da je ustavitev proizvodnje zgolj navidezna ali začasna…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek