REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zravnali so nas z zemljo!«: Avdejevka osvobojena, ukrajinska vojska ob begu za seboj pustila tudi ranjene vojake

»Zravnali so nas z zemljo!«: Avdejevka osvobojena, ukrajinska vojska ob begu za seboj pustila tudi ranjene vojakeKljučna obrambna točka v smeri Kijeva je - padla... Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinskim vojakom je bilo ukazano, naj zapustijo mesto Avdejevka, je sporočil novoimenovani vrhovni poveljnik ukrajinske vojske general Aleksander Sirski in zatrdil, da je bila odločitev namenjena ohranitvi »življenj in zdravja« vojakov po mesecih obupnih poskusov, da bi obdržali mesto na prvi bojni liniji v bližini ruskega Donecka.

General Aleksander Sirski je napovedal umik Ukrajincev v izjavi, ki jo je v soboto zgodaj zjutraj posredoval družbenim medijem, in v njej zatrdil, da je bil umik del »ukrepov za stabilizacijo razmer in ohranitev naših položajev.«

Vir: Posnetek zaslona, X

»Glede na operativno situacijo okoli Avdejevke, da bi se izognili obkolitvi in ohranili življenja in zdravje vojakov, sem se odločil, da umaknemo naše enote iz mesta in preidemo na obrambo na ugodnejših linijah,« je zapisal general Sirski.

Ukaz je sledil poročilom, da so bile ukrajinske enote na tem območju skoraj v celoti obkoljene in so se v zadnjih dneh soočile s skoraj nenehnimi napadi, pri čemer je eden od lokalnih poveljnikov dejal, da so bili boji na tem območju »nekajkrat bolj peklenski kot najbolj vroče bitke v tej fazi vojne.«

Omenil je prejšnje spopade za mesto Artjomovsk (znano tudi kot Bahmut v Ukrajini), ki je lani padlo v roke ruskih enot po dolgotrajnem obleganju.

Odločitev za umik iz Avdejevke je prišla manj kot 24 ur po tem, ko je poveljnik ukrajinskih sil v južnem delu ruskih regij Doneck in Zaporožje Aleksander Tarnavski v petek trdil, da so razmere v mestu »težke, a pod nadzorom.«

Tarnavski je potrdil umik v soboto zjutraj in ga označil za »edino pravilno rešitev», medtem ko je dejal, da so se vse enote umaknile na »vnaprej pripravljene položaje», kjer se bodo vkopale za obrambne operacije.

Na družbenih omrežjih je slika umika ukrajinske vojske iz Avdejevke zelo drugačna, predvsem pa kaže, da so se ukrajinski vojaki umikali s tekom čez polja, pod ognjem ruskega topništva in po cestah, ki so bile pod ognjem ruskih sil.

Uporabili so staro metodo, kjer so slabše izvežbane enote varovale umike boljših enot.

Na fronti so se tako znašle tudi ženske.

Majhen kotel južno od Avdeevke okoli utrdbe 'Zenit', kot je razvidno iz zemljevida z dne 15. februarja, je medtem že padel.

Ukrajinska vojska, ki je iz nje bežala pod ognjem skozi odprta polja, je morala za seboj pustiti svoje ranjence (zgoraj), kar potrjuje tudi Kyviv Post.

V Ukrajini postaja viralen videoposnetek, na katerem ranjeni ukrajinski vojak poskuša razložiti, zakaj ga je umikajoča se ukrajinska vojska pustila v Avdejevki.

»Ranjen sem, v hrbtu imam del granate, ne morem hoditi! Pravkar so me zapustili s šestimi drugimi ranjenimi vojaki in so odšli,« poroča FRWL.

Tako ruski kot ukrajinski mediji so poročali, da so ukrajinske enote evakuirale mogočno mrežo utrdb, ki je bila prvič zgrajena leta 2014 po puču v Kijevu in osamosvojitvi Krima, in se je od takrat nenehno izboljševala.

Ukrajinske enote, ki so se bile prisiljene prebijati iz skoraj popolne obkolitve, da bi dosegle prijateljske obrambne linije, so morale med umikom zapustiti ranjene in utrpele izgube, so sporočili z obeh strani.

Viktor Bilyak, pripadnik ukrajinske 2. enote, 1. bataljona, 110. mehanizirane pehotne brigade s sedežem v Zenitu, je v objavi na Instagramu povedal, da je višje poveljstvo zavrnilo medicinsko evakuacijo ranjenih, šest moških iz njegovega oddelka, v katerem je bilo od 15 do 20 mož, pa je bilo prepuščenih Rusom.

Druga močna točka, mestna filtrirna naprava za vodo Doneck vzhodno od Avdejevke je prav tako padla. Ukrajinske enote so se iz nje umaknile.

V sredo je 3. ločena jurišna brigada, neonacistična enota Azov, dobila ukaz o vstopu v mesto. Tam ni našla pripravljenih utrdb, bila je nezaščitena pred topništvom in zračnim bombardiranjem in kmalu popolnoma obkoljena. Za kakšne enote gre, kaže spodnji posnetek že pokojnega azovca.

Po visokih izgubah v kratkem času je poveljstvo brigade ukazalo umik iz osrednjega mesta. Andrii Biletskyi, poveljnik brigade, je dejal: »Avdejevka je pekel

Razmere je opisal kot »negotove in nestabilne», pri čemer Rusi nenehno pošiljajo sveže enote in sredstva za boj.

