REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zunanji minister ZDA: Eksplozije plinovoda Severnega toka so »izjemna priložnost!«

Zunanji minister ZDA: Eksplozije plinovoda Severnega toka so »izjemna priložnost!«Blinken se je pohvalil, da so ZDA zdaj »vodilni dobavitelj utekočinjenega zemeljskega plina Evropi.« Vir:Twitter, zajem zaslona

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je ob diverziji na štirih ceveh plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2, ki so jih najverjetneje uničile eksplozije sprva dejal, da kaj takšnega ni bilo v interesu nikogar.

V pogovoru z novinarji v Washingtonu se je Blinken pohvalil, da so ZDA zdaj 'vodilni dobavitelj utekočinjenega zemeljskega plina Evropi.'

Toda izkazalo se je, da bi nekdo vendarle lahko imel koristi od tega dejanja.

Ne sicer Rusija, ki ne more več prodajati svojega plina Evropi in ne Nemčija, ki jo brez poceni ruskega plina čaka zapiranje tovarn in »deindustrializacija«, pač pa – ZDA.

Presenetljivo?

Niti ne…

ZDA namreč vidijo sabotažo plinovodov Severni tok kot »izjemno priložnost«, da se države Evropske unije odvrnejo od poceni ruske energije, je v petek novinarjem povedal državni sekretar Antony Blinken.

Ker se bliža zima, je Blinken poudaril, da si ZDA želijo, da bi EU v tem času porabile manj goriva.

Washington si sicer že leta prizadeva prepričati voditelje EU, da naj ruski plin zamenjajo za ameriški (sicer pregrešno drag) utekočinjen plin.

Resnost škode na podvodnih vodih zdaj pomeni, da so članice Evropske unije »za nedoločen čas prikrajšane« za ruski plin po tej poti, je v petek izjavil ruski energetski operater Gazprom.

Mesta eksplozij
Mesta eksplozij. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V pogovoru z novinarji v Washingtonu se je Blinken pohvalil, da so ZDA zdaj »vodilni dobavitelj utekočinjenega zemeljskega plina Evropi.«

Poleg pošiljanja lastnega goriva v Evropo je Blinken dejal, da ZDA sodelujejo z evropskimi voditelji, da bi našli načine za »zmanjšanje povpraševanja« in »pospešitev prehoda na obnovljive vire.«

To je izjemna priložnost, da enkrat za vselej odstranimo odvisnost od ruske energije in tako Vladimirju Putinu odvzamemo orožje z energijo kot sredstvom za napredovanje njegovih imperialnih načrtov.

»To je izjemna priložnost, da enkrat za vselej odstranimo odvisnost od ruske energije in tako Vladimirju Putinu odvzamemo orožje z energijo kot sredstvom za napredovanje njegovih imperialnih načrtov,« je izjavil Blinken.

ZDA bodo verjetno največ pridobile z uničenjem plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2, ki ju je v začetku tega tedna poškodovala serija eksplozij pri danskem otoku Bornholm.

Washington je dolga leta poskušal prepričati evropske voditelje, da ruski plin zamenjajo za dražji ameriški utekočinjen zemeljski plin (LNG oziroma UZP).

Resnost škode na podvodnih vodih plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2 zdaj pomeni, da je Evropa »za nedoločen čas prikrajšana« za ruski plin po tej poti, je potrdil tudi ruski energetski operater Gazprom.

Severni tok 2 - plinovod
Bekoč: Severni tok 2 - plinovod. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je v petkovem govoru za eksplozije okrivil »Anglosaksonce«, kar je ruski pogovorni izraz za čezatlantsko zavezništvo Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva.

Podjetja v Evropi bodo sedaj imela izjemno velike stroške – in selila svojo proizvodnjo drugam.

»Washington zahteva vedno več sankcij proti Rusiji in večina evropskih politikov se s tem poslušno strinja. Jasno razumejo, da s pritiskom na EU, da naj se popolnoma odpove ruski energiji in drugim virom, ZDA praktično potiskajo Evropo k deindustrializaciji v želji, da bi se dokopale do celotnega evropskega trga.

Evropske elite vse to dobro razumejo – razumejo, a raje služijo interesom drugih.

To ni več servilnost, ampak neposredna izdaja lastnih narodov. Bog jim pomagaj, to je sedaj njihov problem,« je dejal Putin.

»Toda Anglosasi verjamejo, da sankcije niso več dovolj in zato so se zdaj odločili za subverzije.

Zdi se neverjetno, a je dejstvo – s tem, ko so povzročili eksplozije na mednarodnih plinovodih Severnega toka, ki potekajo po dnu Baltskega morja, so se dejansko lotili uničenja celotne evropske energetske infrastrukture.

Vsakomur je jasno, kdo bo pridobil. Odgovorni so seveda tisti, ki imajo od tega koristi je skelnil Putin.

Medtem ko imajo zdaj ZDA odprto pot za prodajo svojega dražjega plina Evropi, pa Evropsko unijo pesti še en problem: primanjkljaja namreč ni mogoče pokriti čez noč.

Ameriški izvozniki so vse poletje opozarjali, da ne bodo mogli poslati dovolj plina, da bi zadostili povpraševanju na Stari celini.

Za povrhu so številni evropski uvozni terminali za LNG še v gradnji... Ali šele v fazi načrtovanja!

Utekočinjen plin
Utekočinjen plin. Vir: Zajem zaslona, Twitter

In celo ko bodo zgrajeni, bodo LNG terminali v Evropi lahko sprejemali predvsem – veliko dražji ameriški in bližnjevzhodni plin, ki je zaradi prevoza z ladjami in procesa utekočinjenja vedno dražji od plina, ki priteka neposredno iz vrtin.

Zaradi česar bo to še zmeraj ogromna težava za podjetja, ki porabijo veliko energije.

Imela bodo izjemno velike stroške – in selila svojo proizvodnjo drugam.

Celo ko bodo zgrajeni, bodo LNG terminali v Evropi lahko sprejemali predvsem – veliko dražji ameriški in bližnjevzhodni plin, ki je zaradi prevoza z ladjami in procesa utekočinjenja vedno dražji od plina, ki priteka neposredno iz vrtin.

Medtem pa računi za energijo po vsej Evropi skokovito rastejo.

V Nemčiji, ki se sooča z možnostjo hitre »deindustrializacije«, so protestniki le nekaj dni pred eksplozijami šli na ulice in zahtevali odprtje Severnega toka 2.

V Nemčiji zaradi skokovite rasti cen energentov napovedujejo celo pomanjkanje hrane, po vsej celini pa je veliko povpraševanje po lesu, saj se državljani trudijo na vse načine ogrevati svoje domove.

Pred Evropejci je zelo težka naloga: poskrbeti, da s svojci ne bodo čez zimo zmrzovali.

»Opraviti je treba veliko trdega dela, da zagotovimo, da države in partnerji preživijo zimo,« je ob tem suho dejal Blinken.

Ameriški državni sekretar je naposled predlagal, kot so to že storili tudi voditelji EU pod taktirko nesposobne predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da naj si Evropa prizadeva za - »zmanjšanje povpraševanja« po plinu.

Delite članek