REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zuckerberg ima nadzor nad tremi milijardami ljudi«: Zaslišana žvižgačka iz Facebooka razkrila srhljive podrobnosti

»Zuckerberg ima nadzor nad tremi milijardami ljudi«: Zaslišana žvižgačka iz Facebooka razkrila srhljive podrobnostiZuckerbergov imperij na tnalu: Žvižgačka Haugenova. Vir: Twitter

Mark Zuckerberg ima »enostranski nadzor nad tremi milijardami ljudi« zaradi svojega nedotakljivega položaja na vrhu podjetja Facebook, je poudarila žvižgačka Francis Haugen v izjavi pred britanskimi poslanci.

Haugenova je v isti sapi pozvala k nujnemu sprejetju zakonodaje, ki bi uredila in zamejila upravljanje tega podjetja ter zmanjšala družbeno škodo, ki jo povzroča po vsem svetu.

Izpostavila je dejstvo, da Facebook »poglablja sovraštvo«.

»Ni dvoma, da Facebook naredi sovraštvo še hujše,« ter da prav tako ni nobenega dvoma, da spodbuja sovraštvo na svetovnem spletu, je v dramatičnem tonu dejala Francis Haugen, nekdanja uslužbenka Facebooka, ki je nedavno objavila več deset tisoč kompromitirajočih dokumentov o spornem notranjem delovanju podjetja.

Zdaj je pripotovala v London na parlamentarno zaslišanje in ob tem strokovno podprla predloge britanske vlade glede ureditve delovanja družbenih medijev.

Cilj je, da bi se prisililo lastnike družbenih omrežij, da prevzamejo nase večjo odgovornost za vsebine objavljene na svojih spletnih straneh, poroča londonski dnevnik Guardian.

Interna poslovna politika Facebooka daje namreč prednost dobičkonosnosti na račun vpliva, ki ga platforma širi, je opozorila Haugenova in poudarila, da »v vrhu podjetja ni volje, da bi se zagotovilo, da ti sistemi delujejo na ustrezno varen način.«

»Dokler se ne vzpostavi protiutež, bo poslovna politika podjetja sledila izključnemu interesu delničarjev, in se ne brigala za javni interes,« je dejala in opozorila, da Instagram, ki je v lasti Facebooka in ga uporabljajo milijoni otrok po vsem svetu, morda nikoli ne bo varen za najstnike.

Ob vse večji zaskrbljenosti glede vpliva Instagrama na duševno zdravje in obsedenost s fizičnim videzom med najstniki je Haugenova razkrila, da je notranja raziskava samega podjetja primerjala mlade uporabnike te aplikacije z odvisniki, ki se niso sposobni odreči storitvam, zaradi katerih so izjemno nesrečni.

»Zadnja reč, ki jo vidijo ponoči, preden se odpravijo spat, je, da je nekdo brutalno krut do njih. In prva stvar, ki jo vidijo zjutraj, ko se zbudijo, je nova sovražna izjava, kar je veliko hujše,« je britansko javnost in poslance na posledice destruktivnega vpliva Zuckerbergovega podjetja na mlade naraščaje opozorila Francis Haugen.

Poudarila je, da je celo interna raziskava, ki jo je naročil Zuckerbergov Facebook pokazala, da je Instagram daleč bolj nevaren od drugih družbenih medijev, kot sta TikTok in Snapchet, ker je platforma osredotočena na »javno primerjanje postave, telesnih lastnosti, življenjskega sloga, kar je za odraščajoče otroke pogubno«.

»Zato sem zelo zaskrbljena, da morda ne obstaja način, da bi Instagram postal varen za 14-letnike, in iskreno dvomim, da ga je mogoče narediti varnega za 10 let stare otroke. Prehod na ljudem prilagojene prijazne sisteme je najvarnejši način za oblikovanje družbenih medijev, ki smo jih imeli radi, preden je bil uveden algoritemski 'feed', ki je sledil interesom delničarjev,« je opozorila žvižgačka Francis Haugen.

Facebook je pozvala, naj oteži deljenje vsebin, ki so sovražne in ki dezinformirajo ter naj namesto tega da prednost pozitivnim vsebinam, ki prihajajo od družine in prijateljev.

Delite članek