»Naši borci izkazujejo junaštvo brez primere,« je poveljnik zapisal v aplikaciji za sporočanje Telegram. »Prisiljeni smo se boriti v krogu 360 stopinj proti novim brigadam, ki jih pošilja sovražnik.«

Rusija je na frontni črti med svojimi silami in Ukrajinci, ki branijo Avdejevko, zbrala približno 50.000 vojakov, je povedal Dmitro Luhovij, tiskovni predstavnik ukrajinske vojske.

Enote 3. brigade so se same posnele pri zapuščanju Avdejevke proti zahodu.

Njihov 'oklepni', M113 Bradley, izdelan v ZDA, ki ima aluminijasto šasijo, je bil posnet med vožnjo z veliko hitrostjo, medtem ko je bil izpostavljen ognju.

Zapeljal se je tudi mimo znaka »Dobrodošli v Avdejevki«, ki je bila 29. decembra lani ozadje bahavega selfija Vladimirja Zelenskega na zahodnem vhodu v Avdejevko:

Zelenski pred vstopom v Avdejevko 29. decembra lani
Nič več: Zelenski si je naredil selfie pred vstopom v Avdejevko 29. decembra lani. Vir: Posnetek zaslona, X

Kar je ostalo od 3. brigade, se je preselilo iz mesta v koksarno severneje, a so se nato ukrajinski vojaki začeli umikati tudi od tam.

Rusko topništvo je prevladovalo, ukrajinsko pa se je odzivalo le redko, ruski zračni napadi pa so bili nenehni.

Ruske zračne sile so velik uspeh dosegle predvsem zato, ker uporabljajo jadralne bombe s kompletom za satelitsko vodenje, ki je enakovreden ameriškemu sistemu JDAM.

Objava na družbenem omrežju, ki naj bi jo napisal pripadnik 25. zračno-desantne brigade v sektorju Avdejevka poroča: »Neskončno pada po nas, 24 ur na dan, 7 dni v tednu, od tega ni več nobenih rovov ali zemljank. Nikogar ne imenujem izdajalec, vendar zahtevamo vsaj minimalno protiletalsko obrambo. (Ruski) bombniki svobodno delujejo, lahko se borimo proti vsemu, kar vržejo na nas, razen temu. Ostali bomo, kolikor bo treba… Vsega imamo dovolj, pomanjkanje hrane, oklepnikov ali česa drugega je že davna preteklost. (Kar imamo). Potrebujemo nekaj drugačnega reda velikosti: narediti je treba tako, da sovražnikova letala ne bodo poletela.«

Ruske zračne sile so velik uspeh dosegle predvsem zato, ker uporabljajo jadralne bombe s kompletom za satelitsko vodenje, ki je enakovreden ameriškemu sistemu JDAM.

Te bombe se odvržejo z varne razdalje, cilje pa zadenejo zelo natančno.

Šele pred kratkim so postale na voljo v velikih količinah.

Ukrajinski vojaški strokovnjaki ruske FAB (vodene zračne bombe) imenujejo za enega glavnih dejavnikov napredovanja Ruske federacije v Avdejevki.

V 2,5 dneh je bilo v mestu in okrožju odvrženih približno 250 bomb, piše »Nikolaevsky Vanek«.

Kot tudi na tisoče projektilov in stotine FPV brezpilotnih letal.

Ukrajinski vojaški specialist za brezpilotna letala Sergej Flash Beskrestnov piše, da je »proizvajalcem  vseeno, iz katere vrste jurišne enote ste in ali ste opravili Q tečaj MTR.«

Pravi, da so »nas te 500 kg bombe dobesedno zravnale z zemljo«.

Poleg bomb z brizantnim eksplozivom pada po ukrajinski vojski tudi fosfor.

Tiskovni predstavnik 3. azovske brigade, je iz koksarne to potrdil: »Sovražnik začenja uporabljati fosfor. Povečala se je uporaba vodenih zračnih bomb. Te bombe so veliko hujše od topništva.... Govorimo o 50 ali več takšnih bomb na dan. To je zelo veliko za tako majhno mesto. In zdaj se uporablja fosfor. Dan prej smo prejeli novico o tem. Okupatorji uporabljajo fosforne granate, zaradi katerih se vnamejo rezervoarji kurilnega olja. Strupeni smog se širi po celotnem ozemlju (koksarne – ur.).«

Kaj to pomeni, je najbolje opisal svetovalec ukrajinskega predsednika.

»Avdejevka nima samo simbolnega pomena, ampak tudi operativni pomen.

Če ukrajinske oborožene sile izgubijo mesto, bo ruska vojska lahko zgradila logistične koridorje za oskrbo velikega dela fronte,« je dejal Mihajlo Podoljak, svetovalec Vladimirja Zelenskega.

To bo sedaj omogočilo ruski vojski, da hitreje napreduje proti zahodu, da bi med ruskimi mesti in civilnim prebivalstvom Rusije, ki jih terorizirajo ukrajinske oborožene sile in sovražno vojsko v prvi fazi ustvarili čim večje, demilitarizirano področje.

Kako daleč na zahod bo potrebno, pa bodo tokrat odločili v Moskvi, ne pa v Bruslju ali Washingtonu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